Fondul Suveran: Nu ni se umple, ci se golește

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va reduce veniturile la bugetul de stat cu 4,7 miliarde de lei, arată Ministerului Finanțelor. Ministerul a publicat vineri proiectul revizuit de Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții – S.A.

„Proiectul de act normativ va avea impact asupra veniturilor bugetului de stat, începând cu anul 2019, în sensul reducerii veniturilor la bugetul de stat cu valoarea dividendelor încasate de FSDI în contul acțiunilor transferate în portofoliul FSDI, estimată la 4,7 miliarde lei. Această influență va fi recuperată în anii următori primului an de funcționare prin încasarea dividendelor pe care FSDI le va plăti statului, în calitate de acționar unic potrivit hotărârii Adunării Generale a Acționarilor (AGA) de repartizare a profitului și stabilire a dividendelor”, scrie în Nota de fundamentare a noului proiect de Hotărâre de Guvern (HG) privind organizarea și funcționarea FSDI, publicat vineri pe site-ul Ministerului Finanțelor, spre consultare publică.

În Fond vor fi incluse acțiunile a 28 de companii. 

„Prin înființarea FSDI se are în vedere crearea unui vehicul public de investiții financiare/intermediere financiară în acțiuni/participații în proiecte/companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piața financiară din Romania, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă și, pe de altă parte, să catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile către economie și proiecte rentabile”, arată ministerul într-un comunicat.

VEZI Proiectul AICI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8527 Articole
Author

6 Comentarii

  1. I-a promis lui Bibi ca ii da pe mana miliardele Romaniei,sa le gestioneze rabinic,asa cum stiu ei:putin,dar putin, lui Dragnea,si restul dispar ca apa in desertul Negev!Va avea atat procese Dragnea pentru acest Fond,incat il vor scoate si din puscarie sa il aduca la comisii rogatorii

  2. Dragnea i-a promis lui Bibi ca ii da pe mana miliardele Romaniei,sa le gestioneze rabinic,asa cum stiu ei:putin,dar putin, lui Dragnea,si restul dispar ca apa in desertul Negev!Va avea atat procese Dragnea pentru acest Fond,incat il vor scoate si din puscarie sa il aduca la comisii rogatorii

  3. Cum acest fond va avea conducere pusa politic,praful si pulberea se va alege.Aleluia!

  4. Nici nu a aparut bine legea, ca au si inceput sa iasa la rampa „cantaretii” de serviciu! Chiar daca nu au habar cu ce se mananca chestiunea, ei isi fac datoria. Ordinul este ordin, ca doar de-aia sunt platiti! Sa recite obisnuitele „poezii” si sa cante Prohodul! Si bineinteles, sa ne readuca aminte de telurile „luptei de clasa”: „Dragnea fura banii” si „scapa Dragnea”! Traiasca neo-bolsevismul, triasca neo-securitatea!! Poftim, sunteti mltumiti, dragi tovarasi??

    • @Grieg: mai prostule,cu Fondul Proprietatea a fost cel mai mare jaf din Istoria Romaniei,a spus-o Ponta cand era prim ministru, in 2013!Daca te lauzi la prieteni ca ai minte,atat de duce,la borfasii din PSD si la un alt Fond de jefuit Romania…Oy,vah,asa niste ciurucuri…

  5. Ca-n bancurile cu Radio Erevan: Fondul lui Dragnea, NU aduce cele 10 Miliarde Euro PROMISE de Dragnea in campania electorala si in Programul de guvernare mincinos si uitat deja, DIMPOTRIVA, maretul Fond va reduce Veniturile la bugetul de stat cu 4,7 miliarde de lei!
    Dl Dragnea promitea ca maretul Fond PROMIS sa functioneze din 1 Iulie 2017(!) ii va face fericiti si bogati pe votantii saraci ai PSD care au crezut minciuna, visandu-se deja Miliardari!
    https://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

    Ce spun EXPERTII, nu bazaconiile ratatului Valcov:
    „Structura acestui Fond îl face vulnerabil. E proiectat să facă Investiţii inclusiv în proiecte de infrastructură, în acele parteneriate public-privat. Dar la un moment dat proiectele alea trebuie plătite de stat. El e beneficiarul… Şi practic se crează un Deficit şi îndatorare ascunse. Ne furăm singuri căciula, cu datoria ascunsă sub preş.

    Proiectele de infastructură au caracteristica de a costa enorm de mult şi de a fi plătite în timp.
    Şi dificil, de către stat.
    Iar rezultatul va fi decapitalizarea fondului. De ce?!
    El bagă bani repede şi i se INTORC GREU(cand e gata Autostrada…peste 20 de ani, in stil romanesc!)!).
    Se goleşte.
    Decapitalizarea poate apărea rapid.
    Pentru finanţare, dincolo de aportul în numerar, se vor face Imprumuturi.
    Dar daca se goleşte de bani, Credibilitatea sa scade.
    Si poate ajungă să falimenteze foarte uşor…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.