În aşteptarea Crăciunului, colinde, muzică clasică şi jazz, fado, muzică medievală

La Londra, partitura Crăciunului e compusă de George Enescu

„La 60 de ani de la moarte, cred că a venit în sfârşit vremea lui Enescu… şi mai cred că el poate fi compozitorul secolului 21”, declara Vladimir Jurowski, faimosul dirijor al London Philharmonic Orchestra, între timp director artistic al Festivalului Enescu, după succesul răsunător obţinut cu Simfonia a III-a enesciană la Royal Festival Hall în februarie 2015 – eveniment major în jurul căruia Institutul Cultural Român din capitala britanică a construit un întreg program de promovare a creaţiei marelui compozitor român.

Dacă pentru ICR Londra anul muzical 2015 începea pe acorduri enesciene, sub auspicii atât de prestigioase, iată că el se sfârşeşte tot sub semnul lui Enescu, prezentat de această dată, de asemenea cu implicarea Institutului, într-o altă sală de concerte foarte cunoscută, Cadogan Hall, în seara zilei de 17 decembrie.

Ca un dar făcut melomanilor londonezi cu puţin înaintea Crăciunului, Philharmonic Chamber Orchestra of London va interpreta, sub bagheta lui Christopher Petrie, promotor neobosit al muzicii româneşti în Marea Britanie, inegalabila Rapsodie a II-a enesciană. Acest proiect, demarat cu un an în urmă, este cu atât mai relevant cu cât Enescu simfonic se cântă mai rar pe scenele britanice, iar Rapsodia a II-a, deşi o creaţie de tinereţe, este o operă în care virtuţile geniului matur se exprimă deja cu vigoare.

Pentru a pune în lumină influenţa exercitată de moştenirea lui Enescu asupra compozitorilor români contemporani, concertul va include şi prezentarea, în premieră londoneză, a Simfoniei „Carpatica” semnată de compozitorul româno-britanic Călin Humă. Programul va mai cuprinde Concertul nr. 2 pentru pian de Serghei Rahmaninov, în intepretarea lui Leslie Howard, unul dintre cei mai valoroşi pianişti ai momentului.

ICR Londra, probabil cel mai „muzical” institut străin din capitala britanică, este implicat, încă din 2007, într-un efort susţinut şi continuu de promovare a geniului componistic enescian. De mai bine de opt ani, capodoperele enesciene sunt prezentate neîntrerupt, cu o frecvenţă aproape lunară, pe scena Institutului, într-o serie de concerte şi recitaluri avându-i ca protagonişti pe unii dintre cei mai apreciaţi muzicieni şi ansambluri din România, Marea Britanie şi din întreaga Europă. Muzica lui Enescu nu lipseşte niciodată, nici din programul evenimentelor organizate de către Institut în cadrul Seriei româneşti de la St Martin-in-the-Fields, adresă muzicală foarte frecventată din centrul Londrei, unde evoluează, de-a lungul întregului an, cei mai talentaţi tineri muzicieni români. Piesele camerale enesciene figurează, de asemenea, în noul nostru program muzical derulat la St James’s Church pe bulevardul Piccadilly, un spaţiu alternativ din ce în ce mai căutat de public.

Tot din 2007, ICR Londra este fondator şi partener principal al Societăţii Enescu din Marea Britanie, organizaţie ce urmăreşte să consolideze prestigiul compozitorului român în rândul melomanilor britanici.

Mighty Business, susţinut de A.G. Weinberger

A.G. Weinberger, inegalabilul interpret de blues

Clubul Ţăranului Român vă invităvineri, 18 decembrie, la ora 20.30, la concertul Mighty Business, susţinut de AG Weinberger. Un concert de colecţie,organizat cu ocazia promovării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

Albumul Mighty Business, editat de Casa de discuri a artistului, Big Foot Records, are o valoare intrinsecă de document. Înregistrat într-unul dintre momentele de vârf ale activităţii artistice ale celei mai bune formaţii de blues din România, AG Weinberger Band, albumul concertului Mighty Business redă sunetul crud, sincer şi direct al notelor muzicale care surprind în cel mai autentic mod, poveştile de viaţă ale artistului.

Un eveniment muzical de neratat pentru orice pasionat de blues şi jazz.

