(Video)În România, prețuri duble față de Elveția

Stabilită în Germania de mult timp, o româncă le-a arătat pe TikTok românilor ce prețuri sunt în Elveția, de unde cumpără frecvent, pentru că locuiește în zona de graniță.

Românii au reacționat arătând că în România viața e cu mult mai scumpă.

„Nu este o țară ieftină, dar cred că se compensează… salariul minim brut este în jur de 24 CHF (25.68 euro, 127.92 lei) pe oră.

Un lapte bio de un litru costă aproximativ 1,95 CHF (2.09 euro, 10.40 lei), iar unul marcă proprie este 1,35 CHF (1.44 euro, 7.16 lei).

  • 10 ouă bio – 7.95 CHF (8.50 euro, 42.44 lei).
  • Iaurturi cu fructe marcă proprie – 0,60 – 0,65 CHF (0.64 – 0.70 euro, 3.19 – 3.50 lei), cele bio – 0,95 CHF (1.02 euro, 5.08 lei).
  • Untul care nouă ne place foarte mult, pentru 200g, este 3,50 CHF (3.75 euro, 18.75 lei).
  • Bananele se vând la aproximativ 1,50 CHF (1.61 euro, 7.99 lei) pe kilogram.
  • Un kilogram de cafea de calitate ajunge la 17 CHF (18.19 euro, 90.61 lei).
  • Un kilogram de cafea marcă proprie 6.00 CHF (6.42 euro, 31.99 lei).
  • Un vin, nu l-am căutat pe cel mai ieftin, dar aproximativ cam ăsta e: 3.60 CHF (3.85 euro, 19.21 lei)”, a arătat românca.

Ce prețuri sunt la carne în Elveția 

„La carnea de vită, prețurile încep de la 33 CHF (35.41 euro, 175.78 lei) pe kilogram, 50, 52, 61, 97 CHF (53.50, 55.64, 65.67, 102.91 euro, 267.66, 281.15, 332.01, 518.60 lei).

Un pui de calitate costă 20 CHF (21.40 euro, 106.60 lei), dar într-adevăr, calitatea cărnii de aici este foarte, foarte bună.

La oferte sau marcă proprie, kilogramul de pui poate fi găsit la 7,35 CHF (7.87 euro, 39.20 lei), e foarte puțin.

Alte produse

  •   paste – 2,50 CHF (2.68 euro, 13.35 lei);
  • 10 kg de zahăr, în promoție – 9 CHF (9.64 euro, 47.87 lei);
  • Un suc de portocale – 1,45 CHF (1.55 euro, 7.70 lei).

Pentru ciocolata elvețiană, cel mai mic preț este 1,60 CHF (1.71 euro, 8.49 lei).

La reduceri  sunt produse cu un preț fracționat sau reduceri de 50% sau 40%”,  spune Diana pe TikTok, potrivit cancan.ro.

 

@diana.secker Ne place sa facem cumparaturi in Elvetia ( avem Elvetia la 10 minute de casa ) iar anumite produse sunt excelente 😍 | #viataingermania #germania #deutschland #viatalatara #germany #supermarket #shopping #switzerland #viatainelvetia #coop #aargau ♬ original sound – Diana

 

De la 1 februarie, prețurile au crescut la noi având în vedere că adaosul comercial nu va mai fi plafonat, iar taxele au crescut începând cu această dată

Lista alimentelor al căror preț s-a modificat

  • ulei de floarea-soarelui până la 2 l
  • cozonac, bulion de roșii, smântână, margarină, drojdie, carne tocată
  • zahăr alb tos până la 1 kg
  • pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
  • brânză telemea de vacă vrac
  • iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  • legume și fructe proaspete vrac
  • ouă de găină calibrul M
  • mălai până la 1 kg
  • orez – bob rotund – cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg
  • făină albă de grâu ”000” până la 1 kg

S-au majorat

  • produsele care conțin zahăr au un preț mai mare decât cel de dinainte de 2024
  • alcoolul și sucurile acidulate
  • țigările
  • prețurile la biletele la concerte sau evenimente

În România prețurile la alimente continuă să rămână ridicate, însă  indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în ianuarie la cel mai redus nivel din ultimii aproape trei ani, a arătat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), citată de Reuters și Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În ianuarie, acest indice s-a situat la o medie de 118 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2021. În decembrie, indicele s-a situat la o medie de 119,1 puncte.

