Incredibil!! Japonezii, la coadă ca să-i asculte pe români

Situație incredibilă la Osaka, acolo unde japonezii stau la coadă în fața Pavilionului României de la Expo 2025 pentru a-i asculta pe tinerii artiști ai Universității Naționale de Muzică București.

 

 

Pavilionul României de la Expo 2025 Osaka găzduiește, până pe 11 mai 2025, seria de concerte zilnice COOLsound on Tour, un proiect care pune în valoare tinerii muzicieni români.

Programul reunește studenți de la Universitatea Națională de Muzică București, aflați în diferite etape academice (licență, masterat și doctorat), care oferă în fiecare zi, timp de mai multe ore, publicului japonez și tuturor vizitatorilor o perspectivă amplă asupra talentului muzical românesc.

Diana Moș, rectorul UNMB, spune că studenții au fost primiți cu multă căldură de către publicul japonez și de către vizitatorii expoziției: ”Este o onoare pentru România, și în același timp, un lucru firesc să ne arătăm valorile, mai ales ale tinerei generații, și sunt încântată să văd atât de multe reacții pozitive. Consider că este un demers foarte important atât din partea Ministerului Afacerilor Externe, cât și din partea Ministerului Educației și Cercetării să-i susțină pe acești tineri minunați și să le ofere astfel posibilitatea de a arăta lumii întregi potențialul lor creativ.” (Diana Moș, rector UNMB)

Proiectul COOLsound on Tour a deschis seria evenimentelor culturale care vor avea loc la Pavilionul României și pe scene speciale din Expo, ca reprezentare a țării noastre la Expoziția Mondială de la Osaka, până pe 13 octombrie 2025.

Ferdinand Nagy, Comisarul General al Pavilionului României, încântat de reacția japonezilor în fața Pavilionului României: ”Suntem la două săptămâni de la deschiderea oficială a Expoziției și a Pavilionului României și ne bucurăm foarte mult de succesul pe care l-am avut până acum și de afluxul mare de vizitatori. În acest moment, în Pavilion se desfășoară evenimentele culturale susținute de studenții UNMB. Sunt niște studenți excepționali, muzica lor a fost primită cu mare bucurie, uitați ce coadă mare s-a format în fața Pavilionului cu cei care vor să îi asculte. Și așa e în fiecare zi. Pavilionul este ca o casă, casa României, unde vizitatorii sunt invitați să descopere ceea ce reprezintă pentru noi România, țara viitorului, aceasta fiind și denumirea generică a Pavilionului.” (Ferdinand Nagy)

Evenimentul a adus și va aduce până pe 11 mai pe scenă artiști diverşi: Mihnea-Ioan Stroe (pian), Ioan Bănescu (chitară clasică), Lucian Albu (flaut), Claudia Marinescu (soprană), Horia Radu (bas-bariton), care vor cânta în diferite combinații camerale.

Cvartetul de coarde Risoluto completează programul românesc din Japonia prin prezența membrilor săi: Iulian Băluțel (vioara I), Anastasia Pașat (vioara II), Stefania Cîrjaliu (violă) și Ioana Movileanu (violoncel). Nu lipsește nici componenta jazz, reprezentată de Delta Trio, format din Denisa Troncea (voce), Alex Mişu (chitară) și Luca Ioachimescu (chitară bas).

Iulian Băluțel, violonist în anul II de Master: ”Această experiență, prin care noi reprezentăm România și Universitatea Națională de Muzică București la Expoziția Mondială din Japonia este o mare bucurie. Responsabilitatea de a aduce arta, cultura și tradițiile noastre, îmbinate cu tot ce este mai bun în vremurile contemporane, mă încântă foarte mult și ne bucurăm cu toții de această oportunitate. Urmărim să dăruim tuturor vizitatorilor câte puțin din muzica și din felul de a fi al românilor. Suntem recunoscători, bucuroși și plini de entuziasm, iar japonezii stau la cozi ca să ne vadă.” 

Organizată pentru prima dată în 1851, Expoziția Mondială este unul dintre cele mai vechi și mai mari de acest gen pe plan internațional și are loc odată la cinci ani. În 2025, expoziția va atrage un număr semnificativ de vizitatori în al doilea oraș ca mărime al Japoniei, considerat și capitala culinară a țării.

 

Recomanda 6

5 Comentarii

  1. buna!
    TICĂLOȘII au demolat industria ,au vândut resursele minerale,ape,păduri, banci,FABRICI,etc au mai ramas o parte din resursele umane si talente.
    STAT MAFIOT. STAT EȘUAT.
    Stat in care a fost INSTAURATĂ DICTATURA HotoProstoCratiei !

  2. Incredibil daca.s români,că dacă sânt pr.ogen.itur.ile ne.ocomu.iste. ale d.gi.zd.ani.lor veniți în 44 și ră.m.ași din 89 încoace sa b.at.joc.orea.scă ,sa di.scr.edite.ze ,sab.ote.ze si sa în.jos.e.as.că si sa ma.ce.la.rea.sca tot cei românesc,aia sânt cei mai importanți din galaxie…..mar.sh Baaaaaa so.
    Bo.la.ni ro.șii,ved eți voi dacă ne bă.g.ați în ra.zb.o.i,ce s-ar.bat.oar.e f.acem !!!

  3. Demult, demult, inainte de 1989, Teatrul National Buc. a avut un turneu in Japonia. A avut un succes nebun cu piesa lui Nenea Iancu: ,,O scrisoare pierduta”.
    Deci se poate……[Rumburak]

  4. Cine a luat această decizie trebuie neapărat felicitat. Este singura resursă care i-a mai rămas României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.