UE ne propune economia de război

Președintele Consiliului European, belgianul Charles Michel, a publicat un editorial care ar fi fost de neconceput dacă în UE ar mai fi trăit un procent însemnat de cetățeni care să știe ce înseamnă economie de război. Cele scrise de Michel ar fi fost o dovadă a lipsei de respect față de ei. Cum însă audiența ”Domnului Europa” este formată acum preponderent din ”războinici din canapea” la a doua și a treia generație, strigătul său de luptă are toate șansele să fie apreciat, pentru că prezintă doar partea luminoasa și moralizantă a războiului, cu solidaritate, inovație, creștere economică, locuri de muncă și cu binele care învinge răul.

Dacă răspunsul UE nu este cel corect și dacă nu acordăm Ucrainei suficient sprijin pentru a opri Rusia, vom urma chiar noi”. ”Trebuie să trecem la un sistem de «economie de război». Lupta care se prefigurează are nevoie de o conducere fermă – pentru a mobiliza cetățenii, întreprinderile și guvernele noastre către adoptarea unei noi perspective privind securitatea și apărarea pe întregul continent European. Dacă ne dorim pace, trebuie să ne pregătim pentru război”, a scris Charles Michel.”

”UE ar nevoie de o transformare radicală și ireversibilă a modului nostru de a gândi.”

”Nu ne mai putem baza pe alții și nu ne mai putem permite sa depindem de caracterul imprevizibil al ciclurilor electorale din SUA și din alte părți.”

”Trebuie să găsim modalități prin care industria să poată căpăta acces mai ușor atât la finanțarea publică, cât și la cea privată. Emiterea de obligațiuni europene în domeniul apărării pentru a strânge fonduri cu care să cumpărăm materiale sau să investim în industria proprie ar putea fi, de asemenea, un mijloc puternic de consolidare a bazei noastre tehnologice, industriale și de inovare.”

”Ar trebui să urmărim dublarea achizițiilor de la industria europeană până în 2030. Întreprinderile noastre vor puteam beneficia de mai multa previzibilitate. Contractele multianuale le vor motiva să-și crească capacitatea de producție. Toate aceste vor face industria noastră de apărare mai puternică, vor spori pregătirea noastră pentru apărare și vor genera creștere economică și noi locuri de muncă peste tot în UE. Trebuie să avem în vedere și extinderea mandatului Băncii Europene de Investiții și adaptarea politicilor în materie de creditare pentru a putea face mai mult în sprijinul industriei europene de apărare, de exemplu modificând definiția produselor cu dublă utilizare.”

 

Michel ne spune că, de la izbucnirea războiului din Ucraina, adică în doi ani, industria europeană de apărare și-a sporit producția cu 50%. Iar apoi ne spune că producția europeană de muniție se va dubla până a finalul anului 2025, ajungând la 2 milioane de obuze pe an. Asta înseamnă că acum industria europeană produce cel mult un milion de obuze pe an. CNN spune că industria rusă produce 3 milioane de obuze pe an. Și o face la un preț de aproape zece ori mai mic pe obuz decât în Europa.

Michel ne mai spune că sunt state UE care trebuie să-și sporească degrabă cheltuielile pentru apărare, pentru că sunt sub pragul stabilit de NATO, de 2% din PIB. Doar că multe dintre statele care nu respectă acest criteriu au probleme fiscale. Spania, Italia și Belgia lui Charles Michel au datorii publice mai mari de 100% din PIB. Italia are un deficit bugetar de 7,2% din PIB și folosește 9% din PIB doar pentru plata dobânzilor la împrumuturi. Din 27 de state membre, 13 nu îndeplinesc criteriile de la Masstricht pentru moneda euro, adică au datorii mai mari de 60% din PIB. Asta înseamnă că jumătate din țările UE recurg acum la reduceri ale cheltuielilor bugetare. În aceste condiții, Charles Michel cere trecere la economie de război, dublarea producției și dublarea achizițiilor militare.

Președintele Consiliului European ne mai spune că sprijinul pentru industria de apărare va genera creștere economică și locuri de munca peste tot în UE. Care sunt însă marile țări producătoare de armament? Sunt România, Bulgaria, Slovacia, Portugalia, Grecia, țările baltice, Irlanda, adică țările care ar avea nevoie de o creștere a economiei pentru a reduce din discrepanțele din UE? Nu, sunt Germania, Franța, Italia, Suedia – aici se vor revigora ”campionii industriali europeni”, aici se vor aduna investițiile și se vor obține profiturile. Alte state vor trebui doar să cumpere aceste arme – să cumpere de două ori mai mult până în 2030, ne spune Michel. Și să participe și la finanțarea acestei producții, prin obligațiunile europene în domeniul apărării.

Președintele Charles Michel amintește de discuțiile sale în miez de noapte cu președintele Zelenski, însă nu spune cum poate produce creștere economică impulsionarea industriei militare. Problema acestui sector este că țara care investește în el masiv nu obține nimic în schimbul acelor bani decât dacă este război. Polonia a investit cu 15 miliarde de euro peste pragul de 2% din PIB pentru apărare și dorește să ajungă chiar la 5% din PIB, însă are o creștere economică de doar 0,6%. Oare creșterea economică nu ar fi fost mai robustă dacă miliardele ar fi fost investite în infrastrctură și în producția de bunuri ce pot fi comercializate oricând, nu doar în vreme de război?

Încercarea de ne baza integrarea economica și stimulii economici pe apărare creează un precedent. Dacă construim o industrie a apărării, vom avea nevoie de conflicte pentru a hrăni această industrie, pentru a amortiza investițiile și a obține profit. După Ucraina, vom face asta în Georgia? Vrem ca economia noastră să depindă de războaiele din Africa, care să ne ajute la creșterea PIB-ului? Dacă SUA decid să se retragă, asta înseamnă că Europa va prelua războaiele de  unde le-a lăsat SUA?”, se întreabă Eurointelligence.