Potrivit agenţiei ONU cu sediul la Roma, „preţurile de export globale la cereale au scăzut în ianuarie, pe fondul concurenţei solide în rândul exportatorilor şi al sosirii livrărilor din recolta actuală în emisfera sudică.

De asemenea, preţurile la porumb au înregistrat un declin semnificativ, reflectând o stare mai bună a culturilor, începutul recoltării în Argentina şi livrări mai mari în Statele Unite”.

Preţul la carne a scăzut pentru a şaptea lună consecutiv, pe fondul aprovizionării abundente de la principalii exportatori, ceea ce a dus la reducerea cotaţiilor pe plan global, a precizat FAO.

Prețurile la alimente scad, dar nu și la noi

Într-un raport separat, FAO a anunţat că producţia mondială de cereale în 2023 ar urma să fie în grafic pentru a atinge nivelul record de 2,836 miliarde de tone metrice, ceea ce ar reprezenta o creştere de 1,2% faţă de 2022.

Producţia globală de cereale grosiere ar urma să se situeze la nivelul record de 1,523 miliarde de tone.

„De la 1 ianuarie a crescut TVA la alimentele cu o concentrație mai mare de zahăr de la 9%, la 19%. A crescut și la alimentele BIO, montane și tradiționale de la 5% la 9%. A apărut acciza la băuturile cu o concentrație mai mare de zahăr. Au crescut accizele la tutun, taxele pe anumite microîntreprinderi. Au crescut taxele la firmele care lucrează în zona de petrol, gaze, energie. Au crescut taxele către bănci”.

 

„Observăm niște creșteri care, fiind puse în viața companiei, nu fac decât să le scumpească viața proprie. Asta se traduce în prețuri mai mari la raft”,  spune Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR).

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

46 de Comentarii

  1. Adica o doamna romanca care sta in Germania cumpara in Elvetia ???!!! ha,ha,ha,ha !!!
    Asta in timp ce elvetienii adevarati, fac cozi in Germania la cumparaturi !

  2. Rominca nu spune realitatea, preturile produselor alimentare in Elvetia sunt reale, asa cum afirma ea, dar aceste preturi intrec cu mult preturile la aceleasi produse din Germania. Sievetieni, care cumpara produse din magazinele alimentare germane, mult mai ieftine decit cele din Elvetia. Va dau doar un exemplu : 10 oua ” bio” in Germania costa 3,20 euro, in timp ce romanca afirma ca in Elvetia acelasi produs costa circa 7,95 franci elvetieni sau 8,50 euro… nemtii nu merg in Elvetia sa faca cumparaturi, ci invers.

  3. E foarte normal ca noi, romanii de rand platim mai scump la raft decat in Elvetia. Trebuiesc hraniti regeste cei 120.000 securisti din cele 7-8 servicii de organe ce mananca anual 4.5 miliarde de euro cu toate ca ei securistii nu aduc nici un leu la Bugetul Statului. De aceea sunt preturile asa de mari in Romania in comparatie cu Elvetia.

  4. Adam Smith considera, ca pretul imbraca in fapt doua forme:
    1. pretul real sau natural, a carui marime este determinata de cantitatea de munca
    si
    2.pretul de piata, care se formeaza in functie de conditiile de piata.
    In Romania piata dereglementata e haotica
    Baza prețului vine din estimarea costurilor de producție plus pragul de rentabilitate,care trebuie controlat de stat ,nu lasat la mana speculatorilor

  5. Scumpe de ustura dar, procentual, mult mai ieftine însa agricultorii lor, producătorii, au aceeași problemă:vând cu mult mai ieftin decât apare produsul(cu „excipient” în el) la raft.Daca mai pui bancă, dările la stat și concurența prostiilor de import netaxate corespunzător, ai poza unui stat hipertrofiat ce stă călare în spatele unui producător slab pe care-l lovește din toate direcțiile cu bâta taxelor și care e nevoit să țină și profitul, nu de puține ori de 1000% și chiar mai mare al retailerului precum și inflația provocată de banca centrală(invenție a lui K Marx) și a filialei prin care-și face afacerea.

