Isărescu: Nu ne pregătim de nimic negru

Economia României nu va intra în recesiune, dar există o problemă în domeniul fiscalității, a declarat joi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la lansarea Raportului asupra inflației.

„Nu suntem în recesiune și nu cred ca economia românească va intra în recesiune, nu ne pregătin de nimic negru”, a spus Isărescu. „Economia merge, dar venituri de 26 – 27% din PIB nu acoperă cheltuieli de 40% din PIB, este o problemă structurală”, a spus guvernatorul.

În context, Isărescu a subliniat că impozitele nu mai pot fi reduse, aceasta fiind o temă care apare în spațiul public.

„Avem cheltuieli fixe, rigide, de aproape 90% din venituri. Mai ai și cheltuieli cu armata, în afară de salarii. Am avut și o pandemie. Toate astea duc la deficit”, a spus Isărescu.

Mugur Isărescu, a afirmat că agitaţia este caracteristică perioadelor de criză, dar consideră că autorităţile trebuie să transmită mai calm.

„Am înţeles şi eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu. E un sfat bun pentru că şi acest canal psiho-social al anticipaţiilor, discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările sunt specifice, dar nu fac bine”, a declarat el.

Conform Raportului asupra inflației prezentat joi, pentru primul trimestru al anului 2022, se preconizează o creștere trimestrială moderată a PIB intern. În ianuarie și februarie, activitatea economică a beneficiat de dinamizarea producției industriale
interne, în special în industria prelucrătoare, și de redresarea celei externe, pe fondul ameliorării temporare în funcționarea lanțurilor globale de producție. Acestora li s-au suprapus evoluțiile pozitive din sectorul construcțiilor, vizibile atât în
dinamizarea lucrărilor efectuate, cât și a autorizațiilor de construire acordate. În luna martie 2022, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, a avut loc o deteriorare notabilă a conjuncturii, implicit și a perspectivelor privind evoluția economiei.

Pe ansamblul trimestrului I 2022, parcursul favorabil al cererii, grevat în continuare de deteriorarea puterii de cumpărare, a fost susținut de relaxarea și, ulterior, eliminarea restricțiilor de distanțare socială, dar și de afluxul de refugiați ucraineni (cu impact pozitiv asupra achizițiilor de produse de bază).

În trimestrul II, este anticipată o cvasistagnare a PIB, pe fondul persistenței evoluțiilor mai puțin favorabile, induse de continuarea avansului prețurilor și de amplificarea incertitudinii, ambele având efecte de descurajare a cererii agregate din economie.
În acest context, activitatea economică ar putea fi afectată de amânarea deciziilor de investiții și de consum. În același timp, este așteptată o comprimare a fluxurilor comerciale, economiile partenerilor externi fiind afectate, la rândul lor, de un grad
ridicat de incertitudine.

Scenariul de bază al proiecției presupune că cele mai ample efecte economice ale războiului din Ucraina se vor produce în acest an, urmând să scadă treptat în intensitate în anii următori. Astfel, după avansul notabil înregistrat pe ansamblul anului trecut, creșterea economică din acest an este proiectată a încetini considerabil.

Cursul de schimb a fost relativ stabil, în ultimii doi ani deprecierea fiind de aproximativ 4%, iar în perspectivă BNR are spaţiu de manevră să păstreze stabilitatea cursului, după cum reiese din declaraţiile guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

“Piaţa a funcţionat foarte bine. Cursul de schimb a fost stabil timp de doi ani şi câteva luni . A fost vreo 4% depreciere. Şi nu aveam altă solutie când am constatat că avem inflaţie generate de energiei, că a fost extraordinară capacitatea de transmitere a preţurilor energiei în alte produse, a întrecut şi aşteptările mele. Trebuie să pui ceva, să contrabalansezi. Cu ce pot să temperez impactul masiv al creşterii preţurilor la energie? Asta mai trebuia, sa avem şi depreciere importantă a cursului de schimb. Şi la curs capacitatea de transmisie ar fi fost masivă”, e explicat Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Cursul de schimb a oscilat preponderent ţn intervalul 4,94-4,95 lei/euro în ultima perioadă.

Gvernatorul BNR a menţionat că şi în perspectivă BNR mai are spaţiu de manevră să păstreze stabilitatea cursului.

“În continuare păstrăm stabilitatea cursului de schimb. Mai avem spaţiu de manevră, nu a la long, dar există pentru că deficitul extern este în altă parte, deficitul de cont curent vine din deficitul fiscal, acolo trebuie acţionat. Şi pentru că este nevoie de un element de încreder la nivelul ţării, sunt prea mulţi bocitori. Am ţinut cursul de schimb pentru că popularţia trebuie să se uite la ceva, că există ceva ce rămâne stabil. Nu spun că trebuie să batem în cuie cursul de schimb aici. Dar România nu avea altă şansă să mai tempereze inflaţia”.

