„Intervenția Rusiei în Siria va duce la creșterea numărului de refugiați”

Intervenția militară a Rusiei în Siria va duce la creșterea numărului de refugiați și riscă să compromită procesul politic din această țară, a declarat, la Digi24, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Aceasta este evaluarea noastră de acum. Practic, există nu doar un efect asupra îndepărtării în timp a momentului în care începem negocierile pentru un proces politic, nu doar un efect asupra creșterii radicalizării în Siria, dar există și un efect umanitar important. Pentru că, odată ce ostilitățile se întețesc, este clar că mai mulți cetățeni sirieni vor dori să plece”, a spus Bogdan Aurescu.

„Dacă nu reușim să sprijinim și aceste țări care sunt în vecinătatea Siriei (Turcia și Iordania, n.r.), sigur că ne putem trezi cu o intensificare a acestui val de refugiați”, a adăugat șeful diplomației de la București.

Bogdan Aurescu a amintit, în acest context, că efectele intervenției Rusiei în Siria au fost discutate, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg.

„Aceste concluzii ale Consiliului Afaceri Externe pun accentul pe necesitatea de combatere unitară, coordonată a Statului Islamic și condamnă tocmai aceste încercări ale Rusiei de a lovi și în opoziția moderată. Până la urmă, un proces politic în Siria, care este absolut necesar, trebuie să se desfășoare cu participarea unor actori la masă. Or, dacă opoziția moderată dispare de la masă tocmai prin aceste lovituri ale Federației Ruse, atunci într-adevăr avem o problemă în ceea ce privește declanșarea acestui proces politic, care trebuie să ducă la o tranziție spre o perioadă post-regim actual”, a explicat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.