Gura Bruxelles-ului și referendumul din Republica Moldova

Cu o majoritate infimă, moldovenii au votat DA pentru aderarea la UE, într-un referendum care a avut loc în contextul  «unei interferențe fără precedent» a puterilor străine. Aceasta este opinia UE, al cărei purtător de cuvânt Peter Stano a acuzat Rusia și aliații săi că «urmăresc să destabilizeze procesele democratice din Republica Moldova»”, scrie Gavin Mortimer, pentru The Spectator.

Dar și UE și aliații săi știu câte ceva despre destabilizarea proceselor democratice. În 2008, când era încă un ziar cu o plajă largă de opinii, The Guardian a publicat un editorial intitulat ”Ce nu pricepe UE din NU-ul irlandezilor?” Editorialul era un răspuns la decizia UE de a le transmite irlandezilor că au făcut o greșeală respingând Tratatul de la Lisabona la acel referendum. De aceea, urma să fie organizat un al doilea referendum. Atunci, George Galloway remarca că ”probabil vor urma unul și încă unul, până când irlandezii vor da răspunsul corect”. Până la urmă, nu a fost nevoie și de un al treilea referendum în Irlanda. Electoratul irlandez a făcut ceea ce a fost instruit de la Bruxelles să facă și a votat DA la al doilea referendum.

În 2005, francezii au îndrăznit să voteze NU la referendumul pentru Constituția Europeană, cu o majoritate de 55%. Clasa politica de la Paris s-a înfuriat, la fel și elitele de la Bruxelles, iar acordurile au fost făcute atunci în spatele ușilor închise. Și astfel Constituția Europeană a primit o noua coafură, devenind Tratatul de la Lisabona. De această dată, Franța nu a mai făcut greșeala de a lăsa plebea să voteze și votul a avut loc doar în Parlament. Jean-Luc Melenchon, care a părăsit Partidul Socialist, dezgustat de această duplicitate, a spus că ”Europa este ilegitimă în Franța începând din 2005”, iar Marine L e Pen a vorbit despre ”cea mai gravă trădare de după al doilea război mondial”.

La trei zile după ce francezii respinseseră Constituția Europeană, olandezii au făcut același lucru, cu un vot și mai clar, de 61%. BBC scria atunci că ”reproșul constant este că Bruxellesul nu ascultă”. Bruxellesul a reacționat la rezultatul referendumurilor din Franța și Olanda promițând o ”perioadă de reflecție”. Comisia Europeană s-a retras la un castel din Belgia pentru a se gândi cum să refacă legătura cu plebea.

Președintele Jose Manuel Barroso a spus că este musai să câștige încrederea cetățenilor ”creând locuri de muncă, îmbunătățind securitatea și protejând mediul înconjurător”. Cum a funcționat acest plan? Zona euro a devenit haotică și tot mai multe țări aleg guverne anti-sistem, din cauza disperării și furiei create de imigrația scăpată de sub control și de insecuritatea generată astfel.

Austria este ultimul exemplu. Luna trecută, Partidul Libertății a câștigat alegerile generale cu 29%, pe o platformă anti-migrație. Însă, în cursul acestei săptămâni, președintele Alexander Van der Bellen a însărcinat Partidul Popular, care a ieșit pe locul al doilea, să formeze o coaliție cu Partidul Social Democrat, care a terminat pe locul al treilea. Președintele și-a justificat decizia spunând că niciun partid nu a dorit sa colaboreze cu Partidul Libertății. Herbert Kickl, liderul Partidului Libertății, l-a acuzat pe președinte că nu respectă ”procesele normale” din Austria.

Din partea UE nu a venit niciun comunicat cum că Austria nu a respectat procesele democratice. Și nici anul trecut nu a existat un asemenea comunicat, atunci când în Olanda s-a întâmplat ceva asemănător. Geert Wilders a câștigat alegerile din Olanda însă nu a putut deveni premier din cauza că perdanții au refuzat să-i accepte victoria.

În 2022, Giorgia Meloni a devenit premier al Italiei. În loc să celebreze faptul că Italia are primul premier femeie, Ursula von der Leyen a avertizat-o pe Meloni că ar fi bine să respecte ce i se cere de la Bruxelles, pentru că UE are ”instrumentele” necesare pentru statele care ”merg într-o direcție problematică”.

