Eşec în Senatul american privind numirea lui Chuck Hagel la Pentagon

Republicanii din Senatul american au reuşit să blocheze temporar joi numirea lui Chuck Hagel în calitate de secretar al apărării, amânând cu cel puţin zece zile confirmare sa la şefia Pentagonului.

Cei 55 de senatori democraţi nu au reuşit să se alăture altor 5 republicani pentru a obţine cele 60 de voturi necesare din 100 în vederea depăşirii obstrucţiei republicane, lansată mulţumită unei proceduri rar folosite contra unui candidat la un post ministerial. Votul final a fost de 58 contra 40, notează AFP, citată de Agerpres.

Semn al controversei din jurul lui Chuck Hagel, este pentru prima dată în istoria Statelor Unite când alegerea preşedintelui pentru conducerea Departamentului Apărării face obiectul unei astfel de obstrucţii.

Cu toate acestea, el ar urma să fie confirmat în săptămâna din 25 februarie, după o săptămână de amânare a Senatului, întrucât mai mulţi republicani dintre care John McCain au asigurat că îşi vor ridica obiecţiile după această perioadă.

Între timp, el va rata o reuniune importantă a NATO la Bruxelles săptămâna viitoare dedicată retragerii din Afganistan.

După ce a fost selectat de Barack Obama pe 7 ianuarie, republicanii s-au opus ferm lui Chuck Hagel, care a fost senator din 1997 până în 2009, pentru declaraţiile sale din trecut privind Israelul, Iranul şi războiul din Irak, căruia el i s-a opus rapid.

În timpul unei audieri parlamentare tensionate, el s-a scuzat pentru unele dintre declaraţiile sale din trecut, dar adversarii lui continuă să solicite documente suplimentare privind discursurile şi veniturile sale din 2008, ceea ce ar însemna că poate ar fi fost plătit de organizaţii radicale sau antiisraeliene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.