Se poate, câtă vreme ”proiectul european” este made in USA. ”La jumătatea secolului 20 erau mai mulți federaliști europeni la Washington decât la Bruxelles. George Kennan a sintetizat astfel politica americană: «Am sperat să-i facem pe europeni să gândească european, nu naționalist». Uitați de Jean Monet. Când vine vorba despre părinții fondatori ai UE, lista trebuie să înceapă cu Harry S. Truman”, scria The Economist, în 2021. SUA au rămas aceeași forță în politica UE, poate ceva mai subtilă, și după 70 de ani. Când vorbim despre delegarea suveranității la Bruxelles, jurisprudența cea mai relevantă este cea americana din secolul 19, iar la mutualizarea datoriilor – pentru refacerea post-pandemie, pentru achiziția de vaccinuri sau producția de arme – toți analiștii pomenesc de Alexander Hamilton, primul ministru de Finanțe al SUA, nu despre Christine Lagarde, Ursula von der Leyen sau Michel. Cei din urmă sunt una dintre noile generații de lideri. ”SUA au umplut Europa de ONG-uri, de fapt niște căutători de talente. Caută afaceriști și politicieni promițători, ambițioși și oportuniști, gata să cumpere ceea ce vinde America, iar acești oameni domină politica și presa europeană. Deci, liderii UE nu reprezintă interesele economice ale Europei sau pe cetățenii Europei, ci fundațiile și guvernul din SUA, care i-au promovat în cariera în toate aceste decenii”, spunea economistul american Michael Hudson, în noiembrie 2023.

Privind din acest unghi, editorialul publicat de Charles Michel anunță schimbarea AND-ului Uniunii Europene în funcție de necesitățile geopolitice americane. S-a pierdut demult ideea UE ca proiect social și apare acum proiectul Europei ca uzina militară, cu ”o conducere fermă – pentru a mobiliza cetățenii, întreprinderile și guvernele noastre către adoptarea unei noi perspective privind securitatea și apărarea pe întregul continent European”, după cum scrie Charles Michel.

Charles Michel nu pare să se întrebe care este aspectul esențial care determină puterea și influența unei țări în secolul 21. Sunt depozitele de muniții, rachetele și tancurile sau puterea economiei sale, în special în termeni de paritate a puterii de cumpărare? Pakistanul și Coreea de Nord au armate mari, multe arme, inclusiv arme nucleare, însă nu sunt țări influente, dimpotrivă. În Germania, ministrul de Finanțe Christian Lindner, a prezentat o propunere de budget pentru anul 2025 în care sunt reduce puternic investițiile în digitalizare; în schimb, Germania care mai folosește încă faxul se înarmează.

Oare Charles Michel acționează de unul singur atunci când lansează asemenea chemări la ”economia de război”? Președintele Consiliului European ne-a obișnuit deja cu amestecarea atribuțiilor sale la vârful UE cu planurile personale, atunci când a declarat că va candida pentru un fotoliu de eurodeputat, urmând să lase vacantă șefia Consiliului European vreme de luni de zile. După un val de critici, Michel a renunțat la candidatură. Vine el în sprijinul lui Emmanuel Macron cu acest strigăt pentru înarmare și economie de război, pentru ca și președintele Frantei să-l susțină în fruntea unei instituții UE și după 2024?

Președintele Franței are viziunea unui pact de securitate al UE dezvoltat în jurul Franței, într-un moment prielnic – când Marea Britanie a părăsit UE, Rusia duce un război la granița UE, iar cancelarul Germaniei a adoptat poziția struțului în ce privește acest război. Președintele belgian al Consiliului European spune în editorialul său că ”UE nu trebuie să mai depindă de impredictibilitatea ciclurilor electorale din SUA și din alte părți”. Avertismentul ar trebui să includă și Franța, unde un sondaj intern al Republicanilor arată că macroniștii și-ar pierde aproape jumătate din mandatele parlamentare deținute, dacă alegerile ar avea loc acum, iar marii câștigători ar fi Adunarea Națională, partidul Marinei Le Pen, cu simpatii pro-ruse. Cu alte cuvine, dacă Europa nu se mai poate baza pe America pentru a menține o linie politică euro-atlantică, cu atât mai puțin s-ar putea baza pe Franța.

Președintele Consiliului European a lansat un mesaj care poate produce teamă mai degrabă decât mobilizare în rândul cetățenilor europeni. A prezentat idei de relansare economică ce nu par viabile și care nu rezolvă dezacordurile dintre statele membre, ba chiar le sporesc, pentru că exista riscul adâncirii discrepanțelor economice. Unul dintre cei mai importanți lideri ai UE a chemat Europa să se pregătească de război, pomenind cuvântul diplomație o singură dată și într-un context mai degrabă negativ. A făcut-o fără să se întreba o clipă ce rol a avut UE în izbucnirea acestui război (măcar prin tergiversarea negocierilor privind Acordurile de Minsk, pentru a câștiga timp pentru înarmarea Ucrainei, așa cum a spus-o chiar Angela Merkel). A pomenit în mod ipocrit de sprijinul oferit Ucrainei din primul moment al invaziei ruse, când toți liderii UE păreau să aștepte înfrângerea Kievului. Și a chemat la un vast proces de înarmare în comun, asemeni achiziției de vaccinuri asupra căreia planează suspiciunile înțelegerilor în culise cu Big Pharma. Rămâne întrebarea dacă această strategie europeană „hamiltoniană” se va aplica, dacă va fi serioasă sau va fi același acces pompieristic ca programele de vaccinare care au lăsat în urmă o notă de plată grasă despre care care la Bruxelles nu se mai vorbește.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23

77 de Comentarii

 1. Le vom da un șut în MS-DOS acestor politruci ! Acest Charles Michel să se ducă pe pustii , el și toți ca el ! Încheiați circul Ucrainian , iar UE-ul ăsta de astăzi să se ducă la dracu, ori revenim la ce a fost – DEMOCRAȚIE ori ducă-se !

