Gheață cu streptococi fecali. Reacția McDonald’s

Bacterii periculoase pentru sănătatea publică ar fi fost descoperite în gheața de la McDonald’s, susține ANPC. Compania neagă. Vezi reacția!

De (R.C.)
Gheață cu streptococi fecali. Reacția McDonald’s

Bacterii periculoase pentru sănătatea publică ar fi fost descoperite în gheața de la McDonald’s, susține ANPC. Compania neagă. Vezi reacția!

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit contaminarea gheții utilizate de operatorul economic Premier Restaurants SRL (McDonald’s) cu bacterii periculoase pentru sănătatea publică, conform unui raport de laborator emis de Institutul de Cercetări Alimentare (ICA).

În urma procesului verbal de prelevare seria ANPC nr. 0022380/18.02.2025, la data de 18 februarie 2025, au fost prelevate probe de cuburi de gheaţă în vederea determinării analizelor microbiologice. La data de 24 februarie 2025, Laboratorul ICA a emis Raportul de încercare nr. 11719502, prin care s-a detectat prezenţa enterococilor intestinali (valoare determinată 2,3 x 102 ufc/100ml), valoare ce depăşeşte limita acceptată conform Ordonanţei 7/2023, care impune o valoare de 0 ufc/100ml. De asemenea, valoarea determinată pentru bacteriile coliforme (considerate parametru indicator conform aceleaşi Ordonanţe) a fost de 2,7 x 102 ufc/100ml, în condiţiile în care valoarea admisă este de 0 ufc/100ml, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Contaminarea cu bacterii precum enterococii intestinali şi coliformii poate pune în pericol sănătatea consumatorilor, iar utilizarea gheţii contaminate în băuturi răcoritoare poate avea consecinţe grave. În acest context, operatorul economic Premier Restaurants SRL a fost sancţionat conform articolului 7c, prima liniuţă, cu o amendă de 30.000 lei şi i-a fost dispusă măsura opririi temporare a utilizării aparatului de gheaţă până la remedierea deficienţelor constatate, potrivit comunicatului.

În plus, având în vedere raportul de încercări nr. 11719502/24.02.2025, care confirmă prezenţa bacteriilor coliforme şi a enterococilor intestinali (streptococi fecali), există suspiciunea că aceste microorganisme ar putea fi prezente şi la aparatele de producere a gheţii din unităţile operatorului economic. Conform articolului 57 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 cu modificările şi completările ulterioare, s-a propus emiterea unui Ordin al Preşedintelui ANPC pentru oprirea temporară a utilizării aparatelor de gheaţă la nivel naţional, până la obţinerea unor rapoarte de încercări ulterioare care să confirme că gheaţa utilizată este sigură pentru consumul uman.

Ca urmare a acestui fapt, au fost prelevate noi eşantioane de gheaţă din unităţi de alimentaţie publică, respectiv:

• Amrest Food SRL – Burger King

• Art Burger SRL – Hesburger

• Amrest Coffee SRL – Starbucks

Scopul principal al prelevării acestor eşantioane este realizarea analizelor microbiologice pentru a verifica prezenţa microorganismelor periculoase, precum bacterii coliforme, enterococi şi Escherichia coli. Eşantioanele au fost prelevate de către un reprezentant ICA.

DECLARAȚIE OFICIALĂ McDonald’s în România

Siguranța și calitatea produselor noastre sunt o prioritate la McDonald’s. Astfel, cu privire la analiza realizată în restaurantul nostru din Feeria Băneasa, dorim să precizăm că, în același timp cu prelevarea probei de către ANPC, la solicitarea companiei noastre, a fost prelevată o a doua probă din același lot de gheață, de către un laborator certificat de Ministerul Sănătății pentru monitorizarea calității apei potabile. Rezultatul acestei analize confirmă că gheața produsă în aparatul de gheață al restaurantului este conformă.

Toate echipamentele din restaurantele McDonald’s respectă cele mai înalte standarde de siguranță și igienă, fiind verificate constant prin protocoale riguroase, inclusiv filtrarea apei și igienizarea aparatului de gheață. Echipamentele noastre sunt specializate, certificate CE și supuse unor controale periodice pentru a asigura calitatea și siguranța fiecărui produs oferit clienților noștri.

Ca măsură suplimentară față de verificările recurente pe care le realizăm, vom solicita laboratorului certificat de Ministerul Sănătății pentru monitorizarea calității apei potabile să efectueze verificări suplimentare în toate restaurantele din țară. Astfel am decis să oprim temporar utilizarea aparatelor de gheață din restaurantele McDonald’s din țară, până la obținerea acestor rezultate, pentru a asigura clienții noștri că totul este conform.

Distribuie articolul pe:

7 comentarii

  1. ”vom solicita laboratorului certificat de Ministerul Sănătății pentru monitorizarea calității apei potabile să efectueze verificări suplimentare în toate restaurantele din țară.”

    Toata buna intentie a operatrului, mai ales ca cere extinderea verificarii in toate restaurantele din tara.
    Ar fi f. util sa ceara si Ministerului Mediului (sau ministerul sa se autosesizeze) sa monitorizeze toate restaurantele din tara, fata de poluarea masiva existenta produsa de d-lor, existenta in jurul blocurilor de locuit, provenita de la acest agent economic, poluare cu mirosuri olfactive, provenite de la ceea ce pregatesc pe baza de carne, ulei, cartofi prajiti etc..
    Exista legea 123/2020 a mirosurilor, trebuie doar aplicata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.