Isărescu a amitit că ţările din regiune au o situaţie fiscală mult mai solidă comparativ cu România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

29 de Comentarii

  1. Am înțeles. E convenabil să fim prinși nepregătiți. Nici în anul 2009 nu ne pregăteam pentru 2010 negru.

  2. de ce ati crescut ROBOR-ul la 5,44%? Va pare rau ca poporul isi cumpara o casa? Cum il calculati? De ce nu-i la aceeasi valoare cu politica BNR de 3,5%? De ce ati inventat niste dobanzi uriase. Ieri in Scotia dobanda ipotecara era 2,8%, iar avansul de 10%…De ce in Romania nici in vremurile bune dobanda nu a scazut sub 4%? Cum pot scotienii sa aiba bancheri rationali, iar Romania doar niste nesatui?

  3. Werner merge in vizita la spitalul Colentina si zice ca va face mai atractiva meseria de asistent medical, de aia s – a dus in vizita.Isarescu spune sa bem ceai de tei,sa ne calmam , ca nu e dracu asa de mare. Zice Isarescu sa luam una de calmare ca el ia una de calmic. Acu, cand trebuie sa scoata bani de la ciorap , aka rezerve, ne spune ca e bine, nu e asa rau. A primit ordin sa nu dea din banii stransi la ciorap. Ii tine acolo, pentru sefii lui oculti.

  4. Daca Johannis ne spune că Putin e devina că au crescut preturile la alimentele de bază și energie cu 50%,Isărescu ne spune sa stam liniștiți! Niste jigodii ordinare care nu au nicio vina că românii sunt prosti de iau ales/ numit în astfel de funcții grase la vârful statului minimal liberal. Huuo jigodiilor ordinare!

  5. E clar ca bună ziua,!!..romani vă ia dracul în următorii ani!!..a spus omul clar ,chiar dacă se termină războiul în ukraina sorosistă anul ăsta, vreo 20 se ani după îi trebuie româniei să-și mai revină!!..
    Treaba e foarte gravă în țară, azi a iesit mutul **zdii ,imediat a iesit visternicul coloniei să ne asigure ca totul e ok !!..suntem pe drumul bun spre faliment statal!!..în grecia criza economica a fost parfum pe lângă ce va fi în colonie!!
    Trebuie să mai apară Măciucă, Ciolacu, Să ne liniștească!!!..

  6. Acest dușman neobosit în a distruge veniturile românilor în contrast cu rotunjirea propriilor venituri nesimțite din banii statului,bisnitareala și traficul ilicit,răspunzător de caratul aurului din tezaur în urma cu peste 30 de ani pe un aeroport in Ucraina,prețul trădării și asasinării cuplului Ceaușescu,aur care ia cimentat funcția de bulibașă pe viață al bnr,caz nemaintalnit nicăieri în lume,nici macar în Coreea de Nord,Belarus,Rusia etc. continua să-l sfideze,să-l umilească și să-l batjocoreasca pe habarnistul în orice,proful Werner,care ezita să-l demita pe principalul vinovat de îndatorarea și sărăcirea românilor.

  7. Daca are deficit, statul se imprumuta si plateste dobanda, de ce apare taxa numita inflatie si dobanzile crescute la alte credite, adica deficitul este nespus de mare ? Nu cumva inflatia este mijloc ascuns de imbogatire a unora ?

    Altfel, Manolea este precum chelnerul sau, numarator de cornere. Se stie, cine se aseamana, se aduna !

  8. Khazarul Isarescu devine matusalemic la banca Nationala. Asta nici mort nu va parasi cladirea BN. Va fi impaiat si depus in seiful bancii ca sa fie si dupa ce a dat coltul langa teancurile de bani.

  9. (editat) putred de corupt de la bnr,bișnițarul sef,se preface că nu cunoaște că românii beau ceai de tei de peste 30 de ani de când a fost uns bulibașă pe viață al bnr.

  10. Rumânii au uitat anii 90′, 300% / an inflație și atunci de bine de rău ,mai avem ceva industrie,agricultură și perspective, acum…

  11. Paaai…problema fiscalitatii este NEIMPOZITAREA FIRMELOR STRAINE, „amenajarile”fiscale pe care le fac acestea pentru a-si masca profitul ! Solutia este cea a lui Liviu Dragnea: Impozitarea cifrei de afaceri nu a profitului(vopsit!).

  12. „Asta nici mort nu va parasi cladirea BN.”

    Are locul lui, in tezaur, nu putrezeste acolo.

  13. Dragnea a indraznit sa se ia de Manole si face puscarie! Si sa nu uitam ca toti idiotii functionali tipau atunci la Dragnea sa-l lase in pace pe Manole! Hai ca se supara Werner si-l aduce pe Catu la BNR !