  6. Vrem o tara ca afara .

    Cum romanul e lacom si prost si-a contruit o tzara de 2 ori mai al dreaqu decit cele din occident.

  7. Daca nu ar avea preturi mari toate aceste mari malluri din Ro nu ar sta niciunul. Profiturile sunt imense. Iar producatorul roman este platit in batjocura. Prosti sunt fermierii romani ca nu fac asociatii cu magazine proprii. Marile malluri nu au concurenta pentru comert, ba mai mult fabrica produse cerute in Ro in loc sa le producem noi. Un jaf si mai zice Ciolacu ca a scazut preturile si le tine plafonate. Plafonate fata de ce anume?!!

  8. Dar in Romania sunt si de mii de ori mai multi speculanti decat in Elvetia.
    Si oricat ne plangem noi, sunt si mai multi idioti care isi permit sa dea cat nu face pe litrul de lapte sau pe kilul de carne.
    Din moment ce se cer preturi mari, inseamna ca sunt si cumparatori. Deci este si oferta.
    Economie de piata, tataie!……[Rumburak]

  9. Păi nu doar in Elveția.. In romania ai cele mai proaste mărfuri importate , vîndute la prețul cel mai mare.. Elveția e cam departe, deci nu merită să mergi la cumpărături nici măcar o dată pe lună..Insă clar importatorul romîn, ales pe sprînceană și cotizație la partid,..știe cît poate rupe, cu cota parte la statul flămînd mereu,.. Doar indemnizația de revoluționar cu merite deosebite,. dottoratele măsluite,..și puzderia de nerușinați,.costă bre,. Iar tu puturosu nu ești in stare să te hrănești singur, sau să protestezi pentru rahatu mîncat..

  10. Romania NATIONALIZAREA PROPRIETATII PRIVATE prin BIRURI CARE DUC LA INDATORAREA FALSA a OILOR CARE SE SUPUN! ordin de la s a ta n e pentru slu go oii pusi pe functii, NEALESI DE NOI. CONTINUATI SA DORMITI ROMANII MI-EEE-II!

  11. Nu tr sa uitam ca in Elvetia nu ti se opreste nimic din brut! Tu singur tr sa platesti toate impozitele, asigurari de sanatate etc! Sa nu mai vorbim de valoarea chiriilor!

  12. După exemplul cu prețurile din Elveția rezultă că în România prețurile încă sunt mai mici, nicidecum duble față de elvețieni. Nu înțeleg rostul acestui articol , dacă se făcea referire la cît cîștigă un elvețian la minim de leafă adică 25 euro/ora iar un român la leafă minimă are 3 euro/oră , atunci da, puterea de cumpărare e mult favorabila elvetianului față de român și scris mare ca să vadă toată lumea ce conducători de cacaco are tara dacă leafa minimă e de 8 ori mai mică față de un elvețian iar de pensii nici are rost comparatia, excepție cele speciale neam cu Dzeu..

  13. Romanii indura orice, oricat. Dar mai este si o diferenta. Romanii au cam toti apartamente si case propietate personala ( nu e cazul in Germania si Elvetia) asa ca neavand rate banii se vor duce pe mancare si smekerii stiu asta. Apartamentele construite de comunisti si donate poporului de Ion Iliescu in 1990 dupa revolutie!

  14. ei politicienii merg cu tamvaiul, ai nostrii cu limuzine de 500 000E.
    Si ei nu voteaza FSN ul, de 30 de ani mereu…

  15. In conditiile in care nu romanii domina piata, strainii prin retelele de supermarketuri, himpermaketuri si produse alimentare din import fura de trei ori ca-s importate, preturi artificial marite la salarii mici si calitatea indoielnica. Peste toate fura profiturile declara pierderi sa nu plateasca taxe statului roman, le „optimizeaza” westic