Un concert în care, pe lângă câteva dintre piesele reunite pe albumul Mighty Business, pot fi ascultate şi cele din repertoriul actual: de la Lionel Hampton, T-Bone Walker, The Fabulous Thunderbirds, Benny Golson, Charlie Parker până la selecţia din compoziţiile proprii, redimensionate şi filtrate muzical de către AG Weinberger în cel mai firesc spirit al libertăţii de creaţie.

Cel mai bun interpret de blues pe care l-a dat România vreodată, AG Weinberger, s-a născut la Oradea în anul 1965. Chitarist de excepţie, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi TV, producător de albume, a fost definit ca fiind „întâiul misionar al muzicii Blues”, fiind supranumit de cǎtre critica de specialiate Mr. Blues al României.

În 1998 este invitat la Festivalul Bluestock, fiind singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare.

În mai 2000, pleacă “în exil cultural” în Statele Unite”, intrând astfel în marea competiţie a pieţei muzicale din America.

Nashville Calling, întâiul album american semnat AG Weinberger a fost înregistrat între noiembrie 2004 şi aprilie 2005, la Nashville, iar în 2006 este propus pentru nominalizare la Premiile Grammy, pentru 7 categorii, fiind singurul artist de blues din România care a atins o astfel de performanţă artistică la nivel mondial.

B.B. King l-a considerat “un chitarist foarte bun, un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”. Are 9 albume discografice, a scris muzica pentru 18 spectacole de teatru, între 2011 şi 2012 a fost realizatorul şi gazda emisiunii „Acadeaua – cea mai dulce emisiune”, difuzată în fiecare duminică seara pe TVR2. În 2011 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler de către Preşedinţia României, ca apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru eforturile constante de a descoperi şi de a promova noi talente. Despre AG Weinberger s-a scris mult atât în presa din România, dar şi în publicaţii din SUA, precum Big City Blues Magazine, Las Vegas Review Journal, The Jonesboro Sun. După întoarcerea din Statele Unite, el şi-a continuat misiunea cu acelaşi zel, cu aceeaşi pasiune şi credinţă pentru a impune muzica bună în viaţa culturală din România.



Vibrate! Festival. Christmas Concert

Pianista Diana Ionescu

Duminică, 20 decembrie 2015, începând cu ora 18.00, trei tineri muzicieni: pianista Diana Ionescu (România), violoncelistul Pau Codina (Spania) şi violonistul Vlad Maistorovici (România) vă invită la Vibrate! Festival Christmas Concert.

Concertul va avea loc în Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni.

În program piese de: Arcangelo Corelli, Ludwig van Beethoven şi Robert Schumann.

Evenimentul, aflat sub patronajul Ambasadei Republicii Italiene în România, se înscrie în strategia de promovare a celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte ”Vibrate!festival” – Braşov, care va avea loc în perioada 19 – 26 iunie 2016.

Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi a Guildhall School of Music and Drama din Londra, Diana Ionescu este câştigătoarea Marelui Premiu al Concursului Internaţional de Pian George Enescu, precum şi a Premiului de Excelenţă Alexis Weissenberg. A concertat în cadrul unor festivaluri importante precum Verbier Festival, Progetto Martha Argerich-Lugano, Kyoto Music Festival, Festivalul George Enescu şi St. Prex Classics Festival şi în colaborări cu Belcea Quartet, Cvartetul Transilvan, soprana Teodora Gheorghiu şi dirijorul Gabriel Bebeşelea.

Violoncelistul Pau Codina

Pau Codina s-a născut în 1988 la Barcelona şi după ce a absolvit Yehudi Menuhin School în 2006 şi Guildhall School of Music and Drama din Londra în 2010, şi-a continuat studiile la Chapelle Musicale Reine Elisabeth din Bruxelles. Invitat al multor festivaluri, între care faimoasele Manchester Cello and Chamber Music Festival şi Kronberg Cello Festival, Pau a fost distins cu premii la multe concursuri internaţionale, ca MBF Guilhermina Suggia, Premiul Schlosskonzert al Festivalului de Violoncel de la Kronberg, Premiul III şi Premiul Criticii la concursul Primer Palau din Barcelona, şi, cel mai recent, Premiul I şi Premiul EMCY la concursul Jeunesses Musicales Madrid.

