Fiecare țară e pe cont propriu

Luminile se ting în toată Europa, nu le vom mai vedea aprinse din nou în viața asta”, îi spunea ministrul de Externe britanic Sir Edward Grey unui prieten, în preajma intrării Marii Britanii în Primul Război Mondial.

Observând de departe cum pandemia de coronovirus face ravagii pe Bătrânul Continent, îmi vin în minte vorbele lui Grey. Așa cum Primul Război Mondial a schimbat Europa pentru totdeauna, pandemia COVID-19 pare să schimbe modul în care popoarele europene se percep reciproc”, scrie Pat Buchanan pe blogul său.

«Toți pentru unul și unul pentru toți!». Acestea au fost cuvintele după care au trăit cei trei muschetari ai lui Alexandre Dumas. Acesta a fost idealul pe care s-au construit NATO și UE. Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor. Acordul Schengen, prin care europenilor li se permite să călătorească liber pe continent, așa cum americanii pot merge din Maryland în Virginia, își are și el originea în acest ideal.

 

Însă, brusc, toate astea par să aparțină trecutului.

Modul în care statele națiune din UE reacționează la criza coronavirusului îmi amintește de o altă frază, una franțuzească, ”Sauve qui peut”, adică fiecare e pe cont propriu.

The New York Times a scris despre această nouă realitate. Duminică, în articolul ”Europa se închide și înfruntă criza, în timp ce virusul se extinde”, Times a scris: ”În timp ce unii lideri europeni precum președintele Emmanuel Macron au cerut intensificarea cooperării între țări, alții încearcă să-și închidă țările. Din Danemarca până în Slovacia, guvernele au intrat într-un mod de luptă agresiv cu virusul, închizând frontierele”. Descriind cum multe țări încep să asculte chemarea la tribalism și naționalism, The Times se plângea, luni, că ”azi, europenii creează frontiere între țări, în orașe, în cartiere, în jurul caselor, pentru a se apăra de vecini sau chiar si de propriii nepoți. Luptă construind granițe cu un virus care nu cunoaște granițe”.

 

În câteva zile, Europa granițelor deschise a devenit istorie.

”Pe măsură ce pandemia se răspândește în Italia, Franța, Spania, Germania, ai tot mai mult senzația că este nevoie de metode mai dure, autoritare chiar, multe dintre ele luate din China”, scrie Times. ”Europa a fost îngrozită de Italia. Deodată, multe țări de pe continent încep să se închidă, să se protejeze și să-și protejeze cetățenii. Ideea solidarității europene și a Europei fără frontiere, unde cetățenii sunt liberi să călătorească și să muncească, pare foarte departe”.

Italia, cea mai lovită țară după China, este închisă. Germania își închide granițele cu Austria, Danemarca, Franța, Luxemburg și Elveția. Cehia, Cipru, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia au anunțat că vor închide frontierele pentru toți străinii. Președintele Trump a extins restricțiile pentru Europa, incluzându-i pe cei mai vechi prieteni ai Americii: Marea Britanie și Irlanda.

Slovenia a închis frontiera cu Italia. Norvegia e închisă. Străinii care ajung în Norvegia intră în carantină 14 zile. Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat că interzice intrarea celor care nu sunt cetățeni canadieni sau rezidenți permanenți. Singurele excepții sunt echipajele avioanelor, diplomații și, „pentru moment”, cetățenii americani.

 

Asistăm acum la ciocnirea dintre natura umană și ideologie.

Pentru cei mai mulți oameni, chemarea inimii este mai mare decât cea a minții. Străinii nu se gândesc la  noi așa cum o facem noi înșine. Într-o criză, oamenii pun înainte de toate familia, prietenii și țara lor.

În Declarația de Independență, Jefferson declara că ”toți oamenii sunt creați egali”. Însă ceea ce pare să-l înfurie și să-i justifice rebeliunea împotriva regelui George al III-lea, sunt nedreptățile pe care regele le-a comis și că ”nu a auzit vocea dreptății și a consangvinității”. Regele nu a ținut cont că avem același sânge.

Închiderea granițelor, despre care se spune că își are originea în păcatul xenofobiei, este o ofensă gravă adusă liberalismului. Însă ceea ce guvernele din Europa spun prin închiderea granițelor și ceea ce americanii spun prin interzicerea intrării europenilor este că toți oamenii sunt egali, însă punem poporul nostru pe primul loc, în fața tuturor celorlalți.

Când vine o criză, fie ea un război în care este pusă în joc existența unei țări sau o epidemie unde este în joc sănătatea și supraviețuirea unui popor, înainte de toate avem grijă de ai noștri.

