Fetești, punct fierbinte! Locul unde se vor antrena piloții ucraineni

Piloţii ucraineni au început să se antreneze în Danemarca şi Statele Unite ale Americii pentru a putea primi în dotare aparate de zbor F-16 din Danemarca şi Suedia, Centrul european de instruire F-16 (European F-16 Training Center, EFTC), inaugurat luni la Feteşti, urmând să fie un alt obiectiv deschis acestora.

EFTC – găzduit de Baza aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” – a fost realizat în baza unui acord de colaborare prin care ministerul român al Apărării a pus la dispoziţie Baza 86 Aeriană, facilităţile de instruire şi sprijinul naţiunii-gazdă, Forţele Aeriene Regale ale Ţărilor de Jos pun la dispoziţie aeronave F-16, iar compania americană Lockheed Martin asigură instructorii şi mentenanţa.

„Vom începe (la Feteşti, n.red.) bineînţeles cu antrenamentul piloţilor români, dar vrem de asemenea să antrenăm piloţi ucraineni, deoarece Olanda şi celelalte state partenere, Danemarca şi Norvegia, se pregătesc să livreze aparate F-16 Ucrainei. E nevoie să urgentăm întărirea forţelor aeriene, iar antrenamentele au început în Danemarca, în SUA şi mă bucur foarte mult că acum avem acest centru european”, a declarat, la finalul ceremonialului de inaugurare, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.

La rândul său, ministrul Apărării Angel Tîlvăr a subliniat progresul rapid făcut în realizarea obiectivului din Feteşti.

„Lucrurile s-au derulat foarte repede. Există un tempo, o cadenţă a sosirii echipamentelor, a aparatelor F-16. Totul e planificat. Piloţii ucraineni vor începe de îndată ce au satisfăcute cerinţele de pre-antrenament care se referă la deprinderea elementelor de abilităţi lingvistice şi, în funcţie de fiecare pilot, pregătirea va fi adaptată”, a declarat ministrul Apărării.

În opinia oficialului guvernamental român, EFTC este o formă de recunoaştere a încrederii statelor NATO în România.

„În condiţiile în care urmează să primim 32 de aparate, pentru noi era extrem de important ca cerinţa de pregătire a piloţilor români să fie satisfăcută. Aparatele de tip F-16 vor mai fi prezente în Europa cel puţin 20 de ani. Sunt importante şi ne dorim să avem piloţi cât mai bine pregătiţi. Prezenţa acestui centru în România este, dacă vreţi, şi o formă de a recunoaşte faptul că Armata României şi militarii români sunt de încredere şi pot contribui la apărarea flancului estic”, a mai spus ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

La ceremonialul de inaugurare a EFTC au participat reprezentanţii diplomatici ai Statele Unite, Danemarca şi Olanda, iar anterior acestuia centrul a putut fi vizitat de jurnalişti.

„Unicat în România este faptul că aici sunt cel puţin trei ţări, mă refer la România, SUA şi la partenerul olandez care pune navele la dispoziţie. În acelaşi timp, între instructori este posibil să fie alte naţii, toate membre NATO, foşti piloţi militari care vor fi parte a acestui centru. Este important în contextul actual pentru că dăm un semnal că suntem uniţi”, a declarat presei coordonatorul centrului, comandor Pişta.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, EFTC va fi un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16 şi va facilita creşterea interoperabilităţii dintre aliaţi. Totodată, va contribui la crearea unor standarde operaţionale comune şi la întărirea capacităţii Alianţei Nord-Atlantice de a face faţă provocărilor complexe din regiunea Mării Negre şi din Europa de Est.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

26 de Comentarii

 1. Anu’ dă grațîye 2025: Feteşti, sat dispărut dă pă harta Valahiyei, ca șî Tîrgu’-dă-Floci a’ lu’ Mihăiță Veteazu’……[Rumburak]

 2. Le-au dat de toate, și Javelinuri, și mercenari, și Himars-uri, și bombe interzise cu dispersie, și Leoparzi, și Gorile… acuma cu avioanele vechi de 50 de ani, sigur fac treabă

 3. Sa sfidezi minoritatile nationale „moldoveni” …nu-i suparare
  …dar sa sfidezi minoritatea rusa …in provinciile lor istorice (Crimeea …) …ati intrecut masura
  Rasisti ucrainieni …Prostia se plateste
  …slava Ucraina 🙂
  Noi …ca de obicei …pe faza …de partea prostului

 4. Intr-o tara ocupata alogenii paraziti fac ce vor….

 5. Si cine plateste combustibilul pt. alimentarea acestor avioane pe intreaga periada de instructaj ? Despre intretinera pilotilor straini nu se mai pune intrebarea ,pt. ca sigur statul roman va platii totul asa cum procedeaza el de fiecare data .Cind romanii au nevoe de ceva ,niciodata nu se gasesc bani .