Violonistul Vlad Maistorovici

Născut în Ploieşti în 1985, Vlad Maistorovici a fost elev al Liceului de Artă ”Carmen Sylva”. La vârsta de 16 ani a obţinut o bursă la prestigioasa Yehudi Menuhin School din Londra. Şi-a continuat studiile de vioară şi compoziţie la Royal College of Music din Londra şi la Conservatorul din Lausanne, unde a obţinut diploma de Master Solist. Laureat al concursurilor internaţionale, este prezent pe marile scene ale lumii în calitate de violonist şi compozitor, în compania unor orchestre prestigioase şi în cadrul festivalurilor internaţionale din Europa, America de Nord şi de Sud. Recent, lucrarea sa Halo pentru orchestră a fost lansată pe CD de London Symphony Orchestra.

Organizatori: Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, Asociaţia Culturală Paul Constantinescu 2009 şi Muzeul Naţional Cotroceni

Cu sprijinul: Administraţiei Prezidenţiale – Departamentul Cultură, Culte şi Centenar

Cu patronajul: Ambasada Republicii Italiene în România

În parteneriat cu: Ambasada Regatului Spaniei în România, Institutul Cervantes din Bucureşti, Kaufland România, Tarom, Floria, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Aurel Vîrlan Photography, Kitarodia, şi The Cheesecake

Colinde, Maria, Fado


Maria Răducanu la Lisabona

Concertul de colinde şi de fado Cânticos, susţinut de Maria Răducanu la biserica Santo Antonio din Alfama, evenimentul finalului de an la ICR Lisabona, va avea loc miercuri 16 decembrie 2015 de la ora 18.00.

Răsfăţata scenelor internaţionale, vocea cu inflexiuni de mătase a Mariei Răducanu este considerată astăzi drept una dintre cele mai reprezentative voci româneşti din jazz şi fusion. Maria Răducanu caută şi scoate mereu la lumină noi şi noi geme din „desaga bunicilor”. O selecţie de astfel de piese scânteietoare va fi oferită şi de această dată spectatorilor portughezi, lor adăugându-li-se şi câteva titluri din repertoriul de fado, gen pe care Maria Răducanu îl abordează cu sensibilitate şi prospeţime de fiecare dată când i se oferă ocazia.

Biserica Sfântul Anton, de la intrarea în cartierul lisabonez Alfama, este ridicată pe locul în care s-a născut, în anul 1191, Sfântul Anton de Lisabona, cunoscut în afara graniţelor Portugaliei drept Sfântul Anton de Padova, protectorul copiilor şi ”Sfântul tuturor”, cum îl numea Papa Leon al XIII-lea. Este ţinta unui pelerinaj anual dedicat foarte iubitului său patron. Biserica a fost consacrată în 1982 prin vizita Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea.

La ArCuB Gabroveni, muzica de Crăciun sună alt.fel: ALT.CRĂCIUN


Corul de copii Radio cântă la ALT.CRĂCIUN la Hanul Gabroveni

ALT.CRĂCIUN continuă la ArCuB Gabroveni. Până în 23 decembrie, pasajul hanului este animat în fiecare seară de muzică live de Crăciun, dar nu aşa cum vă ateptaţi.

Un eveniment dedicat tinerilor, iar aici nu vorbim neapărat despre vârsta biologică, ALT.CRĂCIUN continuă să îmbine arta contemporană cu spiritul Crăciunului şi îi aduce pe scenă pe alternativii Jazzappella, The Amsterdams, Byron, Viţa de Vie, URMA şi completează programele cu momentele muzicale ale ansamblurilor de coruri şi suflători Take Five Brass Quintet, Classic Brass Quintet, dar şi cu Grupul Vocal Acapella.

Un moment muzical unic va avea loc în weekendul 19-20 decembrie, începând cu ora 19.00, când Corul de Copii Radio va surprinde publicul interpretând adaptări originale ale unor cunoscute melodii cântate de trupe de muzică alternativă din România: Sat după sat (Robin and the Backstabbers), Priveşte-mă (Grimus), Două suflete (FiRMA), Cea mai bună zi (Şuie Paparude), Noi doi (Alexandrina Hristov), Flori de mai (Alternosfera), Roşu aprins (Luna amară).

Christmas on jazz, la ICR

Afişul concertului Christmas on Jazz

Institutul Cultural Român, în colaborare cu Fundaţia Muzza, vă invită joi, 17 decembrie 2015 de la ora 19.30, la o seară specială Christmas on Jazz.

Protagoniştii acestui eveniment vor fi Sorin Zlat sr., Sorin Zlat jr. şi Claudiu Purcărin.