 2. BAAAA OAMENI BUNI IAR CADEM IN CAPCANA CA IN WW2????CINE VREA MA RAZBOIUL ASTA SI MORTI IN CASE????VOI VEDETI CUM MAI FAC CATE UN PAS SPRE A NE BAGA IN RAZBOI CU RUSII SU AXA IRAN CHINA,ANIMALELE ASTEA CARE CONDUC SI PUN BENZINA PE FOC????TREBUIE PUS IN VEDERE CA DACA INCRP RAZBOIUL EI SA LUPTE IAR DACA NE CONSTRANG EI SA MOARA PRIMII!

 3. Se numeste keynesianism militarist si este recursul de ultim nivel al dictaotrilor in state aflate in criza economica structurala. La fel a fost cazul SUA care a intrat in razboiul al doilea mondial la instigarea lui Roosevelt, pentru ca New Deal, programul lui keynesian socialist de ‘revigorare’ al economiei nu functiona, in vreme ce cel al lui Hitler a scos Germania din mizerie.

  Cit despre Macron, dupa ce a incercat rolul de ‘porumbel al pacii’ si nu a mers, acum il joaca pe cel de ‘inger al razboiului’: din pur narcisism, guvernarea lui, deja la al doilea mandat, cazind in derizoriu (vezi infringerea legii emigratiei la finele lui 2023).

  Pentru interesati, vezi elaborat in doua telegrame plus comentariile aferente:

  anon . to / PZFnNC

  Eliminati spatiile pentru redirectionarea corecta. Scuze, dar e protectie fata de motorul automat ‘antispam’ (Akismet) al WordPress pe care sta ziarul.

 4. La război să se ducă belitul ăsta de Michel. Hai sictir.

 5. Interesant ARTICOL !!! DAR AM O MICA NEDUMERIRE : PARFUMUL DEMOCRAT CAPITALIST ( DE SORGINTE VESTUL SALBATIC ) PUTE !!! PETE !!! PUTE !!! A CORUPTIE UNIVERSALA !!!v LA FEL CA 9.11 !!!EXACT CA LA PRAGA !!!

 6. Moarte bandiților care vor război!…asta le doresc acestor impostori, nenorociți și drogați care chipurile conduc europa!…

 7. Mda,. Cu alte cuvinte dictatură și controlul total al tuturor sub lozinca amenințării ruse, cînd ei de fapt sunt mafia politică care are acest gînd, aceste tendințe, dintotdeauna.

 8. Doar te uiți la fața acestui Mișel și veZi cât e de eduKKat PERNICIOS !
  Votați PeZeDeaua !
  Votați PeNeLeaua !
  Votați uSE🌈icii !
  măR😪g

 9. Aliații și-au trimis vechiturile militare în Ucraiiina unde au fost stricate, bombardate, pt show, să aibe și ce ne da la tembelizor. Sau le-au casat acasă, totuna. Acuma zic că nu mai au și trebue să se reînarmeze. Desigur pe spatele omului de rînd: biruri, scumpiri, devalorizare bani.
  Parcă ne-au mai pus în cîrcă cinci miliarde de euro doar în nici trei luni, din care una scurtă. Iar noi sîntem prostiți să despicăm firul în patru cu colagenu lu Halep.

 10. In fata pericolului nazisto-rus si a belicosului Putin,proaspar reales führer al Rusiei, Europa trebuie unita cu arma la picior, sa nu mai reinviem un tratat model Stalin-Hitler numit de prostimea media Ribbentrop -Molotov sau, daca Europa ar ceda azi, Borrel-Lavrov,mai grav, Trump-Putin, la alegere

 11. Figura asta din Muppets show nu are bunul simț la autocontrol și din zelos ce este impinge europa la soarta ukrainei..

 12. Cine, voi intrați în economie de război? Voi bogătașii escroci ai tuturor timpurilor in care trăim? E adevărat, că, e o propunere dar sa nu uitam că, majoritatea cetățenilor din Romania sunt in economie de război dinaintea covidului vostru! De când a fost plasat și plantat Plavanul de lux că prezident în România, a crescut economia de război pe spinarea majorității cetățenilor români cu cel puțin 50% fata de anii anteriori! Economia românească nu mai exista, locuri de munca nu exista pentru productivitate, inflația și susținerea locurilor de muncă din străinătate se mențin prin importurile crescute in Romania la preturi uriașe! Ce Păulică lui Gogu faceți voi pentru a nu distruge Romania total? Nimic concret că fapta credibilă!

 13. Am o idee.Să plătească cei care au avut de câștigag de pe urma deciziilor tâmpite ale UE recte ăi de s-au implicat mai mult decât era cazul în Orient, de ex.Franța care a atacat aiurea Siria, Germania lu’BASFcare i-a furnizat lui Saddam zemuri pentru Ali Chimicul și pulberi amerlocilor, ăi de și-au externalizat producția prin China ridicând-o la nivelul de putere concurentă, ăi de-au dat-o cu „diversitatea” care i-a costat, îi costă și-i va costa pe amărășteni, recte sorosică cu oengeurile lui,ăi de-au redus populația prin distrugerea familiei, promovarea avortului și leghebeteala aferentă plus imobiliaricoșii de bule făcători etc etc etc iar de nu, să se ducă odată dracului și să ne lase-n pace.

