Gorbaciov îi cere lui Putin să democratizeze Rusia

Mihail Gorbaciov i-a cerut președintelui Vladimir Putin să construiască o ‘democrație reală’ în Rusia, ultimul lider sovietic apreciind că nu este normal ca toate deciziile să fie luate de o singură persoană, consemnează agenția EFE.

‘Nu se poate ca toate deciziile să aparțină unei singure persoane. Nimeni nu deține monopolul adevărului’, a subliniat Gorbaciov într-un articol publicat luni de cotidianul Novaya Gazeta, potrivit Agerpres.

Ultimul președinte al Uniunii Sovietice va împlini săptămâna aceasta vârsta de 85 de ani. În articol el consideră evident faptul că actualul model de gestiune al Rusiei nu funcționează, indiferent că vorbim despre politică sau economie.

‘Nu avem propuneri alternative. Nu vin oameni noi. Trebuie să revenim pe drumul democrației reale. Aceasta este ceea ce ne lipsește cel mai mult: democrația’, subliniază Gorbaciov. El s-a arătat ‘convins’ că ‘fără participarea activă a oamenilor la găsirea de soluții nu se poate ieși din cercul vicios al problemelor cu care se confruntă țara’.

Totuși, Gorbaciov a estimat că unele concepte promovate de Vladimir Putin după sosirea sa la putere, cum ar fi cel al ‘democrației dirijate’ sau cel al ‘puterii verticale’, au stabilizat atunci situația Rusiei, mai ales în ce privește economia. Dar, ‘trebuie să depășim tendințele autoritare în politica internă’, a insistat el. ‘Situația într-adevăr s-a stabilizat. Dar s-au adus prejuducii democrației reale, Parlamentului, unor tribunale și presei independente’, a explicat în continuare fostul președinte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.