Pianistul Sorin Zlat jr a câştigat Marele premiu la Monaco în 2013 şi din nou Marele Premiu la Jacksonville-SUA 2015. La ediţia precedentă a Galei premiilor de jazz, Sorin Zlat jr. a fost desemnat Muzicianul anului 2014.

Sorin Zlat Jr

Bateristul Claudiu Purcărin, ce provine din renumita şcoală de percuţie clujeană, este cunoscut mai ales ca un component de bază a celebrei trupe de blues Nightlosers, dar şi din multe alte colaborări cu muzicieni de jazz.

De această dată nu va exista în trio şi un basist pentru că rolul acestuia va fi preluat la claviaturi electronice, de acelaşi abil pianist, compozitor şi aranjor muzical, Sorin Zlat jr.

În schimb, alături de cei doi muzicieni, va evolua cu mare aplomb Sorin Zlat sr., şi el laureat al unui prestigios concurs, cel de la Sibiu, din 1978, unde a cântat cu trupa ieşeană Transfer.

Soliştii acestui trio vor fi doi tineri extrem de talentaţi şi valoroşi: Mihaela Alexa, absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, apreciată atât pe scene de muzică clasică, cât şi pe cele de jazz, şi Robert Patai – finalist la populara emisiune ProTV „Vocea României”, masterand la clasa de jazz de la UNMB.

Maestru de ceremonie va fi cunoscutul muzicolog, comentator-promotor de jazz şi manager, Alexandru Şipa.

Truverii, într-o călătorie sonoră la Institutul Cultural Român. Colinde şi cântece de Crăciun din Europa secolelor XII – XIX

Vineri, 18 decembrie, la ora 18.00, la Institutul Cultural Român, grupul de muzică medievală şi tradiţională Truverii va susţine concertul Cantus Hibernuscolinde şi cântece dedicate Naşterii Domnului din Europa secolelor XII – XIX.

Cantus Hibernus este o călătorie prin spaţiu şi timp, aducând în faţa publicului bucuria sărbătorilor de iarnă atât prin colinde vechi din România, Franţa, Anglia, Italia, cât şi prin cântece din vechi culegeri medievale dedicate Sfintei Maria şi Naşterii lui Isus.

Grupul de muzică medievală şi tradiţională Truverii este un grup de muzică vocal-instrumentală înfiinţat în 2002. Spectacolele Truverilor sunt o călătorie muzicală de-a lungul secolelor, în care publicul călător are ocazia să se întâlnească cu ritmuri din Transilvania, cu cântece închinate Sfintei Marii din secolul XIII din culegerea Cantigas di Santa Maria de Alfonso al X-lea – Spania sau Libre Verrmell de Montserrat. Muzica trubadurilor care animau curţile medievale, dar şi tavernele vremii, cu dansuri precum tarantella şi pizzica din Sudul Italiei, dansuri din Estonia, poveşti de dragoste occitane, bretone şi legende scandinave întregesc repertoriul.

Grupul, care îşi desfăşoară activitatea la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, a susţinut constant concerte în cadrul festivalurilor medievale din ţară, al stagiunilor Muzeului Satului din Bucureşti, precum şi în Portugalia, Italia, Luxemburg şi Franţa.

Programul concertului de la ICR cuprinde următoarele lucrări, cu o durată totală de circa 60 minute: Veste bună, gazdă bună – colind tradiţional din Maramureş, sec XIX; Stella Splendens – cântec dedicat Naşterii Domnului, Libre vermelle de Montserrat, Catalunia, Spania, sec XIV; Los set goyts – cântec dedicat Mariei şi Naşterii Domnului, Libre vermelle de Montserrat, Catalunia, Spania, sec XIV; Madona della grazia – cântec tradiţional dedicat Mariei, Puglia, Italia, sec XVII; Un flamnbeau Janette Isabelle – colind tradiţional, Provence, Franţa, sec XVI; Ecce mundi gaudia – cântec dedicat Naşterii Domnului, codex german, sec XIV; Es ist ein Ros entsprungen – Anonim, Colind, Germania, muzica sec XVI, text sec XV; Entre le beuf et l’anne gris – colind tradiţional, Franţa, sec XVI; Here we come a Weselling– colind tradiţional, Anglia, sec XVII; Quem pastores – colind tradiţional, Boemia, sec XV; Colo colo după dial – colind tradiţional, Maramureş, sec XIX; The holly and the ivy – colind tradiţional, Anglia, sec XVII; Cuncti simus – cântec dedicat Mariei şi Naşterii Domnului, Libre vermelle de Montserrat, Catalunia, Spania, sec XIV; Noel nouvelet – colind tradiţional, Franţa, sec XVI; Dumnezeu şi Petru Sfânt – colind tradiţional, Transilvania, sec XIX; In hoc anni circulo – cântec dedicat Naşterii Domnului, Sicilia, Italia, sec XIII; God rest ye merry gentlemen – colind tradiţional, Anglia, sec XVII; Noi umblăm a colinda – colind tradiţional, Maramureş, sec XIX.

