Instituțiile publice, raiul caselor de avocatură

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (actuala CNAIR), Ministerul Finanțelor, Ministerul Culturii, Ministerul Fondurilor Europene, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Tineretului și Sportului, Academia Română au efectuat plăți către casele de avocatură angajate de milioane de lei deși dispun de angajați cu specialitatea juridică.

Cazul cel mai elocvent este cel al fostei CNADNR, care în perioada 2013-2015 a cheltuit 48,1 milioane de lei cu avocații, deși a dispus de 135 de angajați cu specialitate juridică, pentru care a efectuat cheltuieli în sumă de 6,7 milioane de lei. Asta înseamnă cheltuieli cu avocații de 7,2 ori mai mari, reprezentând onorarii contractate pentru prestarea serviciilor juridice privind exproprierile, asistență juridică și reprezentare în domeniul lucrărilor de abilitare a drumurilor naționale, reprezentare juridică în litigiile arbitrale internaționale, se arată într-un Raport al Curții de Conturi cu privire la cheltuielile efectuate de către entitățile publice ale administrației centrale și locale pentru desfășurarea activității de asistență juridică și reprezentare în perioada 2013-2015. Pe perioada intervalului analizat, se constată că cheltuielile cu personalul propriu de specialitate juridică se situează între 53-55%, în timp ce cheltuielile cu serviciile externe de avocatură reprezintă 44-46% din cuantumul total al cheltuielilor. Pe categorii de unități administrativ-teritoriale (incluzând și entitățile din subordinea acestora, precum și regiile autonome și societățile comerciale de interes local). Din informațiile transmise de către structurile teritoriale ale Curții de Conturi, se poate aprecia că angajarea unei societăți de avocatură/cabinet de avocatură nu demonstrează, ca regulă, oportunitatea de a apela la astfel de servicii, în condițiile în care entitățile publice beneficiază de personal de specialitate juridică, ale căror atribuții de serviciu sunt clar stabilite în fișa postului în cadrul raporturilor de muncă încheiate. În numeroase cazuri, susține Curtea, a fost eludat aspectul stipulat de legiuitor prin termenul general de situații temeinic justificate, care impunea ca la nivelul entităților publice, contractarea serviciilor juridice să fie fundamentate și supuse spre aprobarea consiliului local/județean, cu justificarea necesității, oportunității și a valorii serviciilor ce urmează a fi achiziționate, ce urmau a fi ulterior monitorizate prin prisma realității/exactității și conformității acestora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.