Industria care poate pierde 400.000 de locuri de muncă

Industria ospitalității din România ar putea pierde până la 400.00 de locuri de muncă dacă autoritățile nu vin cu un plan consistent de despăgubiri, susțin reprezentanții din sector.

„De la începutul pandemiei de coronavirus industria ospitalităţii a fost puternic lovită. De atunci au trecut mai bine de nouă luni, iar în România, în afară de măsurile generale de care a beneficiat întreaga economie, până în acest moment nicio acţiune specifică de ajutor nu a fost implementată. Valul doi al pandemiei a dat şi ultima lovitură industriei: restaurantele au fost închise, evenimentele interzise, mobilitatea redusă la aproape zero. Agenţiile de turism au reînceput auto-demolarea propriei activităţi din ultimele luni, în măsura în care turiştii stornează din nou rezervările recente”, arată Alianţa pentru Turism. Rprezentanții Alianției cer un plan similar celor din alte state din Europa. „Dacă nu veniţi acum cu un plan consistent de despăgubiri (similar multor alte state din Europa), veţi fi răspunzători de punerea pe butuci a unei întregi industrii şi pierderii a până la 400 000 de locuri de muncă. Această industrie nu are nevoie nici de promisiuni şi nici de ajutoare care vin anul viitor. Are nevoie de bani ACUM”, susține industria.

Antreprenorii spun că nu mai pot supravieţui cu amânări de rate sau impozite. „Iar angajaţii lor nu pot supravieţui cu şomaj tehnic sau program redus cu doar 50%, atâta timp cât activitatea lor este între 0-20%. Poate ca o industrie cu 5,7% din PIB nu impresionează pe nimeni până la lacrimi dar destinul a zeci de mii de antreprenori şi sute de mii de angajaţi ar trebui să determine autorităţile să facă ceva. Au avut timp de pregătire nouă luni, e cazul sa livreze imediat. Industria a evitat proteste de strada pentru că a dorit sa arate maximă responsabilitate în timp de pandemie şi să nu contribuie sub nicio formă la adâncirea problemei medicale. Cu toate acestea, în pragul disperării, atunci când decesul este iminent şi cauza nu mai joacă niciun rol, pregătirile pentru un protest de amploare sunt în toi. Sperăm sa nu se ajungă acolo”, precizează reprezentanţii alianţei.

În urmă cu o lună, premierul Ludovic Orban s-a confruntat față în față cu reprezentanții industriei ospitalității și a simțit răceala acestora. „Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dvs, dar să ştiţi că nu am inventat eu COVID-ul. S-a născut în alte ţări şi efectele, din păcate, sunt extrem de negative asupra industriei ospitalităţii”, a spus Orban, în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii. Premierul a enumerat formele de sprijin la care Guvernul s-a gândit pentru această industrie. „Este evident că sectorul Horeca este afectat în continuare, există o reticenţă din partea de a se duce, cum se duc de obicei la restaurant, sau de a efectua deplasări în scop turistic. Sunt nişte efecte pe care nu le putem noi controla în vreun fel, ca atare este clar o reducere a veniturilor”, a adăugat el. Orban a menţionat că a fost gândit şi un program de granturi şi un sistem de vouchere, pentru această industrie. „Vreau să vă rog pe de altă parte să căutaţi să impuneţi în restaurante, hoteluri, respectarea regulilor, pentru că e evident că avem de-a face cu o creştere a numărului de cazuri care este determinată de creşterea interacţiunilor sociale, ca urmare a multor activităţi care au fost reluate, începând cu 1 septembrie. Asta e solicitarea mea către dvs. să fiţi alături de noi şi să încercaţi să asiguraţi respectarea regulilor în locaţiile pe care le aveţi în administrare. În rest, aşteptăm cu drag un vaccin, noi încercăm să dăm semnale de încredere, pentru că realitatea este că la hotel dacă se respectă regulile, probabilitatea este foarte mică de îmbolnăvire. Şi în restaurante, cu condiţia respectării regulilor (…)”, a mai spus Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

6 Comentarii

  1. La cat muncesc scarbele astea din ministere, nu ma mira distrugerea a totul in jur!

  2. Daca industria Romaniei s-a redus la HORECA, rau am ajuns! Agricultura e la pamant si e lasata asa. Micile intreprinderi, care ma produceau bunuri materiale au fost falimentate aproape in intregime, produsele lor aducandu-se din import. Dar falimentarea carciumilor si hotelurilor va veni la anul, cand din ce in ce mai putini oameni isi vor permite sa manance la restaurant si sa se cazeze in hoteluri. Sigur, se bate moneda pe ” industria ” asta, pentru ca patronii sunt fosti si actuali securisti, care nu vor sa piarda din castig. Cat despre slalriati, sa puna mana sa invete si alte meserii.

  3. HORECA are 1,7% din PIB,nu 5,7%
    „Hospitality Culture Institute: Industria HoReCa furnizează aproximativ 400.000 de locuri de muncă și reprezintă 1,7% din PIB-ul României”(mai 2020)

  4. La ce să te aștepți de la acești nenorociți care ne conduc acum,ei de un an nu au făcut nimic decât de a distruge țara

  5. Nu mai pot cu lacrimile vărsate de Horeca! Care Horeca cea formata din restaurantele și hotelurile construite de poporul român și primite cadou de fii de securiști? De pensiunile construite la munte și la mare de șmecherii de bani gata la negru și fără acte în regulă. De personalul angajat la negru și pentru care patronii nu plătesc un leu taxe la stat. Mai lăsați-mă cu patronii Horeca care sunt cei mai mari mafioți ai României!

  6. La fel ca in orice alt domeniu, in Horeca sunt firme si firme.Unii platesc totul pe bune, altii lucreaza la gri si altii mai mult la negru!Insa, este adevarat ca sunt multe locuri de munca, inclusiv in zone in care nu exista alte oportunitati.Sigur , se face si evaziune, mai ales in zona cluburilor si barurilor, dar NUMAI cu complicitatea autoritatilor!Totusi, nu vad de ce se inchid restaurantele , de vreme ce nu s-a demonstrat in vreun fel ca ar fi locuri de raspandire a virusului.Este evident pentru oricine ca este mult mai periculoasa calatoria cu metroul, de exemplu…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.