Predecesorul lui von der Leyen a fost Jean-Claude Juncker, care, împreună cu președintele de atunci al Consiliului European, Donald Tusk, și-a băgat nasul în afacerile interne britanice, în 2018. ”Brexitul va deveni realitate, cu toate consecințele sale negative, dacă nu va exista o schimbare de opinie în rândul prietenilor britanici”, spunea Tusk, într-un mesaj care urmărea să submineze procesul democratic. Juncker a spus că speră ca aceste cuvinte să fie auzite la Londra.

Au trecut vremurile în care UE putea ocărî țările pentru destabilizarea democrației. UE a devenit o organizație care intimidează țările mici și le ignoră pe cele mari. Nu ascultă pe nimeni.

Poate că e bine că moldovenii au votat DA la referendum; dacă ar fi învins tabăra NU, Bruxellesul ar fi cerut reluarea consultării.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16

25 de Comentarii

  1. o majoritate infima englezii au votat iesirea den UE…
    Sau erea mai bine, invers?

  2. Am auzit o „auzea” cum ca Maya a fi „vocea Rusiei”, de fapt :)) O fi adevarat?

  3. nu a fost nici o interferenta UE ci doar gaz si energie ”daruita” in asa fel incat a crescut pretul de sase ori, afirma cineva la un post radio si s-au imbogatit intermediarii care au vandut poate ceva dat la pret european, adica mult mai mic decat platim si nou unde doar s-a dublat prin liberalizare si cum a spus un ministru grec a fost afectata Europa de Est de politica UE…

  4. Basarabia are ocazia oricand sa intre in UE si NATO intr-o zi. Doar gazetari romani se fac ca nu vad drumul.

  5. Antioccidentalii de sorginte Steffi Fanny Gheorghista numesc POPOARELE SUVERANE „plebe”…Si mi se pare normal intrucat acesti indivizi infami trateaza POPOARELE si ca, pur si simplu, carne de tun…Cum sa formeze un guvern austriac un partid extremist sau neextremist ce nu a reusit negocierea unei Coalitii de peste 50%? Democratia admite guverne minoritare doar cand partidele parlamentare care NU VOR SA INTRE in Coalitie cu partidul castigator le asigura de sprijin…Sa fie Austria o tzara traitoare intr-o conjunctura STABILA geopolitic ca sa-si permita o guvernare minoritara…

  6. Nu molfofenii au spus NU! Milioanele de dolari și Dezinformarea putinista a spus.

  7. Cazul Austriei s-a repetat anul asta-n Franta, @Marchievici: Le Rassemblement National, partidul de dreapta, gaullist, al Marinei le Pen, a câstigat alegerile parlamentare. Macron, însa, numindu-l pe Barroso – fost comisar european si membru al unui partid minoritar în Adunarea Nationala (chiar si alianta Republicani-Socialisti e minoritara-n organul legislativ al tarii) -, cu alcatuirea guvernului, în locul Marinei le Pen-Jordan Bardella, câstigatorii, de fapt, ai scrutinului.

  8. Taci ca m-am amuzat copios, cica „gaullistii sunt de dreapta”…Si leninistu Antonescu legionaru a fost tot de „dreapta”!!!

  9. Aceasta „uniune sovietică” zisa europeană a devenit de mult o rușine, parcă înainte se zicea „închisoarea popoarelor” ! Ferească Dumnezeu când se va trezi plebea…

  10. blabla,bbla..blbla, dara „plebea” sa saturat de „ue’ nu are decat sa voteze pe cine trebuie si gata.

  11. Ha, ha! Ce știe -ș’ omite să spuie- trolu’ pecineg pro “ioropian” Ch. ‘i că-n UE problemele de nesupunere să rezolvă cu parizăl. O mâncare ieftină, dân restur’le rămasă di la masă bogațâlor ș’ car’ ari ca principal beneficiu că aduarme conști’nțăle consumator’lor…

  12. Un alt articol de propaganda rusofila al domnului Calin Marchevici. Cum insa de nu il citeaza pe John Mearsheimer? …

  13. romanii mai aveau mintea inaintasilor, aplicau reteta A I Cuza si inchideam gura tuturor.
    O puneam pe Maia si la noi, ca si asa nu avem pe cine vota!
    Insa, in ultimul secol am cazut sub popoarele africane…

  14. Nu e nevoie de 15×referendumuri pana se voteaza cum vor la Bruxel. Tableta face minuni.

  15. E istoric demonstrat, dupa 1991 URSS s-a rebotezat de doua ori ramanand sub control sovietic prin politrucii legendati la putere… In consecinta propaganda nu e ruseasca, ci sovietica, Imperiul Colonial sovietic fiind condus de SOVIETELE OLIGARHILOR POPOLULUI…

