Hârtiile oficiale (34)

 

  1. Mesaje din partea noii puteri şi hârtiile lor oficiale (continuare)

(Legea prin care tot ce este permis trebuie să fie stipulat clar în hârtii oficiale şi remis recomandat – deci, contra semnătură – contribuabililor cu taxele la zi se află înaintea votului final, urmând să fie promulgată cât de curând de Preşedinte. În felul acesta se va termina odată pentru totdeauna cu birocraţia retrogradă, bazată pe o aşa-zisă „axiomă” a unei atitudini conservatoare.)

Acestea fiind zise, vom înţelege mai uşor dimensiunea profundă a hârtiilor oficiale ale noii puteri importante pentru întregul popor: ele se deosebesc fundamental nu numai de hârtiile oficiale ale noii puteri importante pentru întreaga omenire (aşa numitele „hârtii eliptice”), ci se opun principial şi hârtiilor oficiale ale vechii puteri importante pentru întregul popor, fiind de la sine înţeles că, dacă nu s-ar opune principial, noua putere degeaba a răsturnat vechea putere. Şi ce putere nouă, învingătoare, îşi poate permite un asemenea afront? Aşa că noua putere se va grăbi să emită noi hârtii oficiale importante pentru întregul popor, pentru poporul care a aclamat entuziast schimbarea. (Şi această schimbare.) Noile legi se vor delimita categoric şi fără echivoc de vechile legi (de tristă amintire) şi vor fi aduse la cunoştinţa întregului popor prin mass-media şi prin hârtii oficiale. (Că dacă ar fi difuzate doar prin media, un cetăţean răuvoitor – căci sunt şi dintre aceştia, nu mulţi la număr, dar de ce să ne ascundem după deget? – aşadar, un cetăţean răuvoitor va pretinde că n-a vizionat programul informativ, că nu l-a ascultat nici la radio şi că nu are acces la internet, aşa că n-a ştiut ori că n-a avut prilejul, că câr că mâr. Dar dacă există o hârtie oficială importantă pentru întregul popor, faptul că n-o cunoşti nu exonerează de vină (la fel cum nu exonerează de vină nici o obligaţie declarată că n-ar fi fost cunoscută.) Aşa că, dacă un individ – sau un grup de indivizi – se conduce tot după hârtiile vechii puteri va putea fi tras/traşi la răspundere penală şi sancţionat/sancţionaţi după cum merită. Nimeni nu are voie să-şi bată joc de considerabilul efort material şi de muncă al noilor oficialităţi, grijulii să stipuleze ce este voie şi ce nu este voie în lumina progresului şi al bunăstării. Da, cine se opune progresului şi bunăstării, stipulate limpede şi fără echivoc de hârtiile oficiale ale noii puteri importante pentru întregul popor, n-are decât să suporte consecinţele.

Aşa cum am arătat, dacă se dă o lege într-un stat oarecare, nu numai cetăţenii acelui stat trebuie s-o respecte cu entuziasm şi întocmai, dar şi indivizii veniţi (din diferite motive, pentru o perioadă mai scurtă ori mai lungă, pentru afaceri ori pentru distracţie), chit că nu sunt cetăţeni ai statului gazdă: şi ei trebuie să respecte respectiva lege cu entuziasm şi întocmai. (La fel şi cutumele dintr-un stat oarecare trebuie să fie respectate cu entuziasm şi întocmai nu numai de către cetăţenii acelui stat oarecare, ci şi de către indivizii veniţi – din diferite motive, pentru o perioadă mai scurtă ori mai lungă, pentru afaceri ori pentru distracţie -, chit că nu sunt cetăţeni ai statului gazdă. Cutumele nu sunt hârtii oficiale, ele nu dispun de antet, număr, titlu, cu atât mai puţin de dată, semnături şi ştampile, ci doar de conţinut. Însă pentru că se impun la fel de riguros ca şi hârtiile oficiale, au acelaşi statut, mai ales că beneficiază de autoritatea tradiţiilor glorioase. (Care sunt sfinte!)