 14. Războiul e terminat, se trece la negocieri, ue care a sprijinit cu țârâita ukraina va plăti prețul cel mai mare

 15. semn ca si BCE si FED
  se pregatesc pentru
  caderea EURO-DOLLAR-ului

  🤣🤣🤣

  altfel cum s-ar explica CRIZA (ciclic-capitalista) a vestului in fata nasterii BRICS-ului !

  MONDIAL e un JOC dde SUMA NULA -> USA+UE decad exact in masura in care CHINA+RUSSIA=BRICS-ul creste !
  …e si o urmare a „salvarii BANCILOR PREA MARI 😀 PENTRU A FI LASATE SA FALIMENTEZE !”
  in criza la fel de MONETARA din 2008 !

  IQ=?
  SHALOM !
  (ISRAELUL … Oy wey ! Se pur si simplu sinucid ! 🙁 Deja e EPURARE ETNICA + GENOCID ce fac ! O spun ca evreu new-yorkez ! Multi co-etnici inca ies pe strazile americane contra NEBUNIEI lui NETANYHU ! )
  BIDEN … probleme saptamana asta ! 🙁
  PUP ! ❤️

 16. Citeam azi declaratie a unui inutil din guvernul Letoniei, ca cica ei sunt de acord ca UK sa inceapa conscriptia obligatorie in armata ca sa-i protejeze… Noaptea mintii frate… sunt de acord sa moara altii ca sa le protejeze cotetzul lor de nazisti

 17. Trebuie azvârliți în luptă. trotinetari unchiului Gyuri , luptători înfocați ai dreptății și democrație de carton Bruxelleză din spatele tastaturi ,este plin articolul de gușteri progresați, mulți dintre ei nu se știu insireta ,dar să mai țină o armă în mână,te apuca sila când vezi astfel de elemente

 18. REFERENDUM PENTRU NEUTRALITATE, IESIREA DIN UE SI NATO.
  RAZBOI VA TREBUIE IDIOTILOR?

 19. In final razboiul va excalada pana la apasarea Butonului Rosu, occidentalii tot sperand ca vor reusi sa-i bata pe rusi. Satanistii vor cu orice chip sa fie transformati in cenusa radioactiva. Aliluia.

 20. Una din probleme e ca editorialele nu publica imagini despre cum are loc mobilizarea „voluntara” a ucrainenilor de pe strazi, este exclusiv o poveste cu hingheri si oameni condamnati sa moara. De le-ar vedea Michel ar scrie mai putine articole, sau chiar deloc

 21. Sunt absolut de acord cu Musieo Henri Mihail dar insa nu este destul.
  Ecaconimia de rasboi trebuieste completationata cu ecaconomia de pandemie deci sa semnam Tratatul Pandemic cat mai degrabnic asa incat deci sa duduiaza ecaconomia din toate balamalalele.

 22. Asta este situatia. Rusia a pornit tot aceasta mizerie si trebuie sa ne pragatim tovarase Cacalin.

 23. O cuvantare magistrala de o aleasa tinuta intelectual civica!
  War is Peace!
  Give War a chance!

 24. RAZBOI VA TREBUIE IDIOTILOR? Sa mori tu putinistule? Neutralitate sa-i ceri mumii tale in fata rusilor.

 25. Industria de razboi,care produce pe stoc creeaza ZERO plus valoare.ca sa recuperezi investitia,ori exporti armament,ori ataci si cuceresti alt stat,ca apoi sa-i iei resursele.

 26. Lumea e condusa de cei foarte bogati. Ei numara voturile celor pe care tot ei ii numesc formal sa conduca la vedere lumea.
  Crizele saracesc popoolimea mutand banii din buzunarele celor simpli in a celor foarte bogati. Criza COVID a fost foarte profitabila elitelor din SUA, UE si partial celor din tarile membre.
  Dar COVID si-a epuizat resursa de a genera bani. Si atunci a fost scoasa criza ucrana. Acuma vom lua bani de la social (popoolime) si vom baga in industria militara si pe dezvoltarea militara. Crizele permit elitelor sa jecmaneasca poprul sub imperativul situatiei… de cirz. Fara intrebari si fara a da raspunsuri. Va suna cunoscut? Nu asta am auzit de fiecare data de la politicantii romanesti cand au fost intrebati cu ce si in ce valoare ajutam ucraina (luand de la romani)?
  Nu vom avea spitale si scoli sau salarii si pensii, dar vom avea n KG de tanc pe cap de roman.

 27. Prim ministra Estoniei va spune ca nu trebuie sa fiti speriati de un razboi nuclear… ati inteles fraierilor? Nu trebuie sa va faceti griji ca va invadeaza Rusia daca nu va faceti griji de arme nucleare. Hahaha… hai cu ele mai repede, sau cu meteoritu’

 28. dati-le pilule astora…MUUULTE Pilule..
  rosii, verzi, galbene, albastre..
  muuulet pilule

 29. Probabil că vor să scoată tancuri și avioane electrice construite din lemn și echipate cu mitraliere cu gumă de praștie, pentru o amprentă minimă de carbon. Când vor fi gata, vor fi tractate de cai cu balon de pârț sub coadă.Dacă vor încerca sa scoată tancurile vechi din cazărmi, vor fi întâmpinați de activiști Stop Oil care se vor lipi cu.mâinile de asalt.Cuiele vor fi fabricate cu tehnologie solară.Tembelii naibii, ne-au pus securitatea-n cur cu tembelismele lor climatice care ne-au lăsat fără industrie și energie întru slava profitului lor nemăsurat și acum mizează pe pielea noastră să le protejăm manglele.Să aștepte!