  16. La Brest-Litowsk Rusia Sovietica a fost reprezentata de mai multi agenti bolsevici in frunte cu mexicanul „ucrainizat” Trotzky, care ulterior a fost retras, Raskolnikov si Christian Rakowski, printre altii!!! Acestia au cedat Imperiului German multe teritorii ale Imperiului Tzarist UZURPAT, dar teritorii romanesti NOII Ucraine, asa ca flitul ceausist cu Ucraina care ne-a cerut in 1918 teritorii cade cu brio!!! Bolsevicii stiau ca NU VOR RESPECTA Paktul si vor BOLSEVIZA/SOVIETIZA Ucraina in cateva luni de MACEL BOLSEVIC CIVIL!
    Dupa care criminalii contra umanitatii marxist/bolsevici s-au ocupat de intreaga Rusie Tzarista printr-un macel bolsevic civil lungit la PATRU ANI tocand fiecare fosta Gubernie!!!

  17. „În 2008, când era încă un ziar cu o plajă largă de opinii, The Guardian etc”. Foarte corecta observatie, dupa ce au bagat bani mai multe tipuri de persoane si organizatii, ziarul a devenit absolut de necitit, cu atat de mult „progresism” si alte asemenea tampenii. Recent se vinde The Telegraph (tot catre acelasi tip de persoane, ghiciti Dvs.). Exista in continuare carti de citit, filme (vechi) de vazut, nu e nevoie de ziarele si de posturile lor de televiziune.

  18. @Charlie: faci impresia c-ai fi-n vârsta, à la @tetea, si cu toate consecintele. Altfel ar fi trebuit sa stii ca de Gaulle a adus Franta între învingatoarele WW2. Dejucând planurile pentru ea ale lui FD (Roosevelt). Si ca Rusia = tara istorica, dezvoltata si civilizata.

  19. Stalinista Rollasonata dez axon nata s-a trezit dupa ani in sir de confruntari contondente sa-mi „masoare varsta”, ocazie cu care isi exprima sincer parerea despre varstnici…ILEGALUL De Gaulle A TRADAT Franta in 1940 parasindu-si unitatea militara si fugind ca un lash in Anglia!!! A avut o contributie uriasa la infrangerea mai rapida, cu toata Linia de fortificatii „inexpugnabile” Maginot care a fost ocolita de Wehrmacht, a Frantei decat fusese in 1939 Polonia!!! Europa si Planeta ar fi fost scutite de AL DOILEA MACEL BOLSEVIC MONDIAL daca „strategul” De Gaulle impiedica cucerirea a 2/3 din Franta si colaborationismul fostului sau camarad leninist din PRIMUL MACEL BOLSEVIC MONDIAL, Petain…

  20. @Charlie: Decât insulte si alte tâmpenii, mai bine uiti sa scrii.1. ai dreptate ca sunt stalinista. 2. ca linia Maginot = o tâmpenie monumentala, care-a si contribuit la ocuparea Frantei continentale de Wermacht. 3. de Gaulle: vorbim de Franta de-atuncea, nu de Franta de-acuma: când era imperiu colonial. Wermachtul a fost atacat din Algeria, cu algerieni. WW2 + decolonizarea (macelurile de-atunci, urmate de „cartiere”-ghettouri, în Franta) si fiind radacinile actualelor crize.

  21. ps: Franta din 1940 a lui de Gaulle = în AFRICA OCCIDENTALA, DE NORD (= Casablanca, filmul, Taxi pentru Tobruk, la fel), ANTILE, CONGO (era si-unul belgian) …, + în parte din ASIA: SIRIA, LIBAN, INDOCHINA, parte din CHINA actuala (SHANHAI) + în INDIA. COLONIILE purtând vreo 90% din povara WW2 a tarii.

  22. Franța a luat decizia cea mai bună pentru ea : Știind că oricum ar fi fost cucerită, a cedat fără a mai trimite la moarte milioane de cetățeni !
    Da, dar asta i-a înfuriat pe mulți, dar mai ales pe vânzătorii de bomboane armate ! 😎

  23. Franta, desi imens imperiu colonial, n-avea ofiteri de stat major, @Radu Humor. (cf. WW1: victoriile-i tzin de miracolul soldatilor, nu de ofiteri. De unde, si gaselnitza ulterioara a Liniei Maginot, expresie a lasitatii).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.