Dr. Pusi Constantinovici a plecat într-o croazieră pe Marea Verde, croazieră care ar fi trebuit să-l ţină vreme de paisprezece zile departe de casă, de serviciu şi de câinele său drag, Platon. La fel ca toţi turiştii acelei excursii, şi Dr. Pusi Constantinovici a primit din partea agenţiei TRAVELCO un formular de luare la cunoştinţă a reglementărilor în vigoare în diferitele ţări pe unde va trece vaporul, dar Dr. Pusi Constantinovici, un om foarte ocupat, n-a citit cu suficientă atenţie textul pe care l-a semnat. Neştiind că a ajuns în apele teritoriale ale unui anumit stat, n-a respectat Legea 97, cea atât de riguros evidenţiată în Constituţia acelei ţări ale cărei ape teritoriale tocmai le traversa. Aşa că Dr. Pusi Constantinovici n-a lipsit de acasă, de la serviciu şi de lângă câinele său drag, Platon, doar două săptămâni, ci doi ani, adică perioada cât a fost reţinut de organele abilitate ale statului prin ale cărui ape teritoriale a trecut fără să respecte Legea 97, cea atât de riguros evidenţiată în Constituţia acelui stat ale cărui ape teritoriale le-a traversat.

Aţi putea să faceţi greşeala să întrebaţi ce legătură are acest exemplu cu hârtiile oficiale, întrucât ne aflăm doar în faţa unei speţe juridice. Din păcate, ar trebuii să vă atrag atenţia că aţi fi într-o mare eroare: ce procedură penală sau civilă poate avea loc fără a se baza pe un text oficial promovat sub formă de document oficial publicat cu antet, număr, dată, titlu, conţinut, ştampilă şi semnături autorizate? Nici o procedură juridică nu l-ar fi putut incrimina pe doctorul Pusi Constantinovici dacă n-ar fi existat Legea 97, cea atât de riguros evidenţiată în Constituţia statului în al cărui teritoriu acelaşi Pusi Constantinovici a încălcat Legea 97, cea publicată cu antet, număr, titlu, dată, conţinut, ştampilă şi semnături autorizate!

Notă: Ar fi fost îndeajuns ca Dr. Pusi Constantinovici să fi încălcat nu Legea 97, cea publicată cu antet, număr de înregistrare, dată, conţinut, ştampile şi semnăturile emitenţilor din ţara ale cărei ape teritoriale le traversa vaporul, ci doar să nu ţină cont de o veche cutumă a populaţiei din ţara ale cărei ape teritoriale le traversa vaporul, cutumă venită din tradiţiile de veacuri ale populaţiei din ţara ale cărei ape teritoriale le traversa vaporul, şi consecinţele puteau fi şi mai severe. Tradiţiile sunt sfinte şi nimeni nu are voie să le încalce!

Revenind la modul cum puteţi disocia în mod corect hârtiile oficiale  importante pentru întreaga omenire (aşa numitele „hârtii eliptice”) de hârtiile oficiale  importante pentru întregul popor, trebuie să sesizaţi doar un singur amănunt: hârtiile oficiale importante pentru întreaga omenire sunt valabile pentru întreaga omenire, în vreme ce hârtiile oficiale pentru întregul popor sunt valabile doar pentru întregul popor. Cazuri asemenea celui tocmai prezentat este posibil doar atunci când într-un stat oarecare, există indivizi veniţi (din diferite motive, pentru o perioadă mai scurtă ori mai lungă, pentru afaceri ori pentru distracţie). Când într-un stat oarecare nu se află indivizi veniţi (din diferite motive, pentru o perioadă mai scurtă ori mai lungă, pentru afaceri ori pentru distracţie), hârtiile oficiale ale acelui stat nu sunt valabile decât strict pentru cetăţenii proprii, care le vor respecta întocmai şi cu entuziasm. Pe cale de consecinţă, în situaţia aceasta, în afara graniţelor acelui stat oarecare, întregii omeniri nici nu trebuie să-i pese de hârtiile oficiale importante pentru întregul popor.

Totuşi, cazul dr. Pusi Constantinovici trebuie studiat cu atenţie, ­altfel oricine poate ajunge în ­situaţia amintită!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.