 6. Asta înseamnă implicare în război, în condițiile in care naziștii ucraineni nu mai au piste ptr. decolare/aterizare le vor folosi pe cele din colonie.
  Klaus Africanus, cu protecția mediului cum facem sau știfturile alea F 16 sunt pe baterii sau vele?

 7. Mi-e teama ca vom plati noi intr-o zi pentru ca-caturile astea.

 8. Daca Bulgaria ar antrena pe unii care vin si omoara romani ce ati face? Romania ar avea dreptul sa bombardeze baza banditilor ca legitima aparare. Intrebare pentru prosti. Ce vor face rusii??… conducere de idioti pupatori de cururi la evvreii globalisti.

 9. Feteşti, sat dispărut dă pă harta Valahiyei, ca șî Tîrgu’-dă-Floci +(CEL PUȚIN) -JUDEȚELE:PH,CL,IL.BR,GL,BZ. ACESTA-I DARUL DE DESPĂRȚIRE CU CARE-ȘI ÎNCUNUNEAZĂ KWJOHANIS DOMNIA DE 10 ANI . IAR IUROPU,NĂUTAOU ȘI USA VOR PLÎNGE CU LACRIMI DE DINOZAUR STRIGÂND ÎN GURA MARE VAI CE CRIMĂ UMANITARĂ,CE GENOCID -CE „KREMENAL” E PUTIN ȘI XI!

 10. Multă frică de ruși pe acilea pe la postaci. Frica o înțeleg, dar pe cei care ne amenință nu. Deci măi @fetesti? fetesc sau rumburak ,că nu mi-e clar, las-o mai ușor cu amenințările.

 11. POATE DISPARE ȘI DATORIA DE 45 MILIARDE DE (DRACU ȘTIE CE) DULARI ORI YUORO COCO! VAI DE BIET ROMÂN SĂRACU-ÎNAPOI TOT DĂ CA -ECONOMIA MONDO-EU ȘI USA!
  Feteşti, sat dispărut dă pă harta Valahiyei, ca șî Tîrgu’-dă-Floci +(CEL PUȚIN) -JUDEȚELE:PH,CL,IL.BR,GL,BZ. ACESTA-I DARUL DE DESPĂRȚIRE CU CARE-ȘI ÎNCUNUNEAZĂ KWJOHANIS DOMNIA DE 10 ANI . IAR IUROPU,NĂUTAOU ȘI USA VOR PLÎNGE CU LACRIMI DE DINOZAUR STRIGÂND ÎN GURA MARE VAI CE CRIMĂ UMANITARĂ,CE GENOCID -CE „KREMENAL” E PUTIN ȘI XI!

 12. Fiarele sovietice insetate de sange de pe forum se roaga de Rasputin sa INCENDIEZE Aeroportul Militar Fetesti cu personal si cu piloti romani cu tot, eventual edificii publice, numai pentru a neutraliza cativa piloti ucraineni care se instruiesc pentru a-si apara PATRIA COTROPITA DE BARBARII BOLSEVICI!!! Colateral sclavetii sovietici mistifica VARSTA AVIOANELOR si FINANTAREA NATO-UE-SUA!!! Sclavetii sovietici stiu din anii 1940-1950 ca, colonialistii sovietici si-au intretinut ZECILE DE DIVIZII ale Armatei ROSII DE OCUPATIE din BANII COLONIEI BOLSEVICE „republica popolara romana”, separat activand la foc comtinuu SOVROMURILE!!! MIZERIA moral-caracteriala a unor Incornorescu Paulian zis Rammstein e groaznica si descalificanta!!! Vor VICTIME, cat mai multe victime si ameninta cu RAZBUNARI INDIVIDUALE SI COLECTIVE CU MULTE VICTIME, CAT MAI MULTE VICTIME, ucraineni, evrei, romani si orice nu-l IDOL LATRAizeaza pe Rasputin si ILEGALII PROFI din Tara si strainatate!!!

