Fapt fără precedent în istoria UE: începe blocada Ciprului

Banca Centrală Europeană a avertizat că va înceta să alimenteze cu lichidităţi băncile cipriote atât timp cât Nicosia va refuza să accepte planul de salvare propus de UE şi FMI. Preşedintele BCE, italianul Mario Draghi, a ales să apeleze la măsurile de forţă, după ce Parlamentul cipriot a respins taxarea depozitelor bancarae propusă de statelel euro.

“Lichidităţile de urgenţă ale BCE nu sunt disponibile decât pentru bănci solvabile, or băncile cipriote nu sunt solvabile dacă nu sunt recapitalizate rapid”, a spus Jorg Asmussen, unul dintre membrii consiliuluio director al BCE, anunţând astfel blocadă monetară a Ciprului.

Este pentru prima dată când BCE, în scurtă să istorie, recuirge la o asemenea ameninţare. În acest fel, guvernatorul băncii naţionale din Cipru şi ministrul de Finanţe nu au decât să ţină băncile închise până la noi ordine, scrie Le Figaro.

Financial Times critică atitudinea BCE în criză cipriotă. În primul rând, scrie cotidianul financiar britanic, Mario Draghi se contrazice pe el însuşi, după ce a spus că va face tot ce este posibil pentru a menţine integritatea zonei euro. În al doilea rând, BCE, o instituţie nealeasă, riscă să-şi strice total reputaţia în ochii cetăţenilor europeni apelând la aseamenea ultimatumuri.

“Dacă deschid băncile când BCE va bloca accesul la lichidităţi, atunci va fi luptă la ghişee”, avertizează Gilles Moec, economist la Deutsche Bank. Alţi analişti se tem de izbucnirea unor revolte similare celor din Argentina, în 2002.

“Clienţii nu vor mai putea retrage numerar, din cauza lipsei de lichidităţi şi cei care vor dori să facă transferuri în străinătate se vor trezi cu răspunsul că este imposibil, pentru că bancă nu este autorizată de BCE de la Frankfurt să facă asta”, estimează Gilles Moec.

Deocamndată, bancomatele funcţionează încă în Cipru, alimentate cu euro din rezerva Băncii Naţionale, însă nimeni nu ştie cât va mai dura această perioadă. Depinde de rezervele Băncii Naţionale, care, potrivit experţilor, ar putea face faţă unui “asediu”.

Mai gravă ar fi situaţia companiilor cipriote, precum cele aeriene, care s-ar vedea în imposibilitatea de a plăti kerosenul, neavand cum să facă transferuri în străinătate. Astfel, blocada monetară ar riscă să se transforme într-o blocadă economică, un fapt fără precedent, periculos şi un început al sfârşitului pentru Uniunea Europeană, scrie Le Figaro.

Potrivit publicaţiei belgiene L’Express, UE a reuşit să transforme situaţia din Cipru într-un “haos total”. “O insulă cu un milion de oameni, cu o economie ce reprezintă 0,2% din PIB-ul zonei euro şi cu un sector bancar de 70 de miliarde de euro (din nou o relativă bagatelă) provoacă o criză care cutremură zona euro. Oricare ar fi rezultatul acestei crize, credibilitatea liderilor europeni a fost puternic zguduită”, scrie L’Express.

Violând principiul garantării depozitelor bancare de până la 100.000 de euro, liderii europeni au deschis o cutie a Pandorei. De fiecare dată când va fi o criză, locuitorii ţărilor cu pricina îşi vor aduce aminte că banii lor din bănci au fost atacaţi, cel puţin o dată. Deşi Herman Van Rompuy, ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble şi preşedintele olandez al grupului euro, Jeroen Dijsselbloem, afirmă că această măsură nu va mai fi luată niciodată, cetăţenii europeni nu o vor uita.

“Pericolul recurgerii la o asemenea taxă în viitor este real. Ministrul luxemburghez de Finanţe, Luc Frieden, recunoaşte acest pericol şi estimează că responsabilii zonei euro trebuie să formuleze o altă propunere pentru controlarea situaţiei din Cipru.

Insistenţa luxemburghezului pentru o nouă iniţiativă este de înţeles. Sectorul bancar cipriot esre de opt ori mai mare decât economia. În Luxemburg proporta este de 21…Se poate pleca de la ipoteza că sectorul bancar din Luxemburg este mult mai bine administrat decât cel cipriot, dar proporţiile sunt cele care sunt. Dacă situaţia se complică, Luxemburgul va fi la fel de vulnerabil, mai ales având în vedere eşecurile politice din întreaga zonă euro”, încheie L’Express.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.