  16. ADEVARUL SARACIEI care este se datoreaza politicii guvernului si a lui Iohannis de a aloca pana azi 20 miliarde de euro in ARMAMENT !.
    Dar decizia de ieri a Uniunii Europene de a acorda 50 de miliarde de euro UCRAINEI nazistului-evreu Zelensky,va genera actiuni si procese politice in UE.
    Banii alocati din bugetul UE vor fi cheltuiti pentru incitarea la razboi in loc sa fie directionati pentru a ajuta cetatenii europeni si pentru a rezolva problemele interne.
    Joi la Bruxelles liderii europeni au convenit si votat sa aloce lui nazistului Zelensky 50 de miliarde de euro din Bugetul Comunitar,in perioada 2024-2027 ca asistenta macrofinanciara.
    De remarcat ca si „maimutoiul-guraliv” de huungurrul Viktor Orban care facea pe „desteptul” si „viteazul” (ca orice hunguras falos
    si lasi) a VOTAT cu ambele maini PENTRU,cand pana atunci „speria” in declaratii ca niciun FORINT nu va ajunge la Zelensky.

  17. E aiurea ce spune românca germano-elvețiană, toate prețurile menționate de ea sunt mai mari ca în România. De exemplu 10 ouă bio nu sunt 44 lei ca și Swisserland ci 13 lei iar carnea de vită începe de la 55-60 lei, de unde 175 lei, n-ar cumpăra decât Dornenii și Zegrenii, etc.

  18. Daca se voia o apreciere obiectiva, ar fi trebuit sa spuna de fapt ca puterea de cumparare a unui elevetian este mult mai mare. Preturile, in general, sunt substantial mai mari in Elvetia. Rezulta chiar din afirmatiile lu^ madam !

  19. sunt un prost , cand ma gandesc ce vorbesc, uit cat castiga un elvetian intr-o ora , idiotul de mine !!

  20. Elvetia e una dintre cele mai scumpe tari din europa. Eu inteleg ca nu ne place Romania, dar hai sa nu exageram.

  21. Spoitorul Colacu ne asigura că avem cele mai bune prețuri la mâncarea fake de plastic! După ce că e cea mai de 💩 mâncare din Europa, e şi cea mai scumpă! Mari şmenari a mai dat Buzăul ăsta…Colacu, Preşoiu, Nuțy Udrea.. şi i-a băşit pe toți la Bucureşti, să bage țara în 💩 ! Măcar prețul la 💩 a scăzut – se mănâncă în fiecare zi în draci la televiziunile-haznale plătite la secret de la bugetul de stat.

  22. Nu se specifica veniturile romanilor din : spaga, evaziune fiscala, trafic de influenta, hotie la greu,specula, droguri, prostitutie, etc. etc…..
    Aici e diferenta dintre natii nu la preturi. Pretul reflecta paritatea intre cerere si oferta! Atita timp cit avem economie subterana si apucaturile de mai sus – preturile din Romania sunt inca modeste. Mai e loc de cresteri substantiale! Ca unii crapa de foame si altii huzuresc – asta e doar statistica!

  23. Eu nu as vrea sa traiesc in tara aia nici daca maine mi-ar da cetatenie. Cat despre preturile din Colonie , pai babaetz, cu respect raportez ca daca 90% din PIB se duce pe speciali, justitzea independenta, arme si alte cazane de la diversi licurici, corent, gaze si salarii la frati mai mici si mai mari (mai nou) si multe alte bunaciuni „democratice”, normal ca e bine. Dupa cum a mentionat domnii Werner, Ionel si Marcel, cu ocazia magistralelor discursuri sustinute de Excelentzele Domniilor Dumisale de la inaltimea multiplelor pupitre montate p-in diverse locatiuni ale iubitei noastre tarisoare, suntem pe drumul cel bun. Doar gardurili si santzurili e de vina, nemernicili, ca ne tot atin calea spre cele mai inalte culmi de cilivizatie si progresism democratist!

  24. CiciolaKe, măCiuco, DUlaPULE, pompați bani în Urcaca !
    Fără număr, FĂRĂ NUMĂR.
    Și prețurile vor fi TRIPLE față de Occident !
    Pe puțin, măRog…😜
    {●●● RăuPorKKaK ■■■}

  25. Simplu ca bună zâua… La levețâani, uauăle-s mai scumpe because ăia n-or avut niciodată… Ia gânițâ-vă-ț’ și vuoi la noi dicât Adriean are o corfă…La iei îi Marfă di contrabandă!

