Idei de afaceri: Au fabricat săpun din ulei folosit

Cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au fabricat săpun din ulei folosit. Invenția gălățenilor a fost premiată în cadrul unui concurs de idei de afaceri. Inventatorii vor să breveteze produsul lor și să facă din această idee o afacere de succes.

DanubEcoSoap este proiectul cu care o echipă de la Facultatea de Științe și Mediu din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a luat locul I la concursul de idei de afaceri Danube Growth Initiative. Practic, este vorba despre un săpun obținut din ulei alimentar rezidual, un deșeu insuficient valorificat în România.

„Uleiul care se strânge în gospodărie, și care este uzual aruncat la chiuvetă, trece printr-un proces de purificare, se filtrează, apoi se amestecă cu ingrediente pentru saponificare și diferite uleiuri esențiale extrase la noi în laborator. Se obține un săpun (solid sau lichid) biodegradabil, perfect pentru igienizare. Noi am prezentat la concurs un săpun cu arome de citrice, având în compoziție și ulei de palmier originar din Camerun”, a declarat profesorul Rodica Dinică.

Inventatorii pot fabrica 10 bucăți de săpun dintr-un litru de ulei folosit.

„A contat în principal aspectul ecologic, de reducere a poluării mediului înconjurător. Practic, un litru de ulei uzat poluează circa un milion de litri de apă. Dintr-un litru de ulei se pot produce aproximativ 10 săpunuri solide de 100g sau 5 litri de săpun lichid. Iar în această perioadă de pandemie, săpunul este indispensabil în școli, grădinițe, instituții de interes public”, a explicat Rodica Dinică.

Ideea este în curs de brevetare. Inventatorii vor folosi uleiul rezidual de la Cantina studențească și vor să transforme ideea într-o afacere de succes.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Sa fim seriosi. Bunicii si părinții noștri făceau sapun de casa din ulei ars, untura arsa, untura si slănină ranceda, oase,etc Nimic nou sub soare! Nu aruncau nimic

  2. Oameni buni, toate deseurile din legume, fructe, si orice ulei, grasime, priduse lectate, in tarile civilizate, se topesc si le transforma in combustibil solid pentru mijloacele de transport pe munte in anotimpul de iarna! Nu e bascalie, este realitatea pura! E bun si sapunul ca in timpul saraciei bunicii, dar, trebuie sa avansam si noi precum tarile civilizate!

  3. Si nu contine compusi cancerigeni ? Pe vremuri cred ca bunicutele care se respectau utiliza doar slana…

  4. Spre sfarsitul razboiului, nemtii nu mai aveau resurse si faceau tot felul de erzaturi: benzina din carbune, ulei de motor din rapita, etc. Se zice na niste savanti germani au reusit sa fabrice unt din c..at. S-au dus la Hitler, mein fuhrer, are toate calitatile untului: si grasimi si vitamine. Doua lucruri n-am reusit sa eliminam: gustul si mirosul.

  5. Pe la anii 1973-1974 la Intrepr Chimica Marasesti se fabrica sapun din grasimile animale colectate din apele reziduale ale intreprinderii, care inainte se deversau in canal. Eu am facut prima sarja de sapun de rufe si am stabilit procesul tehnologic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.