
Procesul de revocare a persoanelor identificate de Comisia Europeană ca neîndeplinind criteriile jalonului 121 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost demarat, iar un sfert dintre cei vizați au fost deja înlocuiți, a anunțat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Comisia Europeană a semnalat că România nu a respectat pe deplin reformele asumate în privința guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din sectorul energetic, ceea ce riscă să afecteze accesul la fondurile europene. În acest context, Guvernul a început schimbările necesare pentru a evita pierderea unor sume importante din PNRR, scrie Economedia.
Revocări și numiri în companiile strategice
Potrivit ministrului Burduja, adunările generale ale acționarilor au fost deja convocate în mai multe companii energetice, printre care Electrocentrale Craiova, Complexul Energetic Oltenia și Media Green, companie implicată în finalizarea unei centrale în cogenerare la Năvodari.
„Urmează Oil Terminal și câteva companii listate la bursă, dar nu le voi nominaliza încă, pentru a nu influența evoluțiile pe piața de capital. Estimarea Comisiei Europene vizează aproximativ 40 de persoane, iar până acum un sfert dintre acestea au fost deja revocate”, a declarat Burduja.
Ministrul a subliniat că înlocuirile sunt făcute în baza recomandărilor Bruxelles-ului și că se vor desemna administratori provizorii, urmând ca în șase luni să fie organizate concursuri pentru numiri definitive, conform legislației privind guvernanța corporativă.
„Timpul este scurt, dar vom respecta termenele și ne vom asigura că România nu pierde niciun euro din acest jalon 121”, a punctat oficialul.
Salarii compensatorii și riscuri de litigii
Un aspect important al revocărilor vizează plata compensațiilor financiare pentru persoanele eliberate din funcții. Conform ministrului Energiei, toți cei care și-au adiționat contractele de mandat cu prevederile Ordonanței de Urgență ce le oferă dreptul la șase salarii compensatorii vor primi acești bani.
„Dacă au refuzat adiționarea contractului, atunci nu vor primi nimic. În acest caz, este posibil să ne vedem în instanță, dar vom apăra interesul statului român. Nu putem să pierdem 290-300 de milioane de euro din PNRR din cauza unor interese individuale”, a afirmat Burduja.
El a reiterat că, deși interpretarea Ministerului Energiei este că legislația privind guvernanța corporativă a fost respectată, Comisia Europeană a identificat anumite nereguli care au impus aceste revocări.
Blocajele birocratice din companiile listate la bursă
Spre deosebire de companiile nelistate, unde schimbările s-au făcut rapid, în cazul celor tranzacționate pe bursă procesul este mai îndelungat din cauza obligațiilor legale privind convocarea Adunării Generale a Acționarilor (AGA).
„În cazul acestor companii există termene minime legale, de circa 30 de zile, între momentul convocării AGA și momentul în care poate avea loc ședința. Așadar, aici lucrurile merg mai greu, dar vom îndrepta și aceste situații”, a precizat ministrul.
PNRR: România riscă suspendarea unor plăți
Între timp, Comisia Europeană a anunțat că a emis o evaluare preliminară pozitivă pentru reducerea regimului fiscal special aplicat microîntreprinderilor, dar a constatat că jalonul 215, referitor la reforma pensiilor speciale, nu a fost îndeplinit.
Drept urmare, CE a activat procedura de suspendare a plăților, acordând României mai mult timp pentru a îndeplini jaloanele restante, în timp ce va primi doar fondurile pentru obiectivele deja atinse.
Până în prezent, România a primit o evaluare favorabilă pentru 68 dintre cele 74 de jaloane aferente celei de-a treia cereri de plată din PNRR, în valoare de 2 miliarde de euro (fără prefinanțare).
Printre jaloanele considerate neîndeplinite se numără:
-
reforma pensiilor speciale,
-
investițiile pentru modernizarea infrastructurii feroviare,
-
dezvoltarea rețelei de transport subteran din București și Cluj-Napoca,
-
reformele privind managementul bazat pe performanță în transporturi,
-
îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat.
Presiune pe Guvern pentru implementarea reformelor
Executivul are la dispoziție o perioadă limitată pentru a îndeplini jaloanele restante și a evita pierderea fondurilor europene. În cazul neîndeplinirii obiectivelor, România riscă să primească doar plăți parțiale, iar unele proiecte esențiale să fie afectate.
“ Ministrul a subliniat că înlocuirile sunt făcute în baza recomandărilor Bruxelles-ului”!!! Deci și în economie ca la “alegerile libere pentru demnitatea de președintele României” ne dictează străinii directorii? Pentru faptul că nu i-au controlat instituțiile statului și cei ministerul
Energiei și acum fac pe ei că pierd ungurii lui Tanczos banii din PNRR nu-i de vină nimeni din instituții începând cu slugarnicul
ministru Burduja, guvernul și prim ministrul Ciolacu de vânduți la UDMR – Hungaria. Hungaria din UE nu apare pe lista țârilor cu conduceri corporatiste!!!
Ce j…..e, din 2007 de cand Romania a fost primita in UE, Comisia Europeana va cere asta, e si conditie ca Romania sa adere la OECD, dar voi va puneti clientii politici in functiile astea pentru ca numirile astea politice asigura bani multi la pusculita de partid!
”Salarii compensatorii și riscuri de litigii”
Cum sa risti sal. compensatorii si litigii cand au fost neperformanti?
Sa li se aplice penalizari, in loc de salarii compensatorii!
Il dai afara ca incompetent si-i mai dai si sal. compensatorii?
Ce lege e asta?
In privat se poate asa ceva? Astea sunt legi facute de alesii neamului.
Sunt companiile staului!
Înstrăinare, vopsită privatizare, pe repede-nainte?
Mă,. Acu după 35 de ani incepi să realizezi cum că ai patrioți teribili și competenți care ți-au aranjat industria și economia..
Nu su voie prin lege sa ii de-a afara fara salarii compensatorii uriașe, adică, legea făcută cu intenție pentru a rămâne eterni in aceeași funcție cu aceleași drepturi financiare. Inca ceva, din primăvara anului trecut, era pe lista PNRR prioritar și urgent, abrogarea pensiilor nesimțite pentru toți care au contribuit normal, dar li se completează din bugetul statului român enorm de multi bani! Asta e problema grava de care nu vor să se agațe și nu au cum să scape politicienii, și deja au pierdut anul trecut o uriașă suma de bani din PNRR! Ce au făcut, au înglobat pensiile nesimțite in legea pensiilor pe contributivității, daca umbla la legea respectivă, vor suferi toți pensionarii reali!