Asta este natura umană. Așa funcționează lumea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

19 Comentarii

  1. Gata, MARETILOR, ati OPRIT lumea!
    Stop joc, razboi!
    PORNITI ECONOMIILE IMEDIAT, de la Vest la Est, si asigurați ca omenirea nu se va CANIBALIZA!
    Lasati virusul, că se opreste, va fi antidot curand!
    Scoateti Armatele si păziți OAMENII la muncile lor, in societate, sa fie protejati, dar sa MUNCEASCĂ!
    Nu opriți Lumea, ca pierdeți toți, s’aude, donald, putin, li!?
    Terminati cu SPAIMA si chemați oamenii la MUNCA!
    Degeaba BĂGAȚI bani in economiile proprii, ca veti PIERDE tot in mai putin de o lună, capisci?!
    Dati drumul la MUNCA, cu orice pret, nu opriți LUMEAin loc, ca vor fi morti mai mulți!
    Gata, macron, cu razboiul, ca nu mai castiga nimwni, deja razboiul a fost CONSUMAT, nimeni nu CÂȘTIGĂ, nu există un ÎNVINGĂTOR!
    Voi, toti maretii, sunteti învingători dacă nu va temeți pentru popoarele voastre!
    La munca, imediat, dar cu protectia armatei si politiei, a batranilor!

    • Când Dragniia stă la izolare, toată lumea stă la izolare!

      *din folclorul teleormanean.

  2. Acum toti au ajuns iliberali. Si ce-l mai injurau pe V Orban. Iata ca omul a avut dreptate!

  3. SCAPĂ CINE POATE, era strigătul de disperare când se contura că bătălia este piedută și care era urmat de o nimicitoare degringoladă în rândul soldaților. Prostia cât Everestul că NATO sau UE ne va salva în situație de criză mondială, au debitat-o tâmpiții sau ticăloșii care nu au facut armata, nu habar nu au de istorie și de caracterul națiunilor mari, dominante. Super bogăția lor vine și de la sucesiune de secole de conducatori de excepție, hărnicie asociată zilnic cu furatul de la alte națiuni și zădărnicirea prin orice mijloace a concurenței, a dezvoltării celor mai mici. Să ai agricultură irigată, fabrici de mâncare, (conserve) pescuit oceanic integrat, fabrici de haine, de încâlțăminte, fabrici de madicamente, chimie adică cercetare și uzine de excepție, minerit, industrie metalurgică cu flotă de mineraliere ce aduceau minereuri să le prelucrezi, siderurgie deosebită, o formidabilâ industrie constructoare de mașini, șantiere navale, metalurgie neferoasă, fabrici de electronică și calculatoare și OAMENI, OAMENI specializați de la muncitori la ingineri, manageri pricepuți, Și tot așa Relații comerciale pe plus cu toate țările lumii mai puțin USA și să distrugi în 20 de ani totul adică 100 de ani de industrializare este de necrezut. Să asiști tembel cum Ungaria își dezvoltă petrochimie pe gazul din Româia! Trebuia să vină scadența. Doar că scadența este fără vinovați numai cu suferință. Fiindcă vinovații sunt cei ca au fost și sunt plătiți să nu poată fi subminată economia, națiunea română, Constituția.

    • Aveam de toate doar ca faceam foame si frig, ca in paleolitic. Si ne uitam la unguri cu jind.
      Acum vingtansapres diferenta fata de ungaria e aproape nula, far autostrazi.

  4. Cum adică asa functioneaza lumea ? Cand austria a vrut petrol românesc moca era altă lume ? Sau demolarea industriei românești sau decimarea pădurilor românești când în austria faci pușcărie pentru un copac tăiat ilegal, pai cum asa functioneaza lumea? Pana acum
    ne-am jucat de-a politica frumoasa din ue iar de azi nu ii mai intereseaza decat viata lor și atât? De ce italia nu a fost ajutată de germania și franța dar au sărit chinezii cu resurse materiale și medici ? Asta nu e ue este o făcătură gretoasa și acum se vede clar ca este ssigăunoasă.ce repede au revenit nemtii și austriecii la politica naționalistă.Normal ca isi permit, au petrol și gaze,au industrie.Nu ca noi rupti in koor și cu toate alea pradate. Inclusiv umane.

  5. Mic test de re-ierarhizare a necesităților sociale.

    Premisă: sunteți conducătorul singurei comunități locale rămasă pe un areal destul de vast și aveți active câte un domeniu de activitate sau o instituție dintr-un domeniu de activitate.
    Nu aveți suficiente resurse materiale pentru a le susține activitatea la toate și vă este permis să mențineți deschise doar 10 dintre ele.
    Care sunt cele pe care le închideți și în ce ordine?

    1) sera cu legume
    2) farmacia
    3) primăria
    4) postul de poliție
    5) școala
    6) judecătoria
    7) farmacia
    8) livada cu pomi
    9) magazinul alimentar
    10) feisbuc
    11) transporturile auto
    12) biserica
    13) benzinăria
    14) postul de televiziune
    15) ferma de animale
    16) prokuratura
    17) telefonia mobilă
    18) cârciuma
    19) brutăria
    20) spitalul

    • Cred ca sunt mai mult de doi ani de cand spun si repet „traim fiecare pe cont propriu incat natia romaneasca este crunt imbolnavita!

