Iată câteva sfaturi utile în această perioadă!

În perioada aceasta, există posibilitatea de a fi surprinşi afară în timp ce se declanşează o furtună, astfel că e necesar să ştim ce măsuri de precauţie să luăm pentru a nu fi loviţi de fulger. Salvamont Maramureș trece în revistă pe pagina sa de Facebook cu câteva sfaturi utile.

„Faptul de a sta ghemuit pe pământ când te prinde furtuna nu este recomandabil, iar ceea ce trebuie să faci e să te adăposteşti cât mai repede în cea mai apropiată clădire sau într-o maşină.

De asemenea, trebuie să fiţi atenţi să nu aveţi la voi obiecte metalice, de exemplu o umbrelă, o undiţă sau alte unelte metalice, care sunt conductoare de electricitate şi care vă pot pune serios în pericol viaţa.

O recomandare esenţială este ca, în timpul unei furtuni, să nu vorbiţi la telefonul mobil, care este un bun conducător de electricitate din cauza pieselor din metal din interior, fiindcă astfel vă puteţi expune trăsnetelor.

Specialiştii spun că riscurile la care ne expun folosirea telefoanelor mobile în exterior pe timp de furtună sunt foarte mari şi reprezintă o problemă de sănătate publică. Fiind ţinut aproape de ureche şi gură, telefonul mobil înlesneşte pătrunderea trăsnetului în organism şi creşte riscul de deces.

De asemenea trebuie să ne îndepărtăm de apă şi să evităm înotul, întrucât şi apa este conducătoare de electricitate.

Fulgerul poate lovi de mai multe ori o clădire înaltă, un vârf izolat sau un obiect înalt, fiind falsă concepţia că „fulgerul nu loveşte în acelaşi loc de două ori”. Trebuie să ne îndepărtăm de ape, garduri, şine de tren, cabluri şi ţevi sau conducte. Nu trebuie să încercăm să ne adăpostim sub un copac, deoarecere trăsnetele se pot descărca în aceştia şi pot provoca pagube. De asemenea, dacă sunteţi pe bicicletă, trebuie să o lăsaţi şi să vă îndepărtaţi cât mai mult de ea.

Trebuie neapărat evitate activităţi precum pescuitul, înotul sau ieşitul cu cortul când este vreme de furtună. Când observăm că se apropie declanşarea unei furtuni, nu trebuie să întârziem, ci să ne căutăm cât mai repede un adăpost.

Un alt mit demontat este ideea că o persoană lovită deja de fulger este „încărcată de energie”. Corpul nu stochează această energie, astfel că putem atinge victima fără niciun risc, pentru a-i acorda primul ajutor”, arată Salvamont Maramureș .

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Lucrurile astea sunt cunoscute decand lumea. Asemenea accidente sunt foarte rare, taranii si drumetii antrenati stiind cum sa se fereasca. Se pare ca noua generatie s-a prostit si are nevoie de sfaturi, mai ales in Maramu`.

  2. D-ale lui Pacala! Citam ‘telefonul mobil înlesneşte pătrunderea trăsnetului în organism şi creşte riscul de deces’! O-ho-ho! Si… CUM ‘patrunde’, asa, insidios, ca un virus sau ca o soparla?! Multi trasniti netrasniti pe lumea asta!

  3. In camp deschis,sau pe munte, nu trebuie sa fi cel mai inalt din peisaj,asta-i prima regula salvatoare,deci trebuie sa stai ghemuit si,pe cat posibil,sa ramai cat mai uscat.Nu trebuie sa stai sub pomii inalti,sau stalpi de electrificare, dar nici prea departe de ei in spatiu deschis,astfel se aplica regula triunghiului isoscel,inaltime = distantza,ca spatiu de protectie.In cazul corturilor cele mai sigure sunt cele mai mari si cu cadru metalic ce protejeaza pe principiul „Custii lui Faraday”,asa precum si in cazul interiorului metalic al masinilor,dar sunt destul de sigure si corturile mai mari si mai mici cu arce de fibra daca inauntru persoanele raman uscate si nu stau direct pe pamant.Eu unul nu am auzit ca cineva sa fie trasnit vreodata in cort chiar daca au obiecte metalice inauntru.Mai repede folosirea umbrelei poate fi periculoasa in anumite situatii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.