Găleţi de bani găsite la percheziții

UPDATE DNA anunță reținerea a 14 persoane, între care un ofițer DGA, șeful de la permise și mai mulți polițiști, în ancheta de la Serviciul Permise Suceava. Șeful de la permise este bănuit că încasa ca mită peste 20.000 euro pe zi.

Conform Direcției Naționale Anticorupție Suceava, au foste reținute pentru 24 de ore 14 persoane în legătură cu presupusa fraudare a examenelor de obținere a permiselor de conducere și înmatricularea autoturismelor.

Reținerile s-au făcut pentru constituire a unui grup infracțional, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, luare de mită, dare de mită și spălarea banilor.

Cei reținuți sunt: Obreja Radu Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Martin Mihail, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, Blându Cristian, ofițer de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere și examinări, Butnariu Paul Alexandru, personal contractul în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Macoviciuc Nicolae-Cezar, agent de poliție și examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere și examinări, Mihăiescu Iulian -Florin, agent de poliție și examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere și examinări, Mihăiescu Leon -Ionuț, agent de poliție și examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere și examinări, Pascal Anamaria, agent de poliție și examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere și examinări, Perijoc Gheorghe Ionel, agent de poliție în cadrul M.A.I. – Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, și cinci persoane fizice, între care instructori auto și administratori ai unei școli de șoferi.

Conform ordonanțelor procurorilor, în perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională condusă de inculpatul Obreja Radu Ionuț, în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.).

Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.
Promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau, facilitau sau asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea / verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.

O situație specială este cea a inculpatului Obreja Radu-Ionuț, persoană care, în anumite zile, în funcție de numărul de candidați care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro.

În marea majoritate a situațiilor, sumele de bani primite cu titlu de mită erau predate în cursul aceleiași zile unei persoane de încredere din anturajul acestuia (inculpat în cauză), responsabil cu „albirea banilor”. Concret, pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziționa diverse imobile al căror proprietar era în fapt Obreja Radu-Ionuț, fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piața neagră a schimbului ilegal de valută.
Martin Mihail, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, ar fi asigurat protecție juridică activității infracționale de corupție derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava, structură al cărei exponent era inculpatul Obreja Radu Ionuț. Protecția juridică, asigurată de ofițerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informații la care avusese acces în virtutea atribuțiilor, informații menite să îl favorizeze pe Obreja Radu Ionuț, șeful Compartimentului permise Suceava și pe complicii săi.

Concret: l-ar fi informat pe șeful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupție, i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acțiuni de constatare în flagrant a unei infracțiuni de corupție, l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică și stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care șeful Compartimentului permise și complicii săi erau vizați de procurorii anticorupție, i-ar fi transmis informații legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, ce conținea date concrete despre comiterea unor activități infracționale corupție în legătură cu obținerea permisului de conducere.

Devoalarea acelor informații ar fi modificat conduita persoanei denunțate, ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.
În 18 august 2020, ofițerul de poliție Martin Mihail ar fi pretins, printr-un intermediar, de la șeful Compartimentului permise Obreja Radu Ionuț, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi și primit autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu și furnizarea unor informații nedestinate publicității cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu. Conduita ofițerului l-ar fi pus la adăpost pe șeful compartimentului permise și pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracțională de corupție desfășurată în legătură cu permiselor de conducere.
Tuturor inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Vineri, cei 14 inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Se mai desfășoară acte de urmărire penală față de un număr de 18 persoane.


Procurorii DNA au găsit, în urma zecilor de percheziții de joi de la Serviciul Permise Suceava, RAR și locuințele angajaților, bani și bunuri în valoare de peste 1.000.000 euro.
Banii erau ascunși în genți și găleți.

Conform DNA, în urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Suceava în cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani și bunuri în valoare de peste 1.000.000 euro, după cum urmează:
– 1.225.000 euro;
– 790.000 lei;
– 12.000 dolari;
– 1.500 lire sterline;
– 37 ceasuri de lux;
– 21 brățări;
– 18 lanțuri și 4 pandantive de aur;
– 8 autoturisme de lux.

