Inflaţia ar putea fi de 4% în acest an

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România estimează că în 2010 creşterea economică ar putea fi de 0,4-2%, iar inflaţia de 3,5-4,2%. Potrivit opiniilor exprimate de către membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) în cadrul unui sondaj intern, Produsul Intern Brut din trimestrul IV 2009 probabil s-a redus cu 5,5% faţă de trimestrul corespunzător al anului 2008 (estimările variază între -6,6% şi -5%), dar probabil a consemnat o creştere de 0,1% (date ajustate sezonier) faţă de trimestrul anterior (estimările variază între -0,2% şi 0,1%).

Contracţia economică din anul 2009 se poate să fi fost de -6.9% (estimările variază între -7% şi -6,6%), în timp ce creşterea economică din anul 2010 s-ar putea situa la 1% (estimările variază între 0,4% şi 2%). În acelaşi timp, membrii AAFBR consideră că rata lunară a inflaţiei din ianuarie 2010 probabil a fost de 1,1% (estimările variază între 0,8% şi 1,5%), iar cea anuală de 4,6% (estimările variază între 4,3% şi 5%). Pentru finele anului 2010, estimarea membrilor AAFBR plasează rata anuală a inflaţiei la 4% (estimările variază între 3,5% şi 4,2%).

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 50 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.
 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.