Gafă monumentală a brigăzii românești la FC Porto – Șahtior

 Aproape ne-am obișnuit ca orice meci pe care îl conduce Istvan Kovacs și brigada sa în Champions League să aibă parte de anumite episoade, care, evident, aduc numeroase comentarii nefavorabile în presa țării respective. Istvan Kovacs și colegii săi au devenit din nu protagoniști nedoriți ai unor momente care au stârnit numeroase comentarii acide, ca urmare a unei situații cu adevărat neplăcute petrecută în minutul 20 al partidei de la Porto, dintre echipa locală și Șahtior Donețk, practic finala pentru locul 2 din grupa H a Champions League. În acel moment scorul era de 1-0 pentru gazde iar asistenul Vasile Marinescu a ridicat fanionul la o acțiune de atac a formației oaspete, apărtorii echipei gazdă oprindu-se la momentul semnalizării. Însă, stupoare pentru ei și pentru majoritea celor aflați pe stadion, centralul Istvan Kovacs a lăsat faza să continue și oaspeții au marcat golul egalizator. Evident, au urmat vehementele proteste ale portughezilor, care au arătat că s-au oprit văzând fanionul ridicat și a fost nevoie de intervenția colegilor din camera VAR, unde Marcel Bîrsan a decretat că Istvan Kovacs este cel care a avut dreptate, procedând corect că a lăsat jocul să continue. FC Porto nu a avut probleme până la final, impunându-se cu 5-2, însă brigda românească a fost taxată în presa lusitană.

„Faza a plecat de la un moment ridicol în care asistentul a semnalizat o poziție neregulamentară, iar apărarea lui Porto s-a oprit. Zubkov a continuat și a centrat pentru Sikan, care a marcat. Când Porto se pregătea să execute lovitura liberă pentru ofsaid, VAR-ul i-a atras atenția centralului, care nu oprise meciul, transmițându-i că golul e valabil”, a scris Record.

„Arbitrul asistent s-a precipitat, fapt contrar tuturor indicațiilor în astfel de situații, și a ridicat fanionul pentru un ofsaid care nu a existat, Zubkov plecând din poziție regulamentară. Centralul a făcut foarte bine că a lăsat jocul să meargă, intervenind doar la finalul fazei.

Momentul s-a încheiat cu golul lui Șahtior, asta și pentru că poate defensiva lui Porto s-a relaxat văzând că asistentul a ridicat fanionul. Lecția va rămâne pentru totdeauna: jocul se oprește numai când arbitrul fluieră sau mingea iese afară din teren”, a fost și reacția publicației portugheze Abola, care l-a notat pe Istvan Kovacs cu 5.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. Scorul a fost 5-3, nu 5-2! Apoi, Istvan Kovacs e hungur, nu roman…. Care brigada romaneasca?

  2. Este culpa apararii ca s-a oprit. Decide arbitrul de centru, nu un asistent care, cel putin, s-a pripit. Unde este ,,gafa monumentala” in conditiile in care VAR-ul l-a confirmat pe Kovacs ?!

  3. Dar în anii ´ 60 ´70 ´80 la cum erau tocate echipele Românești în Cupele Europene cu intenție mai ales când jucau împotriva echipelor din Germania de Vest se mai plângea cineva ? În ediția 1979-1980 Germania de Vest a avut în Cupa UEFA patru echipe și toate au ajuns în semifinale dar două nu ar fi ajuns dacă nu erau sprijinite de fluierași. După ce în tur Dinamo București învingea pe Eintracht Frankfurt cu 2-0 în retur vest germanii au marcat un gol din offside în final de meci. Pe vremuri meciul se termina exact după expirarea minutului 90 dacă arbitrul mai lasa un minut două în plus era destul de rar. Dar la acel meci arbitrul a ținut meciul până în minutul 98 când a marcat Bun Khun Cea în poarta lui Eftimescu trecut de curând în neființă. Meciul a intrat în prelungiri Sud Coreanul a mai marcat încă un gol și asta a fost. În aceeași ediție primăvara în 1980 în sferturi Universitatea Craiova învingea o super forță a Europei Borussia Mönchengladbach cu 1-0 la Craiova în retur vest germanii sprijiniți de fluierași marchează un gol cred unic un jucător al Borussiei nu a mai prins o minge care iese în aut de poartă aproape de fanionul din colțul terenului totuși chiar dacă mingea ieșise în out aproape un metru jucătorul centrează în careu tușierul ridica fanionul Craioveni se opresc dar din careul de 6 metri un jucător al Borussiei reia cu capul în plasa centralul validează golul se face un haos ploaie de cartonașe între-o singură direcție în prelungiri vest germanii mai marchează un gol și iată 4 echipe vest germane în semifinale. Universitatea Craiova și Dinamo București s-au răzbunat câțiva ani mai târziu contra lui FC Kaiserslautern respesciv Hamburger S.V. Concluzia ? Kovacs nu o comite cu intenție cu intenție ticaloasa erau brigăzile engleze scoțiene olandeze austriece și franceze care ne tocau cu decenii în urmă.

  4. „Lecția va rămâne pentru totdeauna: jocul se oprește numai când arbitrul fluieră sau mingea iese afară din teren”
    Ar trebui sa stie asta si jucatorii si postacii. Dar si reporterii care se dau de „specialitate”.
    Ca sa nu spunem ca VAR a confirmat decizia centralului si nu a tusierului.

    P.S. gafa monumentala este a autorului articolului. Nu puneti un ghibit care nu se pricepe la fotbal sa comenteze un meci.

  5. In orice caz, arbitrul de tușa (cel care a semnalat off-side-ul in defavoarea ucrainenilor), ca tot are talente speciale in „ridicarea fanionului”, probabil ca va fi detasat ca lucrator feroviar pe linia de cale ferata Bahmut-Avdiivka ! … (si apropo, echipa asta din Donețk, e rusa sau ucraineana ? Cam aceeasi dilema cu șerifu’ din Tiraspol …)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.