 13. Pentru a opera avioane de luptă ai nevoie de o mega infrastructura la sol de garare, alimentare, deservire, reparatii. De unde la naziști așa ceva? Vor decola de la noi decontat de taxele crescute de Brother Ciolacu? Te doare mintea, nazistu cu f16 și pistele de beton vor da lovitura finală

 14. Foarte bun articol ,
  va rugam dati adresele unde sunt cazati piotii ukrainieni , unde maninca si eventual cum se numesc.
  Ar fi de mare ajutor …..)):

 15. 30 de ani Romania a stat cu Migurile cele notorii, vechi si uzate.
  Caderile nu erau de la faptul MiG-21 era demodat. Avioanele s-au prabusit de la uzura si lipsa pieselor de schimb in special cele crtice – motoarele. Si piloti de valoare morti pe timp de pace. Pacea inclusiv in statele din vecinatate.

  Cum a batut Zelinski din palme gata peste noapte a aparut, in Romania, Centrul European de Instruire F-16.

 16. @Charlie : Delirache , esti in plina criza ! Rusii s-au purtat in limitele unei armate invingatoare ! Ca sa nu zic altfel ! Ce-ai fi zis daca rusii ar fi facut in Romania ce a facut armata romana in octombrie 1941 la Odesa : 30 000 de civili impuscati in doua saltamani , 200 000 civili deportati in lagarul de la Bogdanovka unde au fost asasinati doua
  luni mai tarziu ? Aveau dreptul rusii sa faca la fel ? Eu zic ca aveau ! Si asta e un fapt documentat ! Dumnezeu stie ce blestematii or mai fi facut romanasii prin alte localitati rusesti ! Pana la Nistru sa zicem ca actiunile armatei romane aveau o justificare : eliberarea Basarabiei ! Dar dincolo de Nistru ? Ce-a cautat armata romana dincolo de Nistru ? Ce-a cautat armata romana la Stalingrad ? Dincolo de Nistru armata romana a fost ARMATA INVADATOARE ! Si cum ma rog ai fi vrut sa se comporte rusii cand au intrat in Romania ? Eu nu am cunostinta ca armata sovietica sa fi impuscat in vreo localitate romaneasca 30 000 de romani civili ! Tu ai ?

 17. @Ostap Bender: fata de ceea ce au facut sovieticii in tarile ocupate, ceea ce pretinzi tu ca ar fi facut armata romana e floare la ureche. Miile de romani ucisi/inchisi/deportati in Siberia dupa acapararea Basarabiei stau marturie. Si daca ar fi fost numai romani. Notiunea de HOLODOMOR iti spune ceva? Masacrul din padurea Katyn? Iar dupa intrarea trupelor sovietice in Romania: impunerea unui guvern comunist (Dr.Petru Groza), jefuirea sistematica a tarii (SOVROMURI), fortarea abdicarii regelui Mihai, triplarea datoriilor de razboi, sustinerea fatisa a unui partid criminal ai caror lideri au fost adusi si impusi de „mareata armata rosie (PCR) prin falsificarea grosolana a alegerilor si multe alte crime de care se fac vinovate autoritatile sovietice.
  Asa ca, du-te si canta la alta masa!

 18. Ca de obicei apare trolul prostanac care sustine ca Rusia e o tara din lumea a treia care au doar resurse.

  Vine si vomita orice contra Rusiei…nici o vorba despre urcaci..care sint tot niste rusi,dar nazisti…

  🤣

 19. @Adrian : ,, …. jefuirea sistematica a tarii ( SOVROMURI ) … ” ! Bai Lae , cred ca tu ai cazut ieri pe planeta PAMANT , tara ROMANIA ! Pentru ca se pare ca habar nu ai ce se intampla in Romania de cand ,, ne-am castigat libertatea ” ! Ce se intampla de 33 de ani in Romania nu e ,, jefuire sistematica ” ? A , nu , e civilizatie occidentala ! Sa-ti bagi in tuhas binefacerile aduse de Occident ! Guvernele alea comuniste au alfabetizat romanii , au instalat un invatamant functional gratuit la toate nivelele , au instalat un sistem de sanatate gratuit , au eradicat boli sociale endemice ( tuberculoza , sifilisul , pelagra , …. ) , au creat milioane de locuri de munca , au construit milioane de locuinte , au modernizat agricultura , au industrializat romania , … ! In 1989 Romania era o tara functionala ! Stii ce a facut Occidentul tau cu Romania dupa ’89 ? Iti dau numai un exemplu : Romania a revenit la analfabetismul interbelic ! P.S.: Macar stii ce au fost SOVROM-urile , sau vorbesti aiurea , ca asa ai auzit tu de la tac-tu mare ?

