Ieftine ca braga!

Panourile solare  sunt atât de ieftine că au ajuns garduri de grădină în Olanda și Germania. Un boom al producției chineze saturează piața globală

Dar ele  captează lumină solară, deși mai puțină, chiar și atunci când sunt folosite ca gard decât pe acoperișuri. În schimb, procesul economisește costuri mari de muncă, potrivit analiștilor citați de Financial Times, citați de Profit.ro.

„Acesta este rezultatul faptului că panourile solare devin atât de ieftine încât le punem peste tot”, a spus Jenny Chase, analist solar principal la Bloomberg.
Scade calitatea 

Beneficiul unui cost mai  redus se traduce însă  printr-o calitate mai slabă, ca urmare ca reducerii costurilor de productie, arată sursa citată.

Am observat că oamenii au început să sacrifice calitatea pentru a reduce costurile, ceea ce este un semnal periculos”, a declarat Zhong Baoshen , președintele Longi Green Energy Technology Co. , vineri, la Forumul Boao pentru Asia din Hainan, China.

China domină industria solară globală, dar anii de expansiune rapidă au generat o supracapacitate gravă și o luptă pentru supraviețuire în rândul producătorilor.

Una dintre modalitățile prin care companiile solare chineze au redus costurile de producție în ultimul deceniu este prin tăierea unor plachete pătrate din ce în ce mai subțiri care adăpostesc celule fotovoltaice, economisind bani prin reducerea costurilor materialelor.

Acum, unii fac asta prea repede: scot produse fără testare adecvată pentru a înțelege cum se vor descurca celulele pe o durată de viață de 20-30 de ani, a spus el.

„Când oamenii reduc costurile sau se zgârcesc cu materiile prime, există un risc”, a spus Zhong.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. ” … ci pe bunuri materiale fabricate de „chineji”…”

    Ai dreptate, poate nici nu functioneaza sau in zona ta este intuneric !

  2. Nimnei nu știe căt o să țină și ce eficiență vor avea peste 10-20 de ani panourile solare. Majoritatea fabricanților sînt de cel mult cinci ani în schemă, rar 10, și nu aveau cum să dea garanție de eficiență 90% peste 25 de ani. Așa se laudă mai toți.
    S-ar putea că întodeauna au fost ieftine dar ne-au încărcat, întotdeauna au fost vai ș’amar dar au mințit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.