Gazele de șist au devenit subiect de film

SURSA: REALITATEA.NET

Disperarea celor care se opun exploatării gazelor de şist a devenit subiect pentru cineaşti. La Festivalul Internaţional de film ecologist din România, Ecofest, care are loc în aceste zile la Băile Felix, sunt proiectate o serie de documentare pe această temă. A avut loc şi un semninar, unde s-a discutat despre pericolul pe care exploatările îl reprezintă pentru mediu.

În acest an, tema principală a festivalului, ajuns la cea de-a treia ediţie, este lupta împotriva exploatării gazelor de şist. La Băile Felix, oamenii se tem de un posibil dezastru ecologic.

„Exploatarea gazelor de şist ar însemna desfiinţarea unei comunităţi. O comunitate care se bazează exclusiv pe turism. În momentul în care poluează zona şi oamenii vor afla că apa e infestată, bineinţeles că oamenii nu vor mai veni aici”, se plânge o localnică.

„Încet-încet oamenii au ieşit pe străzi pentru că le pasă de mediul în care trăiesc şi le pasă de ce vor lăsa copiilor lor. Sper ca preţul lor să fie imens şi să poată să-i cumpere nimeni niciodată”, spuns Lavinia Șandru.

Unul dintre filmele prezentate la festival este „Dobrogea, dragostea mea”, al lui Mihai Bărbuliceanu, în care se vorbeşte despre pericolul exploatării gazelor de şist la Costineşti. „Prim ministrul ignoră rezultatul referendumului de la Costineşti. Această până freatică infestată face ca apa să nu mai fie potabilă”, atrage atenția consultantul politic Cozmin Gușă.

Specialiştii lansează deja semnale de alarmă.

„Apar o serie de fenomene secundare, fie în perioada de exploatare, fie ulterior, care vor putea afecta iremediabil zăcămintele de ape termale şi enegrie geotermală”, avertizează Gelu Mărăcineanu, specialist în geofizică.

Festivalul de film ecologist continuă până duminică. La eveniment vor fi proiectate mai multe documentare şi vor avea loc concerte.

„Încă avem o ţară, astăzi o mai avem, depinde de noi dacă o să o mai avem şi mâine şi poimâine”, conchide Lavinia Șandru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.