Garnitura lui Dragnea și sinecurile

Liderul PSD, Liviu Dragnea, pozează de cele mai multe ori într-un banal șef de partid, care nu are nicio agendă ascunsă. Glumițele mai mult sau mai puțin inspirate, asezonate din plin cu fel și fel de ironii la adresa diverșilor politicieni, chiar și a celor din PSD, fac parte din „arsenalul“ președintelui Camerei Deputaților.

La adăpostul acestor jocuri cu aparențele, Liviu Dragnea muncește la adevăratele strategii prin care speră să-și cimenteze poziția de președinte, dar, mai ales, cea de politician pe viață, după modelul antecesorilor săi. Și nu o face singur. Dragnea și-a fidelizat o garnitură de oameni prin diversele numiri pe funcții importante. Această operațiune de implantare a fidelilor săi pe diverse sinecuri se face aparent la vedere, însă efectul lor e constatat doar când explodează „bomba“ numirilor directe ori când acestea sunt confirmate prin vot de Parlament. Se pare că rețeta lui Liviu Dragnea nu este doar ușor de aplicat, ci și foarte tentantă pentru liderul ALDE, șeful Senatului Călin Popescu-Tăriceanu.

Văcăroiu, înlocuit de baronul Bădălău

Senatorul PSD, Niculae Bădălău, baronul de Giurgiu, după cum este supranumit în lumea politică din cauză că a controlat tot ce mișcă și continuă să taie și să spânzure în județul de la Dunăre, a intrat în Parlament doar ca să tragă sfori și să ajungă președintele Curții de Conturi. Cel puțin asta susțin mai multe voci din interiorul PSD. Bădălău a reușit ca în doar șase luni de mandat de senator să schimbe legislația, astfel încât să-l poată înlocui pe Nicolae Văcăroiu în fruntea Curții, deși este de formație profesională inginer, și nu economist. Modificarea legii de funcționare a Curții de Conturi în favoarea numărului 2 din PSD s-a făcut pe sub masă, prin comisiile de specialitate, iar la votul plenurilor a fost strecurată, abil, printre alte zeci de proiecte de lege, astfel încât să nu bată la ochi. Mai mult decât atât, se pare că și norocul a fost de partea baronului de Giurgiu, pentru că președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, tot în tăcere, fără să ceară reexaminarea actului normativ în Parlament și nici verificarea lui de către Curtea Constituțională. Pe lângă această binecuvântare primită din toate direcțiile, Bădălău a mai înregistrat încă un mare succes. Omul său de bază, ministrul Transporturilor Mihai Cuc, se regăsește și în actuala formulă guvernamentală a lui Mihai Tudose. În plus, Cuc este lăsat în pace să exproprieze liniștit „niște cotețe“, după cum a ținut să fie vocal premierul, și abia apoi să fie dojenit, doar pentru auzul națiunii. Toamna sau o sesiune extraordinară îl va trimite pe Niculae Bădălău să preia conducerea Curții de Conturi.

Manda, pus să controleze SRI

La „încălzire“ a ieșit și senatorul PSD Claudiu Manda, care știe de pe acum că va câștiga detașat cursa pentru șefia Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI. Surse din partid îl creditează pe Manda drept succesorul la Comisie a lui Adrian Țuțuianu, ajuns ministru al Apărării. Iubitul ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, aflat la al patrulea mandat de parlamentar, este vicepreşedinte al Senatului şi face parte din Comisia de Apărare a Camerei Superioare. Foști colegi la TSD și cândva și prieteni, fostul premier Victor Ponta, la momentul în care promova „lupii tineri“ din partid, l-a propus pe Manda, în 2014, ministru delegat al Bugetului. Fostul șef al statului Traian Băsescu nu doar că l-a respins pe actualul senator PSD, dar a ținut să și comenteze ideea lui Ponta în stilul său răutăcios. „Propunerea lui Iulian Claudiu Manda am respins-o ca fiind necorespunzătoare, iar în ceea ce îl priveşte pe domnul Manda e bine să nu se mai revină nici măcar la alte portofolii“, a ținut să sublinieze la acea vreme Băsescu.

Șerban Nicolae reloaded?

Ajuns ministru al Economiei, Mihai Fifor a lăsat locul liber la conducerea grupului PSD din Senat. Șerban Nicolae, obligat de ochii lumii și de Liviu Dragnea să facă un pas în spate, după ce tentativa sa de „înălbire“ a șefului PSD a stârnit un nou val de indignare în rândul opiniei publice, pare că are șanse mari să conducă grupul. Deși Nicolae este creația politică strictă a lui Ion Iliescu, niciodată nu s-a abătut de la linia PSD. Cel mult, și-a permis și a mai nuanțat-o pe ici-colo, ca să rămână cât mai vizibil în ochii tuturor șefilor PSD. Însă pentru această poziție se mai bat și alți locotenenți de-ai lui Dragnea, respectiv Paul Stănescu, Marian Pavel și Doina Federovici.

Tăriceanu a furat „moda“

Strategia lui Dragnea de a-și impune pe poziții-cheie diverși apropiați este aplicată cu succes și de liderul ALDE. Călin Popescu-Tăriceanu are și el un mic „batalion“ propriu plasat la „butoane“. Unul dintre ei, fostul senator ALDE Dian Popescu, nu a mai intrat în Parlament în 2016, dar a fost angajat consilier al ministrului Energiei. Popescu nu are pregătire în domeniu, fiind inginer mecanic, specializat ulterior și în domeniul Securității Naționale. Mai mult, fostul senator a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu, în mai anul trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.