Procurorii fac cercetări în legătura cu comiterea, de către mai mulți funcționari publici, printre care și polițiști și alte persoane, a următoarelor infracțiuni: luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, constituirea unui grup infracțional organizat și spălarea banilor.

Concret, spun procurorii DNA, în perioada 2018 – 2020, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român.

Gruparea ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Modul de funcționare al acestui grup s-ar fi axat în primul rând pe coordonarea și planificarea activității de examinare practică a candidaților într-o asemenea manieră încât să asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică. Concret, persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, în cazul în care doreau să le fie facilitată promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau în dimineața zilei de examinare sau anterior numele persoanelor care urmează să susțină proba practică pentru permisul de conducere, însoțite de o copie/fotografie a cărții de identitate. Ulterior, un angajat al serviciului permise – S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava centraliza datele acestor persoane și, după imprimarea efectivă a tabelelor cu programarea, de către unul din șefii Serviciului, se deplasa în biroul agenților de poliție unde se desigilau plicurile în vederea identificării atât a persoanelor cu privire la care a primit datele, cât și cu privire la identitatea lucrătorului de poliție care îl va examina. După identificare, se lua legătura cu examinatorul căruia i-a fost repartizat candidatul. În cazul în care examinatorul se afla în aceeași încăpere, angajatul de la serviciul permise îi comunica în mod direct numele candidatului și îi făcea o scurtă prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea căreia vine, unde locuiește acesta, dacă aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzătoare, ș.a.. În cazul în care se afla în teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cât mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicații telefonice. Simpla menționare a numelui unui candidat presupunea automat faptul că acesta urma să remită o sumă de bani cu titlu de mită (care nu era standardizată, ci varia, în funcție de profilul candidatului).

În ceea ce privește cel de-al doilea palier infracțional, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.

Practic, aceștia, în timp, și-au făcut chiar un „renume”, în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari publici, contra unor sume de bani, cu atribuții în ceea ce privește aceste activități (ingineri RAR precum și agenți de poliție, respectiv, ofițeri de poliție cu atribuții de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava).
Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Sfatuim pe RC , de unde provine articolul sa atace restituirile ilegale ale mafiei din institutiile statului nu banii de tigari din cazurile astea de valori infime , fata de mafia imobiliara. Sunt 72.000 de dosare in care romanii isi cer de 30 de ani restituirile proprietatilor confiscate de comunisti. Vom avea mari surprize in legatura cu ancheta deschisa de tv realitatea asupra poprietatilor cumparate pe nimic de o mafie politico- sri- isto- judecatoresca – notariala si a primariilor plus baietii destepti , niste analfabeti bagati in fata . Stim ca totul va fi musamalizat, chiar o avocata abonata la Antena 3 , care pana acum vreo luna lua apararea comunistilor, a aruncat la manipulare cioaca cu nationalizarea tuturo proprietatilor dobandite ilegal. Adica proprietatile din dosarel penale vor trece la stat si apoi alti smecheri le vor manari. Nu avem nicio incredere in rezolvarea musuroiului mafiot al retrocedarilor , dar se pare ca ordinul a venit pe filiera americana si gulerele albe ,unele implicate adanc in afacere , au intrat in panica. Vom asista la aruncarea cartofilor calzi de la SRI la institutiile statului. Dar pe tampitul de print paul nu il intreaba nimeni de proprietatile pentru care a semnat in fals ? Acest limbric care face de ras familia Regala.

  2. Oauuu mă,. Epoca fanariotă, când o găleată e mai de incredere decât o bancă,evident romanească. Iar niște ciumați de la ANAF dorm in cizmele statului, nu sunt interesați de oare ce face moșu fost torționar sau judecător cu puzderia de banii,. Sau de unde are piranda mercedesa bani de e plină de aur, de trebuie să-și pună sistem de alarmă in gură, să nu i se fure dinții.

