Islamiștii și foștii oameni ai lui Mubarak, eliminați din cursa prezidențială din Egipt

Comisia electorală din Egipt a respins înscrierea în cursa prezidențială a zece candidați, printre care și mari favoriți ai alegerilor. Este vorba despre candidatul islamist al Fraților Musulmani, Khairat al-Shater, de fostul șef al serviciilor secrete din timpul regimului lui Hosni Mubarak-Omar Suleiman.

Candidații respinși au la dispoziție 48 de ore pentru a contesta această decizie. În acest moment au mai rămas în cursă 13 candidați.

După eliminarea din cursă a acestor candidați, favoriții prezidențialelor rămân actualul șef al Ligii Arabe, Amr Mousa, fost ministru de Externe în timpul regimului Mubarak, și Mohamed Mursi, președintele Partidului Libertate și Justiție, al Fraților Musulmani. Aceasta din urmă organizație a decis deja că Mursi îl va înlocui pe Khairat al-Shater.

Un alt islamist a fost eliminat din cursă de Comisia Electorala. Este vorba despre Abd Al-Mun’im Abu Al-Futuh, unul dintre liderii Fraților Musulmani. El a părăsit organizația după ce aceasta a decretat că nu va prezenta un candidat la prezidențiale, o măsura care ar fi trebuit să prevină acapararea puterii de către islamiști, care și-au asigurat déjà majoritatea parlamentară. Ulterior, decretul a fost anulat, iar Frații Musulmani au optat pentru participarea la prezidențiale.

Abu Ismail, candidatul salafistilor ultraconservatori, nu poate, la rândul său, să candideze, din cauză că mama sa este cetăţeană americană. În fapt, legea electorală stipulează că orice candidat la funcţia supremă în stat trebuie să fie doar egiptean, la fel ca părinţii şi soţia sa. “Cel care conduce această comisie electorală nu a fost niciodată independent. Aceasta eliminare a fost dictată de către Consiliul Suprem al Forțelor Armate”, organoismul care conduce de facto Egiptul, după prăbuțirea regimului Mubarak, spune unul dintre avocații lui Abu Ismail.

Joi, parlamentul egiptean a adoptat o lege care interzice foștilor oficiali ai regimului Mubarak să participle la prezidențiale. Interdicția este valabilă zece ani pentru premierii, vicepreședinții Egiptului sau președinții partidelor politice din timpul regimului Mubarak. Această lege a dus la eliminarea din competiția electorală a lui Omar Suleiman, fost vicepreedinte și sef al serviciilor secrete, nu însă și la eliminarea lui Amr Mousa, fost ministru de Externe al lui Mubarak. Legea cu pricina nu a fost însă aprobată și de Consiliul Suprem al Forțelor Armate, cel care are drept de veto.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.