Fără mită nu poţi să trăieşti în România

Românii dau din ce în ce mai multă mită, drept urmare aproape trei sferturicred că în ultimii 5 ani corupţia a crescut la cote alarmante.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de CSOP în perioada 25 mai-5 iunie, la comanda Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, trei sferturi (75%) dintre români cred că în ultimii 5 ani a crescut corupţia în România.

Numai 6% cred că s-a redus, iar 13%, că nivelul corupţiei nu s-a modificat.

Procentul celor care cred că ar fi crescut corupţia este mai redus în rândurile tinerilor, bucureştenilor, minorităţilor naţionale, persoanelor cu studii superioare.

În cine au românii încredere

Armata continuă să fie, ca şi în alte studii, instituţia cu gradul cel mai ridicat de încredere – 51% (cei care au încredere în foarte mare şi în mare măsură), urmată de instituţiile de educaţie (43%), de primării (39%), instituţiile de sănătate publică (31%), Consiliul Judeţean (26%), Prefectura (25%).

13% dintre români spun că au dat mită în ultimele 12 luni, în timp ce 80% nu au oferit.

Procentul celor care au dat mită este mai ridicat în Bucureşti şi mai scăzut în rural, precum şi categoriile cu venituri mai reduse şi minorităţi etnice, arată studiul.

Valoarea cumulată medie a şpăgilor pe individ este de 574 de lei pe o perioadă de 12 luni.

Fără sorţi de izbândă

Aproape trei sferturi (73%) din populaţia ţării crede că nu poţi reuşi în România fără să apelezi la mijloace mai puţin legitime, cum ar fi mita sau traficul de influenţă, în timp ce 27% cred că se poate. Există procente mai ridicate de „optimişti” printre cei cu venituri mari (peste 2.500 lei pe lună pe gospodărie), de altă etnie decât română, dar şi cei cu veniturile cele mai mici (sub 600 lei).

Majoritatea românilor – 74% – sunt de acord cu instalarea camerelor de supraveghere video pe maşinile de poliţie ca măsură anticorupţie, iar 15% sunt împotrivă.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.122 de respondenţi. Marja de eroare este de 2,9% la un nivel de încredere de 95%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.