  26. Si ce cauta vestul sa se impuna in est, sa-si faca politica de preturi prin slugile politruce, care inchid ochii…

  27. P.S. In Elveția aprovizionarea autarhică a populației este considerată că o componentă majoră a securității naționale. Asumată prin politica federală. Ca atare se produce cam tot ce este necesar pentru aprovizionarea populației, cu transferul asupra consumatorului a prețului de producție, mult mai ridicat decât în Uniunea Europeană. Așa că, ab initio, prin definiție, prețurile vor fi mai mari.

    Gospodina turmentată ar face bine să mai pună mâna pe carte, măcar din când în când…

  28. Trebuie Toti sa-si scoată Profitul din Străinătate pana la Vânzare in Romania ! Este un Lantz de Profituri !

  29. Aristotel, zis-ai bine matale dar ce te faci cu taxele? Coprorațiile străine care au hipermarketuri, nu plătesc dări decât simbolice.În UE nu pui taxe așa că pui firma-ntr-o garsoniera din Monaco și imporți prin Andorra dar vinzi în România via Cipru.Magie curată, nu plătești sfanțu nu decât vreun 2-3% și tu vrei concurență? Păi fascismul(afacerica public-privat, pentru ăi de nu știu definiția termenului și cred că e vreo”extremă dreaptă”) e socialism curat, însă în interiorul firmei și mai ales la vârf, unde se strâng că muștele la raha… pardon, profit, cei mai egali bălălăi din firmă de și din administrație cu nemoșagurile aferente.Democrație socialistă este klasse.Asa că parcați tractoru-n stradă.

  30. Pâine (250g)= 3.25€
    🥚 Un cofrag de ouă= 6.69€
    Un kilogram de aripioare de pui= 30.08€
    🍏 Un kilogram de mere= 3.88€
    Un litru de lapte= 1.90€
    🧀 Un kilogram de brânză făcută în zonă= 29.72€
    🥗 Un kilogram de varză= 2.63€
    Un kilogram de ceapă= 2.55€
    🍟 1 kilogram de cartofi= 2.71€
    🍅 1 kilogram de roșii= 4.99€
    🍊 1 Kg de portocale= 3.23€
    🍌1 kilogram banane= 3.03€

    Dar si salariile…
    Salariu minim Zurich= 3,351.0€
    Salariu mediu Zurich= 6,049.68€
    Salariul unui contabil Zurich= 8,026.09€
    Salariul unui arhitect Zurich= 9,245.37€
    Salariul unui babysitter Zurich= 3,194.18€
    Salariul unui ospătar Zurich= 3,467.90€
    Salariul unui zidar Zurich= 5,217.41€
    Salariul unui dentist Zurich= 23,279.16€
    Salariul unui inginer electronic Zurich= 11,507.27€
    👨‍🔧Salariul inginerului Zurich= 11,049.77€
    Salariul unui traducător englez Zurich= 6,738.03€
    Salariul lucrătorului McDonalds Zurich= 3,505.90€
    Salariul pescarului Zurich= 4,735.06€
    Salariul unui ospătar de hotel Zurich= 4,148.74€
    Salariul unei gospodine Zurich= 3,674.44€
    👨‍⚖️Salariul unui avocat Zurich= 14,001.90€
    Salariul unui inginer mecanic Zurich= 9,872.57€
    👨‍⚕️Salariul unui medic Zurich= 19,260.49€
    👩‍⚕️Salariul unei asistente medicale Zurich= 9,604.15€
    Salariul unui farmacist Zurich= 13,459.95€
    Salariul unui instalator Zurich= 5,025.93€
    Salariul unui secretar Zurich= 4,813.74€
    👨‍💻Salariul unui inginer computer Zurich= 11,933.82€
    👨‍🏫Salariul unui profesor de spaniolă Zurich= 7,295.13€
    👨‍🎓Salariul unui profesor școlar Zurich= 7,731.88€

  31. Terorizarea romanilor de catre cei care conduc tara se datoreaza faptului ca noi cu totii sintem nepasatori la tot ce ni se intimpla noua zi de zi si la fel ,ramanem indiferenti la tot ce vedem ca sa vindut si inca se vinde strainilor ,din bogatiile tarii noastre.Asa ca ne meritam soarta si nu ar trebuii sa ne mai vaitam sau sa facem comparatii cu alte tari.Daca asa vrem noi si le permitem acestor politicieni ,care au puterea lor in mana ,inseamna ca sintem si noi de acord cu ei.

