Explicațiile șefei TVR în cazul interviului cu Cioloș

Președintele-director general al TVR, Irina Radu, a susținut, luni, că decizia de amânare a difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloș pentru emisiunea „Viața Satului” nu înseamnă cenzură.

„Da, mi-am dat OK-ul pe această decizie și am dat și explicațiile, cred că se văd destul de clar din comunicat (comunicatul TVR — n.r.) (…). Vreau să vă puneți întâi dumneavoastră o întrebare: dacă nu era campanie electorală, noi mai stăteam acum de vorbă pe tema asta? (…) Doi: „cenzură”, toate televiziunile au titrat „cenzură la TVR”. Cenzură nu asta înseamnă, cenzură înseamnă să interzici să apară ceva, nu să planifici la o altă dată difuzarea sau să dai dintr-un interviu. Să fi dat 10 minute, iar 30 tăiate, aia era cenzură. (…) Așa s-a vorbit despre o altă planificare și nu înțelegem de ce neapărat trebuie să întrebe lumea când dăm, de ce dăm, de ce nu dăm. Asta mie, ca om și ca jurnalist, îmi creează suspiciuni”, a declarat Irina Radu, la Parlament, la plecarea de la discuția avută cu președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților și câțiva membri ai comisiei, citată de Agerpres.

Șefa TVR a precizat că în cursul zilei de luni a avut loc o ședință a Consiliului de Administrație al TVR care fusese deja programată.

„A fost programată ședința de astăzi, deci nu a fost o ședință specială. Era programată ședința Consiliului de Administrație și bineînțeles că, văzându-ne, am discutat și acest subiect. Și asta s-a discutat și în Consiliul de Administrație, să ne adresăm și Comisiei de etică, toți cei implicați în această decizie or să dea declarații, să povestească în fața membrilor comisiei de ce au optat într-un fel sau altul”, a declarat Radu.

Întrebată când va avea loc ședința Comisiei de etică, ea a spus: „Cât mai repede”.

„Probabil mâine se mobilizează, sunt niște libere, nu știu dacă o să-i convocăm și-n zilele libere, oricum se pot aduna, pot să ne cheme și-n zilele libere, eu, cel puțin, mă voi prezenta dacă ne cheamă”, a spus Radu.

Șefa TVR a mai fost întrebată cum apreciază faptul că în 2014 TVR a difuzat, tot la „Viața Satului”, un interviu cu Victor Ponta, premier și candidat la alegerile prezidențiale.

„Trebuie să repetăm aceleași probleme? (…) Eu nu eram președinte atunci, a fost altcineva președinte, dar țin minte ce s-a întâmplat. Și chiar acel președinte — și i-am respectat curajul — a spus la un post de televiziune că trebuie să vorbim cu subiect și predicat, că are părerea, în acest moment, TVR-ul a luat o decizie bună”, a declarat Radu.

Ea a apreciat, totodată, că discuțiile informale purtate cu membri ai Comisiei de cultură din Camera Deputaților au fost „constructive”.

„Cel mai important pentru mine e că a fost o discuție constructivă. Am explicat conjunctura, de ce ne-am îndreptat și am luat această decizie. Am subliniat și nu-mi place să mă laud, dar uneori e necesar, am întrebat dacă în cele 15 luni s-a plâns cineva vizavi de echilibrul meu personal, de felul în care am tratat eu partidele sau persoanele din politică. Nu văd de ce ar fi acum suspiciuni dintr-odată. Pe de altă parte, ca plus, cred că ne-am dat cu toții seama, și domnii parlamentari, și noi, că trebuie schimbată legislația privind tratamentul personalităților în campania electorală. (…) Din punctul meu de vedere, ar trebui făcute precizări mult mai clare, pentru că această situație a dlui premier Cioloș este fără precedent. Bun, nu candidează, dar se află pe afișe, în spoturi și tot ce am zis în comunicat”, a mai declarat Irina Radu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.