Gazul metan, în fruntea scumpirilor din luna iulie

Rising food cost and grocery prices surging costs of supermarket groceries as an inflation financial crisis concept coming out of a paper bag shaped hit by a a finance graph arrow with 3D render elements.

Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021 este 15,0%, valoarea fiind marginal mai mică față de nivelul din iunie, când fusese 15,1%, conform Institutului Național de Statistică. În fruntea scumpirilor din iulie sunt gazele, uleiul, cartofii, energia, biletele de avion, făina și mălaiul.

Serviciile de telefonie sunt singurele care s-au ieftinit ușor în iulie, restul produselor și serviciilor măsurate de statisticieni înregistrând creșteri de prețuri.

Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 16,1% în luna iulie 2022, de la 14,7% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,9%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au temperat creşterea anuală până la 16,6%, de la 17,9%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,9%. Preţurile serviciilor şi-au accelerat creşterea anuală până la 8,3%, de la 7,8% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,9%.

La nivelul produselor alimentare, preţul uleiului a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 51,9%, după un avans de 49,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 3,7%. Preţul untului a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 3,73%, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 21,7%, de la 17,5%. Preţul cartofilor şi-a temperat creşterea anuală până la 41,9%, de la 42,2%, în condiţiile unei scăderi lunare de 12,3%.

Preţul gazelor naturale a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 70,1%, după o creştere de 89,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 8,2%, iar preţul energiei termice şi-a menţinut creşterea anuală la 23%. Preţul combustibililor şi-a temperat creşterea anuală până la 35,6%, de la 41,3% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 2%.

Ultima prognoză a BNR arată o rată a inflaţiei de 13,9% în decembrie 2022, nivel care se poate atinge doar dacă rata medie lunară a inflaţiei va fi de 0,53% în ultimele cinci luni ale anului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Ia nu mă mai informa prostii.. O să zic eu de a scăzut, după prețul pâinii de exemplu,.

  2. Gazul metan si-a inzecit pretul fara a avea vreo legatura cu Ucraina. Au venit useristii si pseudoliberalii, si unii si altii slugile mafiotilor europeni, si au introdus acei intermediari in circuit. Ciolacu daca ar fi cu romanii si nu cu securistii ar lupta pentru renationalizarea a tot ce tine de energie nationala. Sa-ti vinzi ca tara cele mai profitabile sectoare a fost o tradare nationala.

  3. au vandut energia electrica de zece ori mai ieftin si acum o cumparam de zece ori mai scump, de exemplu…
    Ia sa vedem, un ziarist adevarat are curajul sa dea nume, mangle si profituri?
    Cat despre useristi, alooo, cu liberalii sunt pesedeii matale in guvern. Sii, unde mai pui ca au ministerele cheie!
    Ai uitat cand Uolguta il felicita pe Ciolacu, spunandu-i ca le-a luat si banii de pe mort??
    Raspandacule!

  4. HAHAHA, o sa va minta astia si presa pana cand jumatate de tzara ajunge cu burta lipita de sira spinarii, dupa care brusc o sa se intrebe cum s-a ajuns la aceasta situatie, de ce nu a tras nimeni semnale de alarma, de ce nu a facut guvernul nimic… daca in 2008 au fost putine semne de alarma, acuma sunt peste tot si toti se fac ca nu le vad, aud, citesc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.