  32. >Hai sa vorbim si sa comparam.

    Poate ne spui si cit sint birurile la helvetieni. Mi-e teama ca nu mai ramii cu nu stiu ce din salariile alea.

  33. Toate bune și frumoase! Dacă se pun însă la socoteală și impozitele, care sunt progresive și al dracului de piperate, plus chiriile (80% din populație), ca să nu mai vorbim de asigurările de sănătate, nu mai rămâne mare lucru…

  34. Pare că toți nu știți despre ce este vorba și fata a arătat doar preturile din Coop, un magazin al nemților sau cam așa ceva! La Coop, preturile sunt mai mari față de magazinele elvețiene, ex: Migros care are preturi mai micuțe, este și Dener și Aldi unde prețurile sunt mult mai mici. Adevărat că prețul la oua la Coop dar oua aduse direct din ferma 10 oua costa peste 7 fr, dar sunt și 10 oua cu 3,80-4,50fr! Ați intrat toți pe fenta! E adevărat că prețurile în majoritate sunt mai mici decât în România, reducerile de preturi sunt săptămânal și se cunoaște, nu că în Romania! In Germania merg după carne și pește dar mai completeaza și cu ce găsesc în plus că preț! Inca ceva, observă că toți va agatati de salarii și de nivelul de trai! Greșit! Orice cetățean are asigurat nivelul de trai pentru că, în baza actelor trimise la primăria localității dar dovezi clare care se controlează la sânge, primăria le completeaza cu o suma lunar casa aibă din ce trăi! Nu exista cetățean sa nu aibă lunar cel puțin 50 fr economie personala! Va spune un om care merge de 2-3 ori pe an și vede exact ce de întâmplă! Apropo, de ce nu spuneți că si nemții vin în Elveția la cumpărături și cumpără, umplu portbagajele mașinii sau genti încărcate din pleacă cu busul sau trenul?

  35. Un coșciug în Elveția e mai scump decât un coșciug în România, pun pariu !

  36. problema e alta..
    de cit produce un roman pe ora…
    cu cit poate sa vinda pe piatza reala produsul muncii lui..
    problema e ca nu prea produce mai nimic…
    ia spunetzi voi ce produse romanesti vindute pe piata mondiala stitzi …?
    doar vorbe..si bani tiparitzi de la bruxelles…
    ah…uitasem..resurse naturale vindute la dumping si contra spaga unora…
    romanii…traiesc MUUULT peste nivelul pe care-l merita…ASTA-i ADEVARUL

  37. Fie și de trei ori mai scumpe,mărfurile din Romania, adevăratul pericol este accederea la putere a șobolanilor din AUR și SOS.Acesta este adevăratul pericol.Toate celelalte se vindeca de la sine.Incet, încet și productivitatea românului se apropie de cea a elvețianului,așa că nu mă frământ.Pericolul adevărat vine de la cei pomeniți.

  38. Vai vai vai ce discutii. Nu zic personal nimic, c-ar trebui sa folosesc termeni cam duri si nu-mi place. Eu locuiesc tot intr-o zona de granita dintre D si un vecin, cunosc oameni care au lucrat in Elvetia si am fost recent si in Ro. De ce se face comparatie? Neaparat la oua?!?!?! Pai in Ro sunt unele care au preturi de nu-ti vine a crede ce joase sunt. Nu e mai buna o privire mai larga? Da ia vezi boss cat e ‘kilu‘ de benzina. De chirii nu mai zic nimic, trebuie sa mai gasesti ceva de inchiriat mai intai, la lower end mai nimic. Ia vezi la insurances ce scoruri au. Si la tot felul de fee-uri care trebuiesc platite. Iti trece de comparatii. @ parere vin si din Elvetia si cumpara in Germania, ai dreptate. Germania este duminica inchisa, asa ca daca vrei cumparaturi duminica trebuie sa mergi prin vecini, Elvetia, Olanda, Belgia etc in functie de zona.