Fenomenul muzicii contemporane, relaţia compozitorului cu dirijorul

Compozitorul Dan Dediu şi dirijorul Tiberiu Soare

Fundaţia Calea Victoriei şi Teatrul Odeon vă aşteaptă miercuri, 16 decembrie, de la ora 19.30, la evenimentul care încheie seria conferinţelor interactive Vorbe despre Muzică şi Muzicieni, desfăşurată la Sala Studio a Teatrului Odeon pe parcursul anului 2015.

Vă veţi reîntâlni cu dirijorul Tiberiu Soare, care îl va avea ca invitat pe compozitorul Dan Dediu, care este, totodată, şi rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Cei doi artişti – care reprezintă cu succes tânăra generaţie de muzicieni români, dezinvolţi şi curajoşi, buni prieteni – vă vor povesti despre fenomenul muzicii contemporane, despre cum se construieşte relaţia dintre compozitor şi dirijor, cu exemple concrete din colaborarea celor doi de-a lungul timpului.

Tiberiu Soare vă va dezvălui, de asemenea, care este rolul dirijorului în pregătirea şi interpretarea în faţa publicului a muzicii de către o orchestră şi de către solişti (instrumentali sau vocali), care sunt momentele dificile şi marile satisfacţii.

Veţi avea bucuria de a viziona fragmente din spectaculoasa operă O scrisoare pierdută, compusă de Dan Dediu, care a avut premiera în decembrie 2012 la Opera Naţională din Bucureşti, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Această operă s-a bucurat de mare succes la public, suprinzând prin melanjul ingenios de ritmuri şi stiluri muzicale, prin umorul rafinat şi absurd transpus în muzică.

Concert de colinde al grupului folcloric de copii „Mlădiţe ilfovene” la Praga

Concert de colinde la Praga

ICR Praga va integra atmosferei specifice a sărbătorilor de iarnă din ţara gazdă un program românesc de colinde şi urături, susţinut de grupul folcloric de copii Mlădiţe ilfovene din comuna Clinceni. Concertul va avea loc pe scena deschisă din piaţa Staroměstské din Praga, situată în faţa Ceasului Astronomic – unul dintre simbolurile Pragăi -, pe data de 15 şi 16 decembrie a.c., de la ora 15.30, în cadrul celei mai ample şi complexe serii de manifestări dedicate Crăciunului în Republica Cehă, care atrage anual un număr impresionant de turişti – locul capătă un vad cu atât mai accentuat în această perioadă.

Micii artişti, cu vârste cuprinse între 6 şi 15-16 ani, vor aduce dulcea reverie a cântecului popular cules din diferite zone etnografice, promovând astfel, cu cea mai aleasă sensibilitate, valorile noastre tradiţionale autentice, sub coordonarea soliştilor de muzică populară Grigore Gherman şi Mărioara Man Gheorghe. Grupul desfăşoară o activitate intensă şi fără echivoc recunoscută, mărturie stând colaborările cu prestigioase instituţii ale statului român. ca Ministerul Afacerilor Interne, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” sau Televiziunea Română.

Programul propus cuprinde, pe lângă binecunoscutele colinde: Am plecat să colindăm, Pe podele de nuiele, Dechide uşa, creştine, Sus, la poarta raiului, Velerim şi veler Doamne, După dealul cel mai mare etc. şi câteva prestaţii de impresie artistică: dansuri şi obiceiuri de tipul Jocul caprei, Semănatul, Urătura.

Prin această expunere, ICR Praga beneficiază de o vizibilitate sporită întrucât spongiosul mediu cultural ceh este extrem de receptiv la stimulii care vin din zona tradiţiilor ancestrale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.