  14. „După Revoluția din 1989, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi ca reprezentant comercial la Ambasada României din Statele Unite ale Americii, iar din septembrie 1990 a fost numit Guvernatorul Băncii Naționale a României. A preluat funcția de guvernator într-un moment în care toată rezerva valutară a BNR se dusese pe importuri”.(chiar într-un an și ăla neîntreg s-a dus rezerva valutară) Din propoziția a doua v-ați lămurit CINE L-A NUMIT ȘI CINE ÎL SUSȚINE PE ACEST ETERN !!!? În 32 de ani de SUPRAÎNȚELEAPTĂ CONDUCERE A URMAȘULUI CÂRC…….. TEZAURUL S-A DUS, DATORIA ROMÂNIEI A SĂRIT DE 100 MILIARDE E.,PREȘEDINTELE NE AMENINȚĂ CU FOAMEA-că ,de, rușii nu ne-au lăsat să ne lucrăm terenurile,ne-au vândut „MORMANELE DE FIER VECHI -dar care produceau ulei,făină,salam (de soia nemodificată genetic),oțel beton,oțeluri speciale,curent electric și alte foarte multe…

  15. Ne pregatim de ceva MARON.
    Prin inprumuturi masive si indatorarea tarii la banci a pastrat leul stabil. Problema ca DOLARUL e de hartie fara mancare in spate si fara petrol. Vom cumpara ulei, paine, cartofi, carne pe lei. Cu dolarii doar brichete cu gaz lichefiat.

  16. Pai cred ca e cazul sa mai cumparati niste armament daca balanta e doar atat de dezechilibrata… oricum, in rest, stam magnific la toate capitolele

  17. Va doresc sa place Isarescu si specialistii din BNR si sa vina Catu, Isar si finantistii lu` Peste, agreati de #rezisti. Cand inflatia va ajunge la 50% sa va aduceti aminte de injuraturile de azi.

  18. Comparati ce ramane dupa Manole (un hot) si ce ramane dupa Mucusor Ban (un olimpic), teoria lui Tiriac.

  19. Cum dreak sa nu creasca cheltuielile cand noi bagam 3% din PIB in arme, mai ales americane, cumparate fara licitatie la preturi impuse de producatorii americani. Daca cheltuim prosteste sa „sustinem locurile de munca din industria americana de armament”, vorba ambasadorului cica roman la Washigton, dar nu ne gandim la binele Romaniei. cum vrem sa nu cheltuim mai mult decat producem? O sa imi spuneti ca e razboi? Ei si? In 2020 si 2021 nu era razboi si am bagat in arme americane, platite in avans ca la korve, peste 2% din PIB, in jur de 2,5%,

    Credeti ca daca cumparam arme vom fi o tara mai sigura? Securiatea noastra poate fi asigurata NU de arme, ci de SFANTA NRUTRALITATE.

    Domnul Isarescu trebuia sa faca lobby pe langa guvern sa opreasca cheltuielile desantate cu armament american, care mai este achizitionat si fara offset, adica investitii in Romania. Polonia, tara care este condusa de oameni care isi iubesc poporul, cumpara arme de la americani, dar s-a ajuns si la offset de 125% din valoarea achizitiei, adica investitii in Polonia. NOI am optinut ZERO!!! Continuam sa platim sepcuta…

  20. Atentie1 !, mai e loc de marit impozitele, ca Statul are cheltuieli mari…….cu parazitii ! Din punctul asta de vedere Isarescu s-a spalat pe maini.

  21. Il vrei pe Catu sau Isar acesti asi ai vestului salbatic? Nu l-ai auzit pe Isar ca voia sa folosesca aurul, sa-l imprumute ca sa faca bani? Cand fosnitorii nu mai au nici o valoare in anii ’90 aurul era cotat la 350$ uncia azi este 1800-1900$ aceiasi uncie, de cate ori s-a devalorizat $ si implicit euro? de 4-5 ori? Poate si Isarescu joaca un rol, dar mult mai echilibrat decat a facut-o Catu sau Isar care nu prea au toti boii acasa…

  22. Asta-i pezevenghi ca Petrov. Pe ala il chema Basescu iar acum lumea il stie de Petrov. La fel si Mugur, lumea il stie acum de Manole.

  23. Logic că nu ne pregătim. Ce sens are să înveți să înoți când tu ești deja cu capul sub apă și inspiri profund?

  24. Daca, anulezi pensiile speciale, nu mai dai 2% din PIB la înarmare, colectezi corect TVA, controlezi traseul energiei și scoți samsarii din ecuație, scazi dobânzile la 1-2% economia in 6 luni înflorește. Dar cine ar vrea asta? BNR baga bani gratis băncilor, oamenii sărăcesc și li se vor executa silit casele, iar eșalonul 2 bancar le va lua cu 20-30% din valoarea lor, vor pleca alți 2 mil de români, țară și resursele se vor vine in continuare, Planul merge perfect cu respectarea tuturor etapelor. E pregătit și urmașul lui Isărescu, aproape sigur. Au plan pe 30 de ani stabilit.

  25. Ce-i mic, negru, și cu gura mare? …UN OLTEAN!
    „Economia Romîniei nu va intra în recesiune”, dzîce „Manoli”! …pentru că LIPSEȘTE CU DESĂVÎRȘIRE!
    Toate unitățile de producție sunt ale străinezilor, lucrează pentru ei, trimit mărfurile la ei, de ei sunt plătiți, deci tot sistemul este de fapt o ANEXĂ a celui okțidental. Cînd ăia vor dori să închidă (vezi „Dalli”, acum, la Timișoara), va dispărea o unitate a celor de dincolo. Aici doar vor apărea șomerii, și atît.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.