Probleme mari cu colectarea

Fiscul coafează indicatori dezastruoși

Totalul veniturilor bugetare colectate de ANAF în primele 11 luni ale acestui an a fost de 196,58 miliarde de lei, adică 23,48% din PIB. În perioada silimară a anului trecut, colectarea raportată la produsul intern brut a fost de 24,1%, adică mai mare.

Comunicarea Fiscului însă nu menționează raportarea la PIB ci doar prezintă sumele absolute și performanța îndeplinirii 100% a programului de colectare. Conform unei informări, ANAF susține că suma de 196,58 miliarde de lei din aceste 11 luni reprezintă o depășire cu 7%, respectiv cu 12,84 miliarde de lei, față de perioada similară a anului 2016 (183,73 miliarde de lei), și un grad de realizare de 100% a programului de colectare stabilit prin legile bugetare anuale. PIB-ul estimat pentru acest an este de 837 miliarde de lei în timp ce în 2016 acesta a fost de 761,5 miliarde de lei.

În ceea ce privește obligațiile fiscale declarate, se constată o evoluție pozitivă, susțin reprezentanții Fiscului. În primele 11 luni ale anului 2017 s-a declarat un volum total de 199,015 miliarde de lei față de 186,021 miliarde de lei în perioada similara a anului 2016, o creștere de 12,99 miliarde de lei (6,99%).

De asemenea, în privința estimărilor legate de colectare a veniturilor bugetare pentru întreg anul 2017, din analiza potentialului de colectare până la finele anului, rezultă un volum total al veniturilor corespunzător celui prevăzut în legile bugetare anuale, asa cum au fost rectificate în luna noiembrie a.c., respectiv de 214,27 miliarde de lei, ceea ce va reprezenta o depășire cu 7,4% a sumelor colectate în anul 2016 (199,45 miliarde de lei), respectiv un plus de venituri de circa 14,81 miliarde de lei, mai spun cei de la Fisc.

Recent, Ionuț Dumitru, șeful Consiliului Fiscal, a declarat că România va avea, în 2017, cele mai mici venituri din taxe şi impozite de când există statistici de acest gen, de mai bine de 20 de ani, de 25,4% din PIB, mult sub media europeană de 40% din PIB, din cauza reducerilor de taxe şi impozite adoptate prin noul Cod fiscal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Si daca nu se indeplineste profetia ta, Ionele drga,, ce pateste mincinosul? Te autodenunti la ANI pentru incompatibilitate? Sau iti dai demisia de la Bankoraifeissen?

  2. ca sa vezi minune.
    can reduci taxele colectezi procentul amai putzin din PIB decat atunci cand taxele erau mari.

    Wow ce surpriza pentru cretini.
    Prin reducere scazi.
    Nu se pate asa ceva : ntz, ntz, ntz.

    PS republicanii tocmai ce au scazut corporate tax in USA.
    Oare o sa scada procentual incasarilor lor la buget atunci cand toata lumea va plati mai putzin voi ce zicetzi ?
    Eu sunt SIGUR CA DA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.