 30. Ce-ar avea Rusia de câștigat din războiul cu Europa? Resursele lipsa,banii lipsă? Moartea multor europeni ca să între în istorie lângă marii criminali? Războaiele se fac pentru bani și resurse,Europa nu le are. Ne-am faultat singuri,deja a obținut victoria în confruntarea cu Europa.Inarmarea este pentru a purta război împotriva Rusiei și atunci să ne așteptăm la riposta finală.

 31. Guvernul împrumută lunar miliarde la dobânzi astronomice,cu ce bani mai dezvolta industria de armament? Cu ultimul sfantz din buzunarul românului?ca doar nu din banii specialilor? Cum spuneam,dacă fața UE nu se schimbă radical,ne ia dracul.

 32. Dacă ar fi după mine n-aş mai sta în uniunea asta toxică nici un minut.

 33. NU era ai bine daca le lasau nemtalailotr NORDSTREAMUL ?
  Era liniste si continental (fara GB care BREXIST si coada de topor in pacea de la Istanbul) n-aveam greturi cu rusnacii
  doar USA era inca in cele 34 de TRILIOANE datorie interna … noua UE-oropenilor ne mergea bine
  desi anglo-saxonilor (Boris Johnson si „pacea” de la KIEW) le mergea rau azi !

  Eram pe crestere si in DEFLATIE(=economic ne mergea prea bine) daaaaar
  ce s-au gandit yankeii ?

  daca nu-i pareadim pe europeni ramane cu britanicii si dollarul paradit de caruta euro-asitica !

  MDA !

  Nu poti prostii toti prostii tot timpul … si-s semne (vezi PRETUL AURULUI AZI) ca ceva se misca !
  CADEREA imperiului yankeu va venii brusc-brutal nu in decenii

  V-a fi la fel ca caderea URSS … la fel de greu de crezut , la fel de neasteptat si la fel de gre3u de oprit odata pornita !

  O spun ca REAL PROPHET ! -> „NINGE PE FED!”
  _________________

  PRETUL AURULUI deja-mida de gandit … seamana c-o fuga 🙁 din DOLLAR ! 🙁 !
  Nu vreau sa va speriu insa … tineti minte : CA PROPPHET REAL nu pot gresi:

  „NINGE PE FED!”
  IQ=?
  😉

 34. Deci ne baga in razboi ??? Cred ca e destul de clar ce urmeaza ! Sa ramana scris.

 35. „Economie de razboi” ?? Da, razboi cu imbecilii cu mecle de avorton ca tine, razboi cu canaliile gen Ursula, razboi cu gruparea de crima organizata de la Bruxelles, cea care ne duce zi de zi mai aproape de dezastru, din toate punctele de vedere ! Da, RAZBOI !

 36. Macar de-ar fi asta singurul idiot de la butoane…din pacate in cam toata Europa yankeii si-au plasat slugile in functii de decizie.

 37. Una singura ajunge … culoarea nu conteaza, dar sa fie cu cianura.

 38. Scopul acestui razboi e distrugerea Romaniei shi EXTERMINAREA poporului Roman de catre nazishtii pushi de CIA la Kiev. Daca Rusia cashtiga razboiul Romania Mare va fi reintregita prin UNIREA Romaniei cu Basarabia, Bucovina, Maramureshul de Nord, Pocutzia, Bugeacul shi Insula Sherpilor. Romania Mare reintregita va avea relatzii bune cu Rusia pe baza tratatului de la Luck incheiat intre Petru cel Mare shi Dimitrie Cantemir care garanta frontiera Romano-Rusa pe fluvial Nistru. Polonezii au intzeles in sfarshit ca inarmand U-Kraina nazista vor fi shi ei ucishi cum au fost deja Polonezii din Lvov.

 39. Daca tot ti s-a facut de front, transee si corpuri sfirtecate de bombe, de ce nu pleci tu in Ucraina sa te bati, canalie belicoasa ? Si, daca mai ai frati pe acasa, la fel de oligofreni ca tine, ia-i si pe ei, poate dispare cu ocazia asta o familie de degenerati ! Sau ma-ta aia betiva si chioara te-a fatat doar pe tine, pe marginea santului ?

 40. În competiția strategica cu China – pentru ca de fapt despre asta e vorba -, UE și partenerul nostru strategic imita din ce în ce mai mult Beijingul. Ce nu spune tovarasul Michel, altfel un manipulator profesionist, e ce efecte va avea aceasta economie de razboi asupra democratiei din UE și in special asupra libertății de exprimare. E probabil ca daca critici economia de razboi si, astfel, grupurile de interese din zona industriei militare care fac lobby puternic la Bruxelles, sa devii automat putinist. Sau populist extremist in scenariul optimist. Apoi, economia de razboi va genera austeritate pe scara larga, pe care to’arsul Michel si birocrația de la Bruxelles sigur n-o va deconta. Speranța Romaniei e ca fuhrerul nostru, Klaus Iohannis, sa ajunga secretar general al NATO și sa ne aducă stabilitate, educatie si prosperitate. Exact ca-n ultimii zece ani!

 41. Acest Charles mișel provine dintr-o familie de oameni amariti. Erau asa de saraci incit, locuind cu totii intr-o singura camera de 3 m pe 1, maica-sa, cind il legana cu leaganul de lemn, il dadea obligatoriu cu capul de perete, cind de unul, cind de celalalt ! …

 42. Si cu ce vrei mata,viteazule si profundule ganditor sa asmuti populatia Europei contra Rusiei,cu bicicletele?cu tancuri pe baza de baterii,cu planoare electrice?Sau esti in campanie si scoti ce ai copt in ultimii ani.Mai ai un prieten verde si prin Carpatii nostri la fel de aerian.Se vede ca ti-a placut discursul lui Putin.Dar Putin are cu ce.Tu va trebui sa duci razboi cu gaz cumparat si cu ce mai scapa vacile in completare la zero carbon.