  6. erată: La numărul curent 7 se va considera magazinul de bricolaj în loc de farmacia-dubleu

  7. ” Prime Minister Justin Trudeau says Canada and the U.S. have agreed to temporarily close their shared border to non-essential travel.” Astazi 18 martie 2020

  8. Cum adica bre vin chinezii sa ajute Italia iar Germania si Franta le-ntorc fundu?Adica practic UE ne da *uie si noi tot vrem in UE?Cat de prosti suntem?Sunt convins ca dupa toata povestea asta Italia va cere si ea sa iasa din UE.Romania ar trebui sa ceara imediat ajutorul Chinei indiferent de ce va spune o tara sau alta.Daca suntem pe cont propriu,atunci sa facem numai ce e bine pt noi in aceasta vreme de criza extrem de periculoasa pt sanatatea si viata noastra .CHINA are bani ,are cea mai buna expertiza in domeniu combaterii coronavirusului si,in plus, asteapta de mult sa puna picioru ferm in Europa.Cred ca e momentul potrivit sa-i invitam aici pe chinezi pentru ca vad ca nu-i pasa de noi nimanui,nici Europei ,nici Americii.E ca la razboi,iar noi suntem in curu’gol ,in bataia virusului cu niste conducatori care asteapta ajutorul d-afara,din UE,ajutor pe care in vreme de razboi nu-l vor primi niciodata.Concluzie:1)Chemati in ajutor CHINA.2)Orientati banii/facilitatile catre oameni si catre firmele mici si mijlocii,nu catre marile companii si banci. 3)Daca suntem in razboi ,si suntem,puneti Armata sa conduca ostilitatile pt ca Armata este singura institutie de forta care se bucura de cea ce mare incredere in randul populatiei.Ministerul de interne o s-o dea de gard,nu stie ce sa faca in situatie de razboi,pt ca suntem in razboi oameni buni,in razboi.Stiu ca nu va place dar, din pacate ,asta e situatia!Trebuie procedat exact ca la razboi, cand toate intreprinderile,private sau de stat ,produc la ordin imediat, tot ce trebuie pt front.

    • @Marcu. -Pardon, noi nu suntem in ue ci suntem detinuti in ea iar din detentia asta se iese doar la termen sau prin revolta/rascoala/revolutie ! Alta cale Nue !

  9. Din nou autorul vine in fata romanilor cu concluzii la cald care cu siguranta vor constitui teme grele de analiza pentru toate tarile atunci cand totul se va linisti. Aceasta criza mondiala va reaseza si va indreptata multe din relele facute pana acum din supunere sau din pura prostie.

  10. Toata mascarada vest-europenilor privind interzicerea comertului si relatiilor economice cu China pentru tarile din est a fost o abureala sa nu le scape clientii. Vorba presedintelui Serbiei, acum a-ti interzis exportul, banii nostri nu mai sunt buni! Asa a patit si Polonia in ‘39, cu toate tratatele si aliantele au fost lasata singura in fata tavalugului germano-rus.

  11. UE , nu este, chiar, o uniune „sincera” . Epidemia asta ne-a lamurit ! UE nu a actionat ca un tot unitar , aceiasi procedura pentru toti ! Nu , nici vorba ! Fiecare stat membru , a actionat , cum l-a taiat capul , autoizolandu-se de statele din jur. Nu au fost inchise granitele UE in totalitatea lor , cum ar fi fost normal , ci fiecare stat pe cont propriu ! Ce mai este de zis ? Pai , traiasca UE si „marea” solidaritate comunitara !

  12. Această epidemie-pandemie are pe undeva o asemănare cu răscoalele lui Spartacus, Horea când spune cântecul domnii nu s-or desculțatu. Patricienii Romei, grofii, baronii Sfantului Imperiu se credeau buricul lumii și tocmai se ridicase pulimea cum le zice azi și ei au întrat în groază. Așa și noi, specia umană ne credem centrul universului cică dominăm Natura si uite frate ce face ea. Ne arăta că se poate pisa pe societatea umana așa pe neașteptate când nici nu gândim.

  13. anxietati ,angoase si defulari de echinoctiu de primavara (virusul este si el pe acolo pe undeva ca suport!)…ce ziceti , va pastrati opiniile pana la echinoctiul de toamna?!…la mine este mai simplu: am un laitmotiv si isi pastreaza valabilitatea pana cand nu mai sunt indeplinite conditiile!…siktir democratie si justitie neosecurista, coloniala, iohannista, sorosista si antiromaneasca!

  14. He,he, frate, frate, dar branza este pe bani. UE o creatie utopica pentru comert si piete de desfacere, forta de munca ieftina si pentru munci grele. Tarile dezvoltare din UE trebuia sa dezvolte
    productia si schimburile dintre toate statele si nu sa ia totul din China. Acum sa traga ponoasele ca o merita aceasta UE. Ar trebui sa se reformeze din temelii si sa reduca cheltuielile cu toate institutiile UE si la jumatate numarul de parlamentari.

  15. @Vigilentul: Corect, daca incetam activitatea economica se duce dracului totul. Nici nu o sa mai conteze ca unii au luat virusul mai tarziu in loc de mai devreme. Oamenii vor muri gatuindu-se pentru o bucata de paine. Dar poate ca nu se va ajunge acolo, ca va veni Salvatorul (vaccinul) care va marca sfarsitul acestui experiment socio-economic, sa vedem insa cu ce costuri (si nu de bani).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.