  39. @Jean spune:
    „Un coșciug în Elveția e mai scump decât un coșciug în România, pun pariu !”
    In Elveția nu e problemă, casa de asigurări e direct răspunzătoare, membrii familiei nu fac șaradă popeasca că în Romania. Îl cara, poate îl ‘ard’, cenușă ori o îngroapă, ori o țin în casă. Per total, nici pe departe nu ajunge la sumele uriașe că în Romania. In plus, la ei nu scot oasele din mormânt pentru a vinde locul și ingropa un străin în acea groapa că în Romania. E departe civilizația elvețiana in comparație cu Romania menținută în sărăcie și înapoiere. Daca nu știți, nu cadeți în plase, evitați să atacați sau să aruncați cu răutăți spre Elveția.

  40. spurcaciunea justinianus ilustreaza perfect putreziciunea acestui bobor, care musai o sa si-o ia urat de tot in bot

  41. Bah, Elvetia e paradis fiscal pentru aia cu morman. La noi e paradis fiscal pentru padureni&calugari. E singura diferenta. In rest pulimea noastra e mai saraca decat pulimea lor. Hai claba!

  42. Elvetia n-are AUR, USR, SOS, deci nu pune la preturi taxa pe prostie. Altfel, tara desteapta, democratie directa (se conduce prin referendumuri), non UE si fara euro. Vrei Zurich, centru, langa lac, dai chirie de 7.000 chf pe luna la 120 mp, cand castigi 17.000 chf pe luna in IT. Un badigard la o parcare in Montreaux salta 4.500 chf pe luna, decat. Daca stai in St.Gallen, poti face cumparaturi in Austria (Dornbirn,Bregenz) sau in Germania (Friedrichshafen, Lindau) Pe granita montana cu Franta, toate auto alimentau combustibili in Elvetia !

  43. Vad constant comparatii referitoare la preturile din afara si la nivelul de trai, la salarii, dar nu vorbeste nimeni de:
    – taxarea progresiva
    – alte taxe pe care nu le regasim in Romania
    – costuri imense la chirii/utilitati.

    a) Costurile de a avea o masina 2.0TDI, 2017.

    Romania – Asigurare (1200ron), vignetta (150ron), loc parcare Bucuresti S6 (500ron) – 1850ron pe an.
    Olanda – Asigurare (800euro), taxa de drum (1600euro), loc parcare Amsterdam (1000euro pe an/ 250euro per quarter) – 3400euro pe an – 16660ron.

    Nu luam in calcul pretul carburantului, care este de obicei mai mare cu aprox. 20%, sau pretul pentru revizii/interventii tehnice.

    b) Chirie si costuri intretinere per an.

    Bucuresti – am intrat pe imobiliare.ro, am luat un apartament de 100m2 din Sector 3 – 980euro pe luna. Costuri intretinere(curent, gaz, intretinere) aprox 1000ron pe luna. – in total aprox. 6000 ron pe luna.

    Orasel langa Amsterdam – apartament 3 camere – 100ms – 2600euro pe luna chirie, 140euro curent, 60euro alte taxe (apa, gunoi). – 13720 ron

    c) taxare progresiva – sa luam un salariu de 80000euro pe an. dupa toate taxele, ajungi la 51000 pe an. (4323 euro pe luna). Sistemul medical nu este inclus, deci mai scadem si 140euro pe luna pt asigurarea de sanatate. ramanem cu aprox. 4200euro.

    Din 4200, platim chirie, taxe pt masina daca avem, transport public care este de vreo 10 ori mai scump ca in Romania, iar orice serviciu contractam, il platim de cateva ori mai scump ca in Romania. Ai mers cu masina la service in Romania si ai dat 800 lei? aici dam min. triplu.

    Sigur, putem sa inchiriem apartamente mult mai ieftine in ambele locatii, dar in Romania poti sa mergi de cateva ori mai jos decat minimul pe care il poti gasi in Olanda.

    apropo, 40000 brut este salariu mediu in Olanda. Eu am folosit ca exemplu un salariu dublu celui mediu.

  44. E scump cum sa iei kilu de cafea cu un mil? 70,80…E scump per asamblu cu 4 – 5 lei fata de Ro.
    Depinde si de unde iei ca daca te opresti in aeroport sau pe langa e scump… Mergi prin tara si vezi. Uite spre ex nu poti sa iei kilu de pork la acelasi lant la fel. Am găsit odata cu 17 iar ala din colt il dadea cu 26…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.