Înafara și înăuntrul

nimic despre estetică 

Ziua iei.
Multe femei în ie, pe stradă sau la serviciu. Simpatice.

Poze cu bărbaţi în cămeși brodate, pe net. Simpatice poze.

Nu despre vedetele cu ie e vorba. De oamenii obişnuiţi zic. Simpatici, cum am zis.

Doar că, pardon de vorba noastră, mi se pare că toate astea aduc, cumva, a Dragobete vestimentar. Adică a nouă modă veche, dezgropată  cu excavatorul național și vîndută cu poștalionul comercial. Ornat cu tradiționalii zurgălăi patriotici.

Evident, pe vremea cînd ia era cămeşa de duminică, lumea nu era doar albă, grasă şi frumoasă. Ori ca în reclamele la produse bio.
Dar am bănuiala că, pe vremea ‘ceea, multă lume purta ia nu doar pe dinafară.
Iertaţi naivitatea, da’ cred că o purta şi pe dinăuntru.

7 Iasi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Lucian Postu 156 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Domnule autor cred ca ati devenit cinic aka acru si amar. Imi pare rau pentru tristetea dumneavoastra…trebuie sa vedeti din ce vine aceasta suparare…ati dori eradicate traditiile si obiceiurile? asta tine o Tara unita sa stiti. asta ne uneste CREDINTA. si TRADITIA. asta nu inseamna neaparat ca multi dintre noi o „tinem”. dar o respectam si o iubim in amintirea parintilor si bunicilor nostri. daca doriti o „tara ca afara” aliniata la tampire, de ce nu ati plecat? uitati-va la Italia, Spania, desi sunt invadati acum de „migranti” – numai c o lo ra tzi, barbati tineri, acest TARI TIN DE TRADITIE SI ARTA. sincer, cred ca aveti o problema. rautatea este prostie sau boala. de unde va vine aceasta ura asupra traditiilor romanesti? nu va obliga nimeni sa le tineti (Doamne fereste!). imi spunea un prieten care se duce des in Germania – bai, este enervant si aproape ai impresia ca este fals, pana si firul ierbii este aliniat si mort! Domnule autor frumusetea vine din imperfectiunea frumoasa si ne-aliniere intotdeauna….

  2. Și de unde știe autorul că unii de acuma nu poartă ia și pe dinăuntru?

  3. Postule, iar esti pe langa ,ca de obicei, ai ‘ninoroc de asa un gheseft reusit’! Vai mama ta,ai sa ajungi sa cersesti la tzutzer,ca orice ‘sacintors” pune-ti kippah traditionala si pe cap si sub el,pe caldura asta iti fierbe cerebelul

  4. Să nu ne grăbim în a trage concluzii.Că purtatul de ie doar de fațadă , e părerea autorului ,nu înseamnă că e și adevărată.Lucrurile sunt mai profunde decît își închipuie domnia sa !

  5. Ceea ce introduce falsitate este statul.
    Spicuit din Cotidianul, cu prilejul ‘legii iiei’ (2022):
    „Potrivit legii, cu prilejul „Zilei Iei” pot fi organizate activități culturale, sociale și artistice și pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează promovarea și protejarea iei.
    Autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a evenimentelor dedicate, în limita alocărilor bugetare aprobate.”

    De notat, prezumtia din primul paragraf: adica iia nu se sarbatoreste decat cu voia statului? Politicienii isi aroga puterea sa legifereze ce se poate, cum si cand se poate face (ceea ce contravine libertatii, intotdeauna negativa nu pozitiva, ca aici, ca in ‘drepturile’ care iti pot fi ‘date’ sau luate dupa voie).
    Apoi, din para doi: ceea ce inainte (de lege) era un imbold autentic, sincer, motivat doar de iubire, acum devine o tranzactie, un act propagandistic _platit_. La fel cum Soros a puiat o ‘societate civila’ la comanda, sintetica, la fel, legea iiei va crea mult fals patriotic, in care nu vei mai putea face diferenta intre simtamint si calcul oportunist. Vezi o femeie in iie, nu mai stii, romanca mandra sau platita de primarul-de-partid.
    Statul nu confisca si corupe doar munca si etica muncii (prin impozite si regulile de declarare). El confisca si corupe simboluri vii, transformandu-le in semne moarte.

    Milan Kundera, ‘Lumina de nesuportat a fiintei’, o femeie ceha fugita in Elvetia, la un restaurant cu flori de plastic si muzica de ascensor: „Frumustea nu poate exista decat cand e persecutata” (citat din memorie)…

  6. Si nu afacut nici o sesizare alexandru florian ? Cum „ce treaba au cei de la oras cu iia „?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.