Fostul şef al misiunii din România recunoaşte că FMI a greşit în Grecia

Şeful misiunii FMI în Grecia, Poul Thomsen, cel care a condus şi misiunea din România ân 1996-1998, a recunoscut că Fondul a greşit impunând Atenei să majoreze impozitele pentru a aduce finanţele pe linia de plutire. Această mea culpa a fost făcută într-un interviu pentru Kathimerini, însă cu jumătate de gură, pentru că Thomsen insistă în continuare ca salariile din sectorul privat să fie reduse, alături de cele din sectorul public.

„Măsurile de adaptare a bugetului s-au bazat în mod exagerat pe creşterea impozitelor, pe când ar fi trebuit să punem accent pe scăderea cheltuielilor, un sector unde ar fi trebuit să fim mai convingători în faţa guvernului”, a recunoscut Thomsen. El a adăugat însă că „recesiunea, scăderea salariilor şi creşterea şomajului sunt inevitabile pentru o ţară care trebuie să facă faţă atât unei datorii publice mari, cât şi lipsei de competitivitate economica”.

Reprezentantul FMI este de acord cu încetinirea ritmului de refacere a finanţelor publice, însă a pledat pentru reformele structurale, care „şi-au pierdut ritmul”.

Thomsen spune că şi salariaţii din mediul privat trebui să strângă cureaua şi că salariul minim trebuie redus. În Grecia, salariul minim brut este de 751 de euro, fiind cu 35% mai mare decât în Portugalia, o ţară care s-a imprumutat de la FMI, şi cu 20% mai mare decât Spania, aflată şi ea în criză. „Este clar că salariile din Grecia sunt prea ridicate dacă le raportăm la productivitate grecilor”, a spus Thomsen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.