Expoziţia „Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare”, vizitată de peste 20.000 de persoane

Expoziţia „Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare” s-a bucurat de un uriaş succes de public în capitala Republicii Moldova, fiind – cu peste 20.000 de persoane care i-au trecut pragul – cea mai vizitată expoziţie realizată în ultimele decenii la Chişinău, informează Biroul de presă al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), transmis, vineri, AGERPRES.

Prezentată la Chişinău, în perioada 27 august – 10 septembrie, expoziţia reprezintă prima acţiune culturală de anvergură după semnarea noului acord de cooperare culturală între România şi Republica Moldova, încheiat în aprilie, document care crează cadrul necesar pentru punerea în valoare şi reliefarea rolului patrimoniului istorico-arheologic comun ca liant al apropierii între românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Potrivit sursei citate, evenimentul a constituit deopotrivă o probă pertinentă a capacităţii organizatorice a MNIR, a Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei şi a Institutului Cultural Român, care au beneficiat de sprijinul necondiţionat al Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi al Ambasadei României la Chişinău, dar şi de susţinerea Guvernului Republicii Moldova, a Forţelor Aeriene Române şi a Jandarmeriei Române.

Expoziţia a fost organizată în numai şase săptămâni şi a implicat realizarea unui mobilier special de expunere şi deplasarea a peste 1,5 tone de materiale expoziţionale la Chişinău. Nu în ultimul rând, cu acest prilej a fost editat un catalog de expoziţie, care prezintă istoria zbuciumată a stindardului liturgic făurit din porunca marelui voievod Ştefan cel Mare în anul 7008 de la facerea lumii, anul al 43-lea al domniei acestuia, respectiv anul 1500.

Valorosul obiect aparţinând patrimoniului cultural naţional al României revine în ţară luni, 12 septembrie, la bordul unei aeronave a Forţelor Aeriene Române. MNIR, cu sprijinul autorităţilor culturale române şi moldovene, intenţionează să continue organizarea unor alte expoziţii importante la Chişinău şi se pregăteşte să găzduiască, într-o serie de proiecte cultural reciproce, expoziţii organizate la Bucureşti de către Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei şi alte instituţii similare din Republica Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.