Eurodeputat: Discuţia de astăzi este o insultă la adresa poporului român

Situaţia din România este rezultatul unor măsuri de austeritate şi nedemocratice impuse ţării, dezbaterea din PE nu este decât o prelungire a campaniei electorale de la Bucureşti, România dă impresia unei republici babaniere sau Ungaria merita o critică la fel de dură. Sunt afirmaţii ce vor fi mai puţin mediatizate din dezbaterea de la Strasbourg, una incheiata oricum fara un rezultat concret, adica fara o rezolutie a PE. Chiar şi asa, Comisia Europeana ar fi avut controlul asupra poziţiei fata de România-o rezoluţie nereprezentand decât exprimarea pozitiei PE într-un domeniu în care nu are competenţe.

„Sunt uluită de tonul acestei dezbateri, care nu ştiu dacă corespunde valorilor europene, Nu ştiu dacă nu suntem cumva mâna prelungită a alegerilor din România”, a declarat o eurodeputat[ din parteaVerzilor europeni. „Sunt ţări care se afla încă în tranziţia, dar cred că Ponta nu reuşeşte să facă acest pas. Atunci când partidele se simt sigure pe ele, nu ezită să atenteze la independenţa instituţiilor faţă de majoritatea parlamentară. Este un paraleliă cu Ungaria. Ştiam că în Romania, ca şi in Bulgaria ceva nu este in ordine cu statul de drept şi salut atenţia cu care Comisia a urmărit evoluţiile din România (…) Mi-e ruşine când marile familii politice îşi susţin membrii în anumite situaţii, pentru că astfel se pune in pericol statul de drept. M-aş fi bucurat ca CE să acţioneze la fel şi in cazul Ungariei.”

Eurodeputatul grec Charalampos Angourakis, din partea Stângii Unite, a luat cuvântul pentru câteva momente în limba română. Dupa care a continuat astfel: „Este inutilă discuţia de astăzi. Ea este o insultă la adresa poporului român şi la adresa tradiţiei sale democratice. Este rezultatul unei situaţii inacceptabile care se impune poporului român, prin măsurile de austeritate. Au avut dreptate cei care au avertizat ţările din Est că în UE vor avea loc situaţii inacceptabile, că pe lângă şomaj şi sărăcie se vor impune decizii nedemocratice.”

Romania a fost asemanata in doua luari de cuvant cu o republica bananiera.

„Nu mă refer la o republică bananiera, ci la unstat UE. Discuţiile dintre oficialii rom\ni si cei europeni despre aceste evenimente au fost decepţionante. Premierul Ponta a promis preşedintelui CE să respecte anumite cerinţe, însă România a încercat să creeze sentimente împotriva CE. Mi se pare o atitudine antidemocratică”, a spus vicepreşedintele PPE, Manfred Weber.

Intr-o alta luare de cuvant al unui eurodeputat de dreapta s-a aratat ca: „România crează impresia unei republici bananiere. Rezultatul evoluţiilor din România este haotic, iar UE trebuie să se implice.” Însă, „comisarii europeni încearcă să se implice în politica internă a statelor. Ei nu sunt politicieni alesi şi nu trebuie să se implice în afacerile politice.”

A mai ,uat cuvantul si Kinga Gonz, fost ministru de Externe al Ungariei, acum europarlamentar socialist: „În noiembrie 2010, parlamentul ungar a modificat constituţia şi a restrâns competenţele Curţii Constituţionale. Vorbim despre distrugerea echilibrului între puterile în stat. Guvernul FIDESZ nu respectă deciziile instanţelor, numeşte oameni din propriile cercuri. Joseph Daul a spus că premierul Orban va demonstra că este angajat faţă de principiile democratice. La fel a spus şi Ponta în această vară. Am îndoieli că vom vedea fapte concrete în urma acestor promisiuni. Trebuie să vedem în ce mod s-a încălcat democraţia, dar nu suntem destul de critici. Dorim ca doamna Reding să-şi recapete credibilitatea.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.