 43. Consiliul Europen este o instituție a U.E care este formată din șefii de stat sau de guverne din statele membre și care se reunesc de câteva ori pe an. Pentru ca aceștia să se poată întâlni, discuta și pune lumea europenească la treabă aveau nevoie de această instituție și de un președinte permanent. La ședințe mai participă și președintele P.E. plus alţii. La o așa organizare intelectualicească, nu poți să nu te întrebi cine conduce de fapt și de drept Europa??? Nu cumva mai are încă buricul netăiat? Să mai amintesc și de Consiliul Europei care este altă mâncare de pește din care fac parte U.E și alte câteva zeci de state? Oare oamenii aceştia conștientizează pentru ce își încasează ultra, mega simţitoarele lefuri????

 44. Mai, alegeti o cale de propaganda: ori Europa e sclava USA si trebuie sa fie independenta, ori suntem rai ca facem obuze singuri. Care e?

 45. Hai să lucrăm cu materialul clientului.
  Iată ce zice unul de-al lor despre această făcătură birocratică, o nouă Uniune sovietică :
  „Văd Uniunea Europeană ca pe o utopie biblică.
  Nu știu cât va ține, dar e superbă !
  E complet evreiască !”
  Și asta o zice
  Avrum Burg .
  Poți să-l contrazici ?! 😎
  Deci o mână de ăștia, e vrei, nu vrei, toți niște mișei, nu doar Michel ăsta ;), de nimeni aleși, dar care ca să-și justifice deciziile, mai toate antistate membre UE , și-au tras și un Parlament al lor, alcătuit din niște yesmani din statele membre ca să le justifice prin vot ideile din ce în ce mai năstrușnice, niște neica-nimeni ce se joacă parșiv cu soarta a aproape jumătate de miliard de europeni , pe care până la urmă-i vor târî într-un război ce n-ar trebui să-i privească !
  Poftiți UE și luați MUE !!! 😎

 46. Mark Kievici fiind pe-afara in materie de istorie si geopolitica, dar pe dinauntru in materie de rasputinism, insa mai putin deschis la prezentarea bucatariei sovietice, nu ne spune ca URSS-Rasputin e pe ECONOMIE DE MACEL BOLSEVIC de doi ani…

 47. Premierul Viktor Orban își întărește tonul. El a spus că este gata să meargă la Bruxelles și să „ocupe” inima Uniunii Europene în perioada premergătoare alegerilor europene și cu câteva luni înainte de președinția Ungariei la UE.

  „Nu avem de ales decât să ocupăm Bruxelles-ul”

  Vorbind despre globaliști, Orban a spus: „ Ei încep războaie, distrug lumi, redesenează granițele țărilor și devorează totul ca lăcustele. Noi, ungurii, trăim diferit și vrem să continuăm să trăim altfel .”

  În timpul unei comemorări a Revoluției Maghiare din 1848, Viktor Orban a declarat: „ Dacă vrem să apărăm libertatea și suveranitatea Ungariei, nu avem de ales decât să ocupăm Bruxelles-ul ”. Înainte de a adăuga: „ Vom merge la Bruxelles și vom aduce noi înșine schimbarea ”.

  Premierul ungar s-a declarat încrezător în sprijinul tot mai mare din partea alegătorilor maghiari la alegerile europene. De asemenea, l-a întâlnit recent pe Donald Trump din nou.

 48. Spitalul de nebuni de la Bruxelles se pare ca se intrec cu gluma si incearca sa supere si sa inerveze populatia europeana.Cred ca nimeni nu ieste atit de inconstient sa isi doreasca un razboi .Sa presupunem prin extremis ca vin rusii peste noi,preferam sa traim ,sa fim in viata si nimic sa nu fie distrus asa cum poate un razboi sa faca ,indiferent ca ii avem aici pe rusi. Important este viata noastra si nu sa ascultam de bolnavii astia psihic de la Bruxelles ,care incearca zi de zi sa ne pregateasca pt. razboi.

 49. ,,Bine” plantati de globalisti ! Incepem cu Biden, urmeaza politrucii UE, s.a. Securea razboiului este la cativa pasi. Speranta este la mintile lucide din esaloanele 2 si 3 si serviciile de informatii.

 50. x Tu de ce nu te imbogatesti? Astepti de la doamne-doamne sa-ti dea ceva din cer? Munca ba,munca si educatia,investitiile,sacrificii si riscuri.Astea te pot imbogati. Toti va doriti sa aveti bani multi,dar nu faceti nimic si ii urati pe cei care si-au sacrificat tineretea .La voi rumanii prostia a ajuns o virtute nationala.

 51. Deci ai vazut si tu ca TRUMP+ORBAN+IOHANNIS = SAS-ul sef la NATO ? 😀
  Ti-e inca straniu comentariul asta cand nici nu se banuia ca NAZA mare NATO si IOHANNIS se va anunta singur ca pretendent :

  „mishteauux … 3301 spune:
  10 FEB. 2024 LA 23:36
  Iti spun o chestie desteapta 🙂
  Sti de IOHANIS va totusi primi o functie post-prezidentiala la UE 😉 ?

