Învățăturile cazului Olteanu pentru clasa politică

Dacă te uiți la nivelul clasei politice din prezent, Bogdan Olteanu este un politician strălucit. Educat, elegant, un om care într-adevăr poate să vorbească, unul care știe să folosească toate conceptele politice și fără notele stridente ale politcienilor de carton de azi.

Olteanu era considerat eminența cenușie a PNL în perioada Tăriceanu, omul care făcea și desfăcea mișcările politice ale PNL-ului. Era la curent cu tot ce însemna mutări, numiri, puneri în funcții și cred că pe multe le și gestiona. Îl bănuiesc că era cu două mutări mai deștept decât colegii lui, de aici și ieșirea din politică. Ce știu sigur despre acest lucru este că omul chiar s-a pregătit pentru funcția de viceguvernator, studiind economie vreme de de vreo doi ani.

Asta pentru că Isărescu, foarte puternic la vremea aceea, nu a înghițit nicio clipă numirea politică forțată în Parlament. De asta, la începuturile sale în BNR, l-a și trecut pe o linie de ascuțit creioane. Un afront a fost văzută mișcarea și pe bună dreptate, căci, dincolo de impulsul personal, domnul Olteanu nu era un specialist al zonei. Bașca, cel care pierdea postul era Lucian Croitoru, om crescut de Isărescu și bun specialist.

Bănuiala mea este că Bogdan Olteanu a sperat în secret și în timp la postul de guvernator al BNR. Dar a și bănuit că ”statul se va întări”, iar aici el stătea pe o mină.

PNL, ca mai toate partidele în perioda respectivă, era o mașină de făcut bani pentru partid și în scopuri personale. Iată o listă: Bogdan Olteanu, Dan Motreanu, George Scutaru, Cristian Adomniței, Vlad Moisescu, Alina Gorghiu, Cristian David. Toți aduși de Tăriceanu în politica mare, toți, mai puțin unul (una) loviți de dosare cu bani pentru ei sau pentru partid. Oamenii erau obișnuiți să meargă pe contrasens și să și facă un gheșeft din treaba asta.

A fost numirea lui Liviu Mihaiu influențată și negociată cu Vântu? Sunt absolut sigur. Vântu avea capacitatea să facă asta. Toate numirile sunt negociate și târguite politic și atunci și acum. Dacă nu ții cont de astfel de influențe și nu știi să joci printre ele, nu faci politică în țara asta.

S-au dat bani pentru numirea lui Mihaiu ca guvernator? Foarte probabil. Dar cred că Vântu a cumpărat mai multe cu milioanele sale. În primul rând și-a cumpărat instrumentul prin care putea să șantajeze, dar și viitoare decizii. Pentru că banii s-au dat la partid, cred că erau și bani de campanie.

Și, atenție, de fapt aici este de fapt cheia întregii povești. La rândul lor, Motreanu și Scutaru cărau bani la sediul partidului. Nu uitați de episoade similare la PDL cu banii de la Cocoș. Nu uitați de episodul filmat în care Geoană primea cinci mii de euro pe birou.

Despre asta vorbim. Partidele din România erau un sistem fanariot de întreținut influență, de tranzacționat funcții, putere și beneficii. Foarte mulți ani principala lor grijă a fost să desfășoare aceste activități. Banii nici măcar nu se dădeau noaptea pe ascuns. În cercurile importante, asta se făcea la vedere. De fapt asta era afacerea, oamenii erau de onoare. Te duceai ca la mafie, plătind protecția și viitorul. Iar asta trebuie oprit.

În ce-l privește pe Bogdan Olteanu, oricât de bun politician ar fi fost, e parte din acest sistem. E bine că a plecat elegant din funcție, știe că este singurul lucru pe care îl mai poate face acum. Lui, funcția publică de demnitate nu-i mai este accesibilă. Și în niciun caz cea de guvernator BNR, acolo unde ar fi avut o șansă.

Un singur amendament. Sper că PNL și PSD nu vor blătui la toamnă și funcția de Guvernator al BNR pe care vor să i-o ia lui Isărescu. Acesta are păcatele lui, dar este un om echilibrat și competent. În orice caz, mai bun decât unul care adună zilele astea o majoritate pentru numirea sa. Numirea unui nou Guvernator este atât de importantă, încât o dată la 25 de ani pot judeca și ei o măsură altfel decât ca niște combinagii de alcov.

http://www.striblea.ro/invataturile-cazului-olteanu-pentru-clasa-politica/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.