  3. Parca e sedinta CSAT in seara asta! Nu poate sa discute confiscarea si impartirea prazii din galeti intre cei din CSAT?! Practica este veche in tara, de asta si accidentele se tin lant.

  4. Hopa, DNA a descoperrit abia acum cum se fac galetile cu bani?
    Pana acum erau profilati pe caltabosi, chitantele lui Ponta si angajatele lui Dragnea de la Teleorman cu ,,enormul” prejudiciu de 90 000 Lei, recuperat in totalitate.
    Galetile si geamantanele acelea cu bani s-au facut intr-o singura zi, sau in ani intregi de hotie cand DNA ea prea ocupat sa-i devoreze pe aia de la PSD?……[Leo]

  5. MAI NENOROCITILOR ,astia SUNT SPECIALII ,aia de le-ati ridicat salariile anul asta .Si toata SLEATCA ASTA isi face veacul de peste 25 de ani !,ati uitat gasca de la Pitesti tot cu permise auto !.
    Politia ,vamile justitia si serviciile sunt burdusite cu excroci ,hoti ,mafioti .
    Aia de la circulatie fac bani si din zecile de mii de camioane cu lemne care se fura ,ei sunt cei care intorc spatele cand trec coloanele de camioane sau terorizeaza pe cei care reclama futurile de lemne.Azi romanilor le put multe altele mai grave ,iar circul cu galetile de bani distrage atentia de la chestiunile esentiale.

  6. Toate cele incriminate sunt METODE CAPITALISTE DE A OBTINE BANI, TELUL UNIC, SUPREM AL CAPITALISMULUI. Asa ca, sa nu ne mai tot prefacem naivi. Asta am vrut, asta avem. Sa ne bucuram!

  7. Coruptia la nivelul politiei este o problema de siguranta nationala, pentru ca influenteaza direct comportamentul populatiei in raport cu statul, devenit irelevant. Asa s-a nascut clasa „smecherilor” romani care sfideaza legea si traiesc cu convingerea ca banul rezolva orice, de la trecutul pe rosu la crima. Mai puneti coruptia politica (ajutata/condusa de serviciile statului) si furtul gulerelor albe (aici sint toti o apa si-un pamint) si ajungeti la imaginea finala a unei tari de mina a doua, primitiva si incapabila sa se articuleze identitar. O tara de neluat in seama in relatiile internationale, tratata ca o ruda saraca si cam prostanaca din provincie. Nu mai pomenesc despre fraudarea alagerilor (in pregatire militarizata in aceste zile) sau de nesimtirea liderului de la Cotroceni, care are aspectul unui bolovan cu cravata, plin de el si redus ideatic cum e. Dar ma gindesc la tot mai putinii oameni cinstiti din tara asta si ma intreb: noi cu ce am gresit ca sa va suportam?

  8. Asta-i adevarata fata a Romaniei! Si va mirati de ce sunt zeci de mii de morti anual pe sosele patriei. In fiecare judet este un astfel de serviciu incadrat cu spagari. Pentru ei nu conteaza mortii facuti de cei fara scoala generala/rromi cu rable germane bengoase si care cumpara permisele auto cu mii de euro si pe urma fac crime pe sosele Romaniei. La acesti criminali mana’n mana cu magistraii ar trebui sa le putrezeasca oasele in puscarie pentru 100 de ani. O sa primeasca cu suspendare fiinda justitia romana nu exista fiindca e complice cu criminalii. Ar trebui sa raspunda si instructorii auto, intermediarii cumpararii permiselor auto. Felicitari Johannis care dormi pe maria-ta in fruntea CSAT si nu ceri rapoarte lunare despre mafiotii patriei!

  9. Aceeasi grupare intermedia si obtinerea preferentiala si prioritara a pasapoartelor.
    DNA poate să iscodeasca si pe la pasapoarte ceva schelete prin fișete.

  10. Conducerea statului român e coruptă de la ăl cu țâța-n gură, până la ăl cu barba sură.Toate structurile statului împreună cu cei ce le conduc trebuiesc restructurate și reformate din temelii!?.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.