  – Pentru HQ NATO din BRUXELLES e peste HQ UE din BRUXELLES ! 😉 😉 😉 😉

  (nu ma crede ! vezi totusi …chronologic ce-a facut in anii de domnie IOHANNIS pentru … NATO ! KÖVESI la UE i-a fost un ASSET ! 😛 )

  PS: Chiar am IQ-ul ala peste 145 … daaaar stim amandoi ca nu asta conteza in punctualitatea predictiilor 🙂 ci unde te ridica socila-informational potentza de „prblem-solving” un astfel de IQ … si eruditia care adiacent indepent de voina „mediului social” ti-o obliga ! 😉 !
  [fi atent la … inspre unde … merge IOHANIS! SCHENGEN nu s-a putut acum …deorece: „URAGANE la … BERLIN!” 😉 ]
  AUD ?”

 52. Se ANTE-stia inca din : „mishteauux … 3301 spune: 10 FEB. 2024 LA 23:36 … ”

  ca IOHANNIS -> NATO ?

  Intreb daca se ANTE-stia in cercurile (3301) in care te invati tu … Maria ta !
  ___________

  MISHTEAUX asta mi-e din ce in ce mai QANON … mai MAGA … mai TRUMP=POTUS
  mai … chiar are amici MILIARDARI !

  O spun pentru ca precum prophetit („syanagoaga unei tari din nord” care-o fi ?, care-o fi?) NULAND a fost demisa de chiar ai ei pentru ca … prea iesise ca PADUCHELE in FRUNTE ! 😛

 53. Desteapta-te romanule !

  Lumea intreaga se afla in Razboi Mondial inceput noiembrie 2013 .

  In zilele noastre , Razboiul a devenit mult mai perfid , o tara este atacata de alta si nu afla decit peste 1/2 an chiar si un an .

  al III-lea Razboi Mondial este in plina desfasurare .

  treziti-va

 54. Băi birocraților de carton cărora vi s-a urcat puterea la cap slujind Imperiul American…ce ar fi să întrebați și populațiile Europei dacă sunt de acord cu „economia voastră de război”…

 55. Bugetele sunt limitate de puterea economica. O investitie mai mare pentru razboi inseamna o investitie mai mica pentru bunastare.
  Atat de simplu este.
  Razboaiele nu aduc nici un castig. Produc doar distrugere – de vieti, de resurse, de acumulari, de realizari. Inarmarea = consum de resurse.
  Razboaiele si inarmarea aduc castig unui numar redus de oameni care profita din industria de razboi. Aceste castiguri sunt c
  minore fata de distrugeri.
  Daca acesti oameni, care conduc lumea, ar avea si minte in loc de lacomie ar putea castiga mai mult din pace decat din razboi, impartind resursele nedistruse si nefolosite la inarmari.
  Ar insemna intr-adevar o evolutie a speciei umane sau poate doar “mintea cea de pe urma” a unor lacomi care ar putea castiga mai mult din pace ?

 56. Bugetele sunt limitate de puterea economica. O investitie mai mare pentru razboi inseamna o investitie mai mica pentru bunastare.
  Atat de simplu este.
  Razboaiele nu aduc nici un castig. Produc doar distrugere – de vieti, de resurse, de acumulari, de realizari. Inarmarea = consum de resurse.
  Razboaiele si inarmarea aduc castig unui numar redus de oameni care profita din industria de razboi. Aceste castiguri sunt minore fata de distrugeri.
  Daca acesti oameni, care conduc lumea, ar avea si minte in loc de lacomie ar putea castiga mai mult din pace decat din razboi, impartind resursele nedistruse si nefolosite la inarmari.
  Ar insemna intr-adevar o evolutie a speciei umane sau poate doar “mintea cea de pe urma” a unor lacomi care ar putea castiga mai mult din pace ?

 57. Acesta este noul model de prosperitate sigură. Facem cu toții armament și ni-l vindem între noi pentru că cei din afara UE vor cumpăra mai ieftin din Asia.

 58. Asta este exemplul viu al zicalei : ” parul destept paraseste capul prost ” !

 59. Pactul Greendeal, noua ‘veche’ econonomie de razboi in curs de coliziune frontala.

 60. Spre deosebire de Imperiile COLONIALE BOLSEVICE URSS si China care de cand au fost create de Confreria mondiala marxist/bolsevica prin GENOCID UNIVERSAL si-au organizat economiile PE PICIOR DE RAZBOI, Europa aflata sub aripa SUA a fost orientata PE PICIOR DE PACE!!! Capacitatile de productie limitate furnizau minimul necesar, iar Germania, dupa al doilea MACEL BOLSEVIC MONDIAL a fost supusa unor restrictii drastice care, bine’nteles, dupa SCINDAREA dictata de Stalin NU LE-A RESPECTAT!!!

  MACELUL BOLSEVIC CIVIL din China care a durat 40(PATRUZECI) de ani a fost posibil datorita armamentului furnizat de URSS-Stalin
  celor DOUA TABERE conduse de COMINTERNISTII LENINISTI Mao ci Cian Kai si, plus CONSILIERII MILITARI de toate nationalitatile!!!

  Toate FOCARELE DE MACEL BOLSEVIC de pe toate continentele au avut SCANTEI SOVIETICE, organizarea si logistica, plus finantarea fiind SOVIETICA!!! Intotdeauna ONU, NATO si SUA au intervenit SA INABUSE aceste focare vizand DESTABILIZARI LOCALE, REGIONALE si CONTINENTALE, scopul final fiind BOLSEVIZAREA!!! Aceasta e ESENTA GEOPOLITICII ultimilor o suta de ani, mai presus de propaganda keynesian-rasputinoida…

  Poate sa explice cineva pentru ce avea nevoie „republica bolsevica” dejist-ceausista de o PUTERNICA INDUSTRIE DE RAZBOI fiind membra a Paktului de la Varsovia si situata intr-o BALTA BOLSEVICA SLAVO-MONGOLA? Dar STATUL ARTIFICIAL Ceho-Slovacia vecin cu
  RDG si Austria NEUTRA MILITAR care-si crease o puternica industrie de razboi care practic i-a servit lui Hitler?

