Fondul Proprietatea a făcut cumpărături de 400 mil. lei în semestrul I

Franklin Templeton Investments (BEN) pariază, de la cârma Fondului Proprietatea, pe aluminiu, îngrăşăminte chimice şi bănci. BEN a cumpărat mai ales acţiuni ale producătorului de aluminiu Alro Slatina, ale Azomureş şi ale băncilor, în prima parte a anului. Are acum şi acţiuni Erste, Raiffeisen şi TLV. FP a dat 34 mil. lei pe propriile titluri.

Fondul Proprietatea (FP) deţine acum 2,24% din acţiunile BRD, faţă de 1,69% cât avea la 31 martie şi şi-a crescut participaţia la Erste Bank la 0,32% din capitalul acesteia, iar la Raiffeisen Bank International la 0,55%, faţă de 0,43%. Achiziţiile de acţiuni austriece s-au făcut la Bursa din Viena chiar şi în cazul Erste Bank, care este listată şi la Bucureşti, potrivit, raportului FP trimis la Bursă.

FP are acum în protofoliul său şi 0,12% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi şi-a majorat participaţia la Azomureş de la 8,75% la 10,74%. Franklin Templeton Investments (simbol BEN la Bursa din New York ), administratorul Fondului Proprietatea, a consumat circa 40% din lichidităţile din depozitele bancare, care au scăzut de la 1,071 mld. lei (31 dec. 2010) la 673 mil. lei (30 iunie 2011).

FP a răscumpărat aproape 70,6 mil. acţiuni proprii (din mai 2011 până la de 30 iunie), pe care a dat 33,7 mil. lei şi cae valorau cu 1,5 mil lei mai mult la 30 iunie. Fondul a înregistrat un profit net de 593,7 mil.lei în primul semestru, de peste două ori mai mare decât rezultatul raportat în prima jumătate a anului trecut. În primul semestru averea FP a crescut cu 5,5%

Acţiunile austriece reprezantau 2% din totalul activului net al FP la 30 iunie, de 16,17 mld. lei (3,8 mld. euro).

Portofoliul a rămas semnificativ concentrat pe sectorul energiei electrice (32% din averea netă a FP), pe cel al petrolului şi al gazelor naturale (34%). La acestea se adugă companiile de transport, distribuţie şi furnizarte de utilităţi (18%). Băncile acoperă doar 4% din portofoliu.

Acţiunile nelistate acoperă 58% din totalul portofoliului, cea mai mare deţinere fiind Hidroelectrica, cu 36% din valoarea totală a companiilor nelistate din portofoliul Fondului. Acţiunile listate reprezintă 37% din totalul activului net al FP, cel mai valoros pachet fiind cel al OMV Petrom, cu 72% din valoarea companiilor listate din portofoliul Fondului. Lichidităţile nete şi creanţe acoperă restul 5% de active.

FP a vândut în întregime deţinerile în Marlin, Familial Restaurant şi Laromet prin intermediul unor oferte publice, precum şi o parte din participaţiile la Vitacom SA şi Oil Terminal prin intermediul Bursei.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) acţiunile FP sunt cele mai tranzacţionate. S-au făcut tranzacţii de 24 de mil.lei zilnic, în medie, în semestrul I cu acţiunile FP, pe locul II urmând la mare depărtare acţiunile SIF Oltenia (3 mil. lei în medie zilnic), SIF Moldova (2,1 mil. lei) şi OMV Petrom (1,6 mil. lei).

Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în data de 25 ianuarie 2011. Aşa cum eerra de aşteptat, FP a devenit emitentul cu cel mai mare free-float de pe BVB, respectiv 6,0 miliarde lei (1,4 miliarde euro), ceea ce face ca acţiunile sale să fie cele mai lichide la BVB.

Listarea Fondului a dus la triplarea valorii medii zilnice a tranzacţiilor în comparaţie cu 2009 şi 2010, cu o valoare medie zilnică de peste 47% din valoarea totală tranzacţionată la BVB: de departe cea mai
tranzacţionată acţiune de la BVB

Capitalizarea BVB (valoarea de piaţă a companiilor listate) a crescut cu 8,2 miliarde Lei (1,9 miliarde EUR) în urma listării Fondului. În primul semestru s-au tranzacţionat 4,6 miliarde de acţiuni ale Fondul Proprietatea, adică echivalentul a 33% din capitalul Fondului. Valoarea tuturor tranzacţiilor cu acţiunile Fondului a depăşit 2,6 miliarde lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.