Foştii şefi de la Farmec Cluj s-au ales cu un dosar penal, iar copiii cu fabrica

Liviu Turdeanu şi Petru Pântea, foştii administrator de la Farmec Cluj Napoca s-au ales cu dosar penal pentru fraude de natură economică. În prezent copiii lor conduc fabrica. Totuşi dacă castelul de nisip format din majorări ilegale de capital va fi prăbuşit de justiţie copiii foştilor administratori au şansa de a pierde compania.

Pe numele fostei conduceri Farmec există mai multe dosare penale dintre care unul este la Judecătoria sector 2 Bucureşti secţia penală şi are ca obiect fraudele directorilor la acţiunile şi dividendele societăţii, iar un alt dosar se află la Parchetul de pe lângă Judecătoria sector 2 Bucureşti şi are ca obiect fraude din patrimoniul societăţii, fapte care au creat un prejudiciu şi Direcţiei Supraveghere Acciye şi Operaţiuni Vamale din cadrul ANV.

În primul dosar în rechizitoriul din 20 ianuarie 2011 este vorba despre abuzul în serviciu continuat în perioada 2002-2009 prin folosirea de procuri false în AGA, folosirea la vot de acţiuni neachitate sau de acţiuni anulate de instanţele judecătoreşti, majorări ilegale efectuate prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale şi statutare a societăţii cu scopul ca administratorii Liviu Turdean şi Petru Pântea să cumpere la un preţ subevaluat acţiuni ilegal emise, cei doi ajung să deţină cu copiii şi nurorile peste 2 milioane de acţiuni faţă de 1.300 de acţiuni, cât aveau fiecare la privatizarea companiei.

În dosar s-a dispus o expertiză şi urmează să se restabilescă numărul legal de acţiuni de la data de 2002 şi dividende pe care trebuie să le primescă ceilalţi acţionari care deţin acţiuni legal emise. Menţionăm că în ultimii ani dividendele au fost repartizate pe 3 milioane de acţiuni faţă de 810.000, cum ar fi fost legal.

Auditorul de la Farmec Cluj are „rezerve” asupra datelor stocurilor companiei

În celălalt dosar penal administratorii Turdean şi Pântea, împreună cu fiii şi nurorile lor: Mircea, Horea, Ioana, Mihaela Turdean şi Sebastian Brie şi Lucian Pântea au fraudat patrimoniul societăţii în interes personal. Furând din patrimoniul societăţii cei incriminaţi au produs prejudiciu celorlaţi acţionari prin diminuarea valorii companiei, dar şi statului prin neplata unor impozite, taxe si accize pentru alcool etilic 3 milioane euro, din care o parte a căpătat altă destinaţie mai profitabilă . Şefii operaţiunii au fost Liviu Mircea Turdean şi Mirela Lupas. Există dovezi că situaţia prezentată în bilanţul societăţii şi situaţia în fapt a stocurilor societăţii este diferită. Dezechilibrul stocurilor a rezultat din vânzările la „negru” sau din livrările unei cantităţi de alcool etilic pentrru fabricarea de băuturi spirtoase. Pentru a ieşi bine la inventar au fost „aranjate” notele contabile de scăzământ care nu reflectă operaţiuni reale, dar prin care contabilii societăţii au scos la liman stocurile companiei.

Un audit efectuat la finalul anului 2010 la compania Farmec de societatea KPMG arată că raportul auditorului independent aferent situaţiilor financiare neconsolidate pentru exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2010 includea „rezerve” asupra stocurilor la acea dată. „”Întrucât soldurile iniţiale ale stocurilor afectează contul de profit şi pierdere al exerciţului curent, precum şi fluxurile de numerar, noi nu am fost în măsură să determinăm prin proceduri alternative de audit ajustările care ar fi necesare asupra cheltuielilor cu materii prime şi materiale consumbile, asupra cheltuielilor cu mărfurile, asupra impozitului pe profit, asupra veniturilor aferente costului de producţie în curs de exercuţie precum şi asupra fluxurilor de numerar din activităţile de exploatare pentru exerciţiul financiar încheiat la data de 31 decembrie 2010″ arată raportul KPMG, efectuat la compania Farmec.

Compania Farmec mulsă de societăţile foştilor şi actualilor directori

În jurul companiei Farmec foştii şi actualii directori au creat o serie de firme care nu fac altceva decât „căpuşează” compania. Spre exemplu legături de afaceri cu societatea Farmec au societăţile Contpriv SRL ( asociat Petru Iacob Pântea, fost administrator Farmec), Gerocom Import Export ( asociat Liviu Turdean, fost administrator Farmec), Mimicris Com SRL şi MT Finance Consult SRL (asociat Mihaela Turdean, administrator Farmec), Felecan Radu Mircea SNC şi Gala HM Impex SRL (asociat Liviu Mircea Turdean, administrator Farmec), SC General Expert SRL ( asociat Petru Iacob Pântea, fost administrator Farmec). Şi lista firmelor deţinute de foştii şi actualii administratori nu se opreşte aici. Dar asupra şmecherilor de la Farmec Cluj Napoca vom mai scrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.