Ioan-Aurel Pop: „Școala online nu poate fi decât temporară”

Școala online nu poate fi altfel decât temporară, iar aspectul temporar ar trebui relevat mereu, spune președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care este de părere că a sugera că acest sistem este bun și va fi permanent „înseamnă a semăna vânt”.

„Școala generalizată online nu poate să fie decât temporară, iar aspectul temporar trebuie relevat mereu; nu se cuvine să creăm o psihoză din care să reiasă că această criză va însemna de-acum normalitatea. A sugera sau a spune direct că școala online sau hibridă va fi permanentă de-acum încolo și că această soluție este foarte bună înseamnă a semăna vânt. Este ca și cum am vrea să convingem lumea că mâncarea-surogat este mai sănătoasă decât hrana naturală. Școala online este alternativa impusă și necesară în acest moment. Am făcut școală în afara școlii din martie 2020 încoace și am constatat ușor ineficiența ei. Dovada cea mai palpabilă este faptul că materia predată în acele luni păcătoase nu a devenit materie de examen nicăieri, în nicio împrejurare. Guvernul a făcut bine prevăzând trei scenarii, dar deopotrivă guvernul și noi trebuie să tindem spre aplicarea soluției firești”, spune Ioan-Aurel Pop.

Academicianul spune că asaltul venit din partea unor sectoare ale societății civile, și nu din partea profesorilor, de introducere de noi materii dovedește o neînțelegere a mecanismului școlii.

„Cu cât sunt mai multe materii, cu atât școala este mai ineficientă. Nimeni nu poate să spună, la modul serios, că școala trebuie să ofere doar cunoștințe teoretice. Competențele pentru viața practică sunt absolut necesare. De două milenii se știe că noi nu învățăm pentru școală, ci pentru viață (Non scholae, sed vitae discimus), dar școala generală nu poate specializa pe nimeni în diferite meserii. Evident, școlile profesionale, filiera tehnologică de la liceu etc. fac acest lucru, dar pentru un segment redus de elevi. Poate că acest segment ar trebui lărgit. […] Competențe în viața practică înseamnă, însă, și a vorbi corect românește, și a cunoaște curentele culturale care au traversat istoria omenirii, și a conversa în limbi străine, și a plasa corect pe hartă lanțul Carpaților sau al Anzilor, și a recunoaște o biserică gotică și a nu o confunda cu una bizantină, și a ști din ce limbă (limbi) vin numele științifice ale plantelor și animalelor etc”, mai spune academicianul.

Președintele Academiei Române afirmă că nu are nimeni o soluție miraculoasă în acest moment, „dar ștergerea memoriei colective și a identității naționale nu poate conduce spre bine, spre valori, spre virtuți și spre speranțe, ci spre manipulare” și spre „somnul rațiunii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Școala, cursuri online foarte utile dar pentru cine are deja o experienta anterioara consistenta si lunga, are deja o baza. Clasele mici nu prea se incadreaza la a fi doar online fara sa fie o persoana fizica (parinte, ruda) care sa se ocupe de elev si acel cineva sa mai stie ce face si sigur nu face prostii.

  2. in momentul in care ati decis sa candidati pentru orice, pentru orice post oferit de PSD, consider ca ati renuntat la pregatirea dumneavoastra. Sii, va consider unul din cei mai pregatiti.

  3. Academia Romana,cea intepenita in trecut? Mai lasa-ne Pop-ule.Traim alte vremuri unde tehnologia nu tine pasul cu WC-urile din fundul curtii.

  4. Ce gandire profunda are acest ‘petrov’! Mai exista Academia Romana sau a fost si ea confiscata?

  5. Bai tâmpiților care școală online ? Ati facut una si noi nu știm ? scoala online înseamnă sa ai abecedarul din 1974 in față unui calculator ?? Si sa vadă învățătoarea pe un monitor ? Aia e scoala online ? Ce ajuta bai tembelule o camera video la școală ? Vorbiți ca si cum inventa Ceaușescu o școală prin telefonul cu Roată ….ba tâmpitule pentru o școală Online ai nevoie de manuale online ,de un sistem cap coadă nu luam un telefon si facem școala ca si cum suntem la școală proștii ….nu știți sa sa-i o lege dar să faceți voi învățământ de la distanță ….. vă bateți joc asta știți să faceți

  6. Andrei,du-te tata pe aratura,aici se vorbeste despre prezent si viitor.Scoala online inseamna si digitalizare,inseamna acceptarea tehnologiei unde informatia circula mult mai rapid.In scoala fizica sunt manuale „actuale” de acum 5 ani.Ori sa tragi elevul in trecut pe cvand el afla online informatia momentului e o crima.Profesori inchistati si reticenti la noi descurajeaza elevul ,ii taie aripile si-l oboseste cu teme fara sens.Daca nu ai nici o treaba,mergi tata la pascut vacile.

  7. Profesori inchistati si reticenti la nou, nu noi. Scuze.Asa se rupe pentru totdeauna legaturile cu trecutul.Cu unii profesori ce nu au ce cauta in invatamant.Obiecte vara sens,doar ca umplutura.Sa aiba si nevasta primarului o catedra.Sunt multi dascali care odata titularizati,raman blocati acolo si nu mai vor sa iasa din comoditatea lor,merg pe aceleasi clisee ca la generatiile trecute care au ajuns deja parinti la randul lor.Unii profesori se inconjoara de diplome si devin tifnosi cand le atragi atentia ca trebuie sa fie dedicati pentru copii,nu pentru un salariu mai mare facand cursuri la norma doar sa aiba un plus la leafa.Au fost fonduri de la guvern pentru scolarizarea dascalilor in ale tehnologiei.S-au facut cursurile la un piscot si un sus si doar s-a parafat „studiat”.Cand nu stii ce anume se intampla in invatamant si vorbesti din dodii,nu te baga in discutii.

  8. Domnul academician nu stie ca multi americani spun azi ca in 2003 SUA a invadat Egiptul:))nu Irakul si au trecut doar 18 ani,atat ii duce capul..Stiu americanii unde sunt Anzii??Nici in CIA nu sunt multi care stiu..
    Ce scoala mai vreti,cand invatam sa traim din si cu falsuri,ca :Biblia,Istoria,Biologia,etc?
    Au ramas doar stiintele exacte..

  9. Pentru state, in conditiile depopularii, va fi mai ieftin cu invatamantul online facut cu cap.

    Infrastructura de calitate, pentru verificarea corecta a cunostintelor, si profesorii pregatiti si adaptati noii ere digitale vor asigura o calitate foarte buna a invatamantului.

    Se poate merge si pe o formula hibrida.
    E o noua era si trebuie sa ne adaptam.Pe vremea lui Creanga invatamantul se facea cu tablita si mosh Nicolae, acum trecem la cursuri online.
    Se numeste evolutie.

    Exista insa inca si necesitatea cursurilor cu invatatori in carne si oase, pentru micutii din clasele 1-4.
    La toamna acestia vor trebui sa aibe prioritate absoluta.Asta cred.
    Prima zi de scoala iti ramane intiparita in minte si e pacat sa nu fie o pregatire optima pentru cei mici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.