Imperativul unui real concept al dezvoltării

Impozitarea sărăciei a dus în România o adâncire accelerată a dezastrului social. Uriaşul buget al statului obţinut astfel nu a dus decât la instaurarea unei oligarhii, tot mai specializată în artificii instituţionale. Campania electorală, orbită de o agendă propagandistică, şi de lipsa totală unui program de ameliorare a situaţiei actuale, se ţine departe de chestiunea-cheie. Bugetul de stat este construit pe principiile politicilor centraliste, ignorând însăşi dezvoltarea economică, generatoare a acestuia. Interesată de propriile scheme ale îmbogăţirii prin intermediul traficului de influenţă, clasa politică preferă cantonarea în corupţie, chiar cu uriaşele riscuri implicite.

Blocajul în care se află scandalos România arată dispreţul faţă de calitatea vieţii, o minimă abordare a acesteia. Corupţia şi modelul economic actual dau şanse doar multinaţionalelor, care din entităţi economice, presupunând tratament egal, au ajuns jefuitorii României, dacă nu cumva stăpânii de fapt. Bazată doar pe consum, cândva o ţară înscrisă între ţările cu potenţial, România se află în colaps. Există această mentalitate mult prea periculoasă, de pomină, a investitorilor cărora trebuie să li se accepte toate solicitările. Aiuritoarea situaţie generalizată permite, evident, doar unora dintre „investitori” să aibă un loc în sistemul pe care să îl controleze. Guvernarea din exterior a ţării a ajuns o realitate înlocuind politicile de dezvoltare. Cum să nu fie sărac bugetul când nu există interes naţional, dezvoltare, investiţii şi etică administrativă? Mişcările crizei economice din anii ’30 par a avea tot mai multe corespondenţe în atmosfera românească de azi. Ingredientul politicianist al plasării pericolului în alte zone, respectiv xenofobia, face deja parte din mimarea contracarării situaţiei, când o nouă legislaţie economică este unica şi eficienta soluţie.

Venitul mediu în Europa nu poate fi coborât în România dacă vrem să nu ne desfiinţăm ţara. Ca atare, tot ce se află sub acest nivel ar trebui exclus impozitării, pragul fiind chiar prea scăzut. Impozitând venituri de câteva sute de euro, se aduce un afront supravieţuirii populaţiei încă marcate, pe multe planuri, de criza anilor ’80. O regândire radicală a sistemului de impozitare, evident, şi o eficientizare maximă a colectării ne pot scoate din aberaţia actuală. O asemenea reformă ar pune în mişcare energiile, investiţiile şi ar debloca piaţa muncii şi a inovaţiilor. Bugetul public n-ar mai fi confundat cu acela al unor grupuri infracţionale prin simplul fapt că acestea nu ar mai fi în peisaj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.