 61. Bovinele UE vor industrie de aparare, dar in rest FARA industie. Cum ar fi industrie de „Pace”.
  Dezindustiralizarea Europei afecteaza inclusiv capacitatea industriei de aparare care nu se poate reface doar prin revenirea la nivelul anilor 80-90 inainte relocarea in China si preglobalizare. Productia sa se faca exclusiv in tarile din UE. Americanii se reoirienteaza spre Mexic, tara cu care sunt gard in gard nu ii desparte cel mai mare ocean.
  Armele te apara intr-un potential conflict, dar NU tin de foame si de sete, oamenilor si animalelor. Cu o agricultura e de import.

 62. Praful de pușcă nu a adus prosperitate nimănui ! Gunoiul ăsta de mișel are o față de terorist ca și NATO !!! …In final observăm adevărata față a ” OUR DEMOCRACY ” : războaie, războaie , războaie,… Ca urmare : Roexit & outNATO !!! Praful de pușcă nu tine de foame și nici propaganda belicoasă, mincinoasă, criminală a unor mafioți in costume Armani , dar cu pistolul la brâu !!!

 63. „„mishteauux … 3301 spune:
  10 FEB. 2024 LA 23:36
  Iti spun o chestie desteapta 🙂
  Sti de IOHANIS va totusi primi o functie post-prezidentiala la UE 😉 ?

  – Pentru HQ NATO din BRUXELLES e peste HQ UE din BRUXELLES ! 😉 😉 😉 😉

  (nu ma crede ! vezi totusi …chronologic ce-a facut in anii de domnie IOHANNIS pentru … NATO ! …”
  ______________________________

  „Pentru HQ NATO din BRUXELLES e peste HQ UE din BRUXELLES ! 😉 😉 😉 😉

  -> de ce-a trebuit ca pentru debili 🙁 sa tragi de 4x cu ochiul si sa bagi REDUNDANTA, FRAZA mai jos :

  😎”nu ma crede ! vezi totusi …chronologic ce-a facut in anii de domnie IOHANNIS pentru … NATO !”😎

  CREZI ca „aceeia care trebuie”🦨 care te citesc TACUTI🤐 chiar sunt TEMBELI🛀 ?
  SE STIE DEMUUUUULT ca esti SPECIAL !

  (mai calm ca-ti daunezi 🙁 si nu sari peste permisul 1/1000 nu vrei sa i soarta alor de FLUIERA-N BISERICA ! … n-asa ? SAU 😮 chiar ai spatele atat de tare … esti 3301 … chiar „TATA LOR”)

  SHALOM! …totusi 🙁

 64. ” Copilul este părintele omului ” !!!
  Probabil toți neghiobii ăștia care au ajuns printr-o conjunctură nefericită ( probabil programată de uSSa – bunul lor obicei de a instala guwerne obediente de tip fascist cum au făcut mereu in America de Sud ) să conducă țări și ue ( aceasta cloacă multi- birocratică abjectă și aberantă care va dispare ) , deci toți nevroticii ăștia au suferit în copilărie și inconștient se răzbună pe semeni !!!… Asa a pățit Hitler care a fost bătut până la leșin pe la 6 ani de tatăl lui un alcoolic și în final a generat un criminal psihopat mondial !! Toți nefericiții ăștia – Bideu, Macrou, urSSulina , borell& mișel, Cremwurst- Opărit, Muthankamon ,leșii cu pinteni pe gleznute, ” țările” sub-baltice sub steagul curcubeului sunt niste sociopați care inconștient ( dacă sunt lăsați de popoare ) vor să distrugă Europa sau omenirea ! Locul lor este la psihiatrie în cămașă de forță !!! ATENȚIE: ” Istoria Holocaustului ” a fost aprobată ca manual de studiu în liceu în … România !! Nu în Germania , nu in uSSa ( care prin genocid a eliminat populația indigenă ) !!! Eminescu, Iorga ,Hasdeu ,Slavici vor fi în curând interziși ( dacă NU VIN cumva … RUȘII să denazifice neo- fanarioții !!! )

 65. Marilyn Albraigth nu se chema asa, nici Victoria Nuland, nici Blinken, nici Victoria Nuland. La evreii ultra sionisti ii plac sa adopte nume englezeste. La fel tipul asta, nu cred ca tipul se cheama Charles Michel, nu are moaca de englez nici de belgian, e un evreu mascat

 66. Stiai cine-a fost sigurlum presedinte american evreu etnic insa cu nume anglicizat, pana acum ?
  (Vezi moartea lui …Kennedy si re-orientarea USA inspre ISRAEL in timpul acelui presedinte american etnic evreu … si daca ai acces la DOSSARELE morti lui KENNEDY pe care TRUMP 😉 desi a promis sa le faca publice 😉 N-A FACUTO si erau cauate la …Mar-a-Lago -> TRUMP`nu va avea soarta lui Kennedy … NETHANYAHU nu e …BEN GURION 😛 )

  IQ=?
  😉

 67. +++ Și își iau și alte nume : Cristescu ,Ungureanu ,… Lupii in blană de oaie : genocid in Gaza !!!

 68. Da, de Brucan, Bârlădeanu, Gelu Voican, Sârbu, Isărescu, Brateș, Berceanu, Astaloș, ca să nu mai zic de … Petre Roman, Vasile Lupu sau Frunzăverde ! 😎

 69. Aveam un coleg de echipă Mihai (Mișu ) Ciubotaru, sau un antrenor M.Luca – oameni deosebiți , oameni de caracter, dar prea puțini, din păcate !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.