 20. Deschiderea acestui centru de antrenament este mana cereasca pentru pilotii romani. Urmeaza sa primim 32 F16 si acum avem unde ii pregati. In plus, pentru ca se vor antrena si piloti din alte tari NATO (Bulgaria asteapta si ea cateva F16) se vor crea premizele formarii unei forte aeriene de calitate deosebita, omogene crescand gradul de interoperabilitate.
  Ca pe langa ei se vor antrena si pilotii ucrainieni este farte bine avand in vedere ca si Ucraina va deveni membru NATO.
  Cat despre „de unde vor decola si unde vor ateriza avioanele F16 ucrainiene” in misiunile pe care le vor executa impotriva ocupantului rus, asta va fi problema ucrainienilor sa isi doteze si apere propriile aerodromuri. Oricum nu o vor face de la noi.

 21. Mai ghita, in afara sa injuri mai stii ceva? vino cu ceva argumente altfel cazi de fazan! ca sa nu zic prost.

 22. Cred ca cel mai bine ilustrat pe forum nu sunt comentariile, cit nickul:@ aici sunt banii dumneavoastra…. Talvar ( Tilhar) nu ne spune cit ne costa ” instruirea si mentenanta” , asa ca….Nu va mai plingeti de lefuri , pensii si alocatii. S-ar putea sa plingeti dupa ” satul Fetesti” vorba Rumburackului troglodit…Iar hiena @ Charlie face ce stie mai bine…Iar Leana Popii iar confunda cratita cu kalsnikovul si borcanul cu muraturi cu katiusele…Daca atita-i duce devla ….

 23. @ „MYSEBI”, 13 nov. 2023 la 19:15
  „…va rugam dati adresele unde sunt cazati piotii ukrainieni , unde maninca si eventual cum se numesc”…
  Cetățene oltenesk (aghiențîya noastră v-a konfirmat), rugăm să adresați cererea biroului de presă al Armatei Ruse, vis-à-vis de Odessa, acolo sunt stocate la noi datele cerute de Dumneavoastră. Taxa de eliberare a documentelor (în intervalul legal de 30 de zile de la primirea cererii) cu aceste date ofițiale este de 7 kopeici pe cap de vacă furajată.
  PARDON! …pe cap de bow ukrainean – cu tainu’ plătit de Luptătorul Pentru Dimukrațîie $$oroș Jorj – ca să moară pentru interesele „Blackrock”, Rothschild, Gates, etc. După cum a comunicat presa okțidentală, speranța de viață a ukrainenilor pe frontul din Donbass este de 3 luni și jumătate, iar efectivele unităților de luptă ukrainene se înjumătățesc la fiecare 3 săptămîni. Nu trebuie să vă faceți probleme, fraieri care să-și dea viața pentru $$ lui $$oroș
  https://media.istockphoto.com/id/464573013/photo/money-as-toilet-paper.jpg?s=612×612&w=0&k=20&c=4_zp-rA8vqJfYr0QfYvp-Rww0rdXauV0cWrnqLn4aNQ=
  sunt destui – mai ales că Ukraina a fost o țară (artificială) săracă, iar acum a devenit practic nelocuibilă – iar șoul va merge mai departe, cu Legea Marțială în spatele noilor recruți ukraineni. Organizația pacifizdă N.A.T.O. a declarat în repetate rînduri că va lupta cu Rusia pentru Pacea Lumii pînă la ultimul ukrainean. Mai sunt, din datele noastre, cîțiva, nu vă faceți probleme. Menționăm că pentru obiceiurile culinare ale reșpektivilor ukraineni au fost notate dăcît datele brute: cereale, leguminoase (linte verde – nazistă), ulei, cartofi, că dăcît la astea apar șpețificările pentru pesticide interzise în U.E., cele cu care sunt obișnuiți chiloții de altitudine ukraineni.
  Așteptăm cu interes cererea Dumneavoastră, pintru afacere finanțiară fructuoasî……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.