Guvernul alternativ al PNL a creat tensiune printre liberali

În rândul liberalilor există „o anumită tensiune” legată de ideea unui Guvern din umbră, dar şi de componenţa acestuia, motivată de riscul de compromitere pe care şi-l asumă persoanele desemnate în acesta, a spus, la Realitatea TV, Crin Antonescu.

„În PNL e o anumită tensiune legată de idee în sine, legată apoi de structură, de componenţă. (…) Aceşti oameni care îşi asumă postura respectivă o fac cu nişte riscuri”, a spus Antonescu, afirmând în schimb că nu îi este frică că, anunţând un cabinet alternativ, presa „va sări” pe membrii acestuia. „E o vorbă, o zic românii şi la table, cât mai popular: cui îi e frică, să nu joace”, a spus Antonescu.

Antonescu a mai explicat că a trebuit să-şi asume acest risc din două considerente, dorind, pe de o parte, să însoţească oferta programatică a PNL şi cu „nume de oameni în carne şi oase”, şi, pe de altă parte, pentru că „e un foarte bun prilej de a forţa un anume prag de reformă şi interiorul PNL”.

În ceea ce îi priveşte pe „nemulţumiţii” care nu ar fi obţinut locuri în acest Cabinet alternativ, Antonescu a spus că a lansat propunerile sale cu câteva zile înainte de votul membrilor tocmai pentru a lăsa timp de discuţii în forurile partidului. „Miercuri vom adopta forma finală a programului. (…) Am şi anunţat public cu câteva zile înainte pentru ca toţi oamenii să discute”, a spus Antonescu, precizând că miercuri va fi dat un vot pe întreaga listă propusă pentru cabinetul alternativ.

Antonescu, care este premierul Guvernului alternativ al PNL, şi-a prezentat echipa, joi, în cadrul unei conferinţe de presă. Astfel, ministrul Finanţelor şi Economiei şi vicepremier este propus Claudiu Doltu. Un alt vicepremier, totodată ministrul Educaţiei şi Cercetării, este propus Andrei Marga. Ceilalţi ministeriabili sunt: la Ministerul Afacerilor Externe – Teodor Meleşcanu, la Ministerul Apărării Naţionale – Corneliu Dobriţoiu, la Ministerul Muncii, Protecţiei sociale şi familiei este propusă Mariana Câmpeanu. Ca ministrul al Sănătăţii este propus Victor Voicu, la Administraţie şi Interne – Victor Paul Dobre. Pentru Ministerul Justiţiei propunerea liberalilor este Radu Catană. În viziunea liberalilor, ministerul Infrastructurii Naţionale va concentra minsterul Dezvoltării regionale, Transporturilor şi telecomunicaţiilor, iar pentru acest post e propus Edward Helwig. Pentru ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale candidat este Aurelian Penescu, iar propunerea pentru Ministerul Culturii, Patrimoniului şi Identităţii Naţionale este Mircea Diaconu.

Antonescu a explicat, joi, că motivul pentru care lideri marcanţi ai partidului nu au fost aleşi în Guvernul alternativ este acela că, în alegerea echipei, a primat credibilitatea şi nu relaţiile de partid, adăugând că Vosganian sau Tăriceanu ar putea fi preşedinţi ai Camerelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.