Italia egală cu Noua Zeelandă, dar ținută în viață de arbitru!

Vă rugăm să rețineți următoarele date. Duminică după-amiază pe stadionul Mbombela din Nelspruit s-au aflat față în față două echipe cu următoarele date: Italia locul 5 în ierarhia FIFA/Coca Cola cu 1.184 de puncte – Noua Zeelandă locul 78 cu 410 puncte; Italia campioană mondială „en titre” – Noua Zeelandă nu a mai fost la un turneu final din 1982. Italia are următoarea linie de clasament la turneele finale: 78 44 20 14 123- 70 152 (loc 3); Noua Zeelandă: 4 0 1 3 3 – 13 1 (loc 64 – din 76); Italia are în lot jucători de la Juventus, Milan, Roma, Fiorentina, Napoli etc – Noua Zeelandă are câte un jucător de la West Bromwich Albion, Ipswich Town, Middlesbrough, Plymouth (toate din divizia secundă engleză – ultima a și retrogradat), unul de la scoțiana Motherwell (fotbaliștii Stelei cunosc bine ce „valoare” are această echipă), iar în rest doar jucători care evoluează în campionatul Australiei. Țară în care Ruigby-ul și cricket-ul sunt sporturile naționale. Mai sunt și doi jucători care din această primăvară NU au echipă. Ei bine, nimeni, dar absolut nimeni nu ar fi putut crede, ținând cont de aceste date extrem de disproporționate, că Italia – chiar și total ieșită din formă – ar fi putut avea probleme în acest meci cu echipa de la Antipozi. Dacă mai adăugăm că în primul meci din grupă, Noua Zeelandă a smuls în minutul 94 un egal în extremis în fața foartei modeste Slocacii, iar Italia, totuși nu s-a făcut de râs în fața unei surprinzător de bune echipe a Paraguay-ului.

Și totuși Italia are șanse mari de calificare

Cu doar două puncte în două jocuri, Italia nu a pierdut șansele de a se califica în optimi. O victorie (perfect accesibilă) cu modesta echipă a Slovaciei îi aduce automat calificarea. Chiar și un egal contra echipei lui Vladimir Weiss poate duce Italia în optimi, dacă Paraguay învinge (din nou perfect posibil) Noua Zeelandă. Se poate înregistra și o situație sui-generis: În ambele meciuri din ultima etapă se înregistrează egalități la același scor: în acest caz, prin tragere la sorți se decide cine se califică: Italia sau Noua Zeelandă. Slovacia se poate califica doar dacă învinge Italia și Paraguay învinge Noua Zeelandă, sau dacă Noua Zeelandă învinge Paraguay, dar atunci trebuie să învingă Italia la o diferență de un gol mai mare decât învinge echipa de la Antipozi. Paraguay se califică la victorie, la egal și chiar dacă pierde, dar atunci depinde de un egal între Italia și Slovacia, sau de o victorie la limită a Slovaciei.

Clasament

1. Paraguay                    2    1  1  0   3 – 1  4

2-3 Noua Zeelandă        2    0  2  0   2 –  2  2

      Italia                        2     0  2  0   2 –  2  2

4. Slovacia                     2     0  1  1   1 – 3  1

 

Rușine, numele tău este Carlos Bastres

Italia – Noua Zeelandă  1-1 (1-1)

Rezultat istoric duminică la turneul final World Cup 2010: campioana mondială Italia a terminat la egalitate cu modesta și neexperimentata echipă a Noii Zeelande. Dezastru ar fi fost și mai mare – și al fi bulversat podiumul “all time” al marilor surprize – dacă arbitrul Carlos Bastres din Guatemala nu ar fi inventat un “calcio di rigore”, pe care nici măcar italienii nu l-au reclamat, într-o fază în care De Rossi a făcut fault în atac și a căzut în careu. Cu cartonașul galben în mână guatemalezul Bastres s-a repezit în careu fără să arate punctul cu var și toată lumea credea că îl va avertiza pe Italian pentru simulare. Surpriză, Bastres acordă galbenul apărătorului neo-zeelandez Smith, după care dictează penaly-ul. Decizia a susrprins pe toată lumea. Așa a reușit Italia să egaleze pe tabela de marcaz. Până în acest bizar minut 29, campioana mondială a atacat non-stop pentru a remonta în urma golului primit în minutul 7, atunci când, greșind o minge, Cannavaro a demonstrat că nu va fi niciodată, pe postul său, egalul lui Roberto Rosato, unul dintre eroii Italiei în Mexic 1970, stins duminică din viață la vârsta de 66 de ani.

În următoarea oră, cu excepția a două sau trei faze, meciul s-a jucat doar în preajma și în careul Noii Zeelande. Jucătorii de la antipozi s-au apărat eroic, au avut și noroc și au profitat și de lipsa de inspirație a fotbaliștilor din peninsulă. Normal, după cum a decusr jocul, Italia s-a dovedic că este mai bună, dar aceasta nu o scuză că nu a putut să înscrie decât cu sprijinul arbitrului.

După meci, prima declarație a antrenorului Italiei,  Marcello Lippi a fost foarte scurtă: “am fost incisivi în atac, dar am avut ghinion. S-a cunoscut absența lui Pirlo, el putea face diferența”.

Oraș: Nelspruit

Stadion: Mbombela

Temperatură: 20 grade

Formații:

Italia: 12 Marchetti, 3 Criscito, 4 Chiellini, 5 Cannavaro, 6 De Rossi, 7 Pepe (16.Camoranesi – min.46),  9 Iaquinta, 11 Gilardino (10.Di Natale – min.46),  15 Marchisio (20. Pazzini – min.61), 19 Zambrotta, 22 Montolivo.

Antrenor: Marcello Lippi.

Noua Zeelanda: 1 Paston, 3 Lochhead, 4 Reid, 5 Vicelich (21. Christie – min.81), 6 Nelson (cpt), 7 Elliott, 9 Smeltz, 10 Killen (13. Barron – min.93) 11 Bertos, 14 Fallon (20. Wood – min.63),  19 Smith.

Antrenor: Ricki Herber

Arbitru: Carlos Batres (Guatemala)

Liniori: Leonel Lean (Costa Rica) și Carlos Pastrana (Honduras)

Oficial 4 : Koman Coulibaly (Mali)

Marcatori:

 0-1 (min.7) : Smeltz reia din careul mic o minge scăpată de Cannavaro în urma uneo  lovituri libere executată de Nelson.

1-1 (min.30) : Iaquinta din penalty

Cartonașe galbene:   – Smith, Fallon, Nelsen

Șuturi la poartă:     23      –    3

Pe spațiul porții:       7      –    1

Cornere:                  15      –    0

Posesie:                   57%  –    43%

MVP:                     De Rossi (Italia)

 

Plictiseală mare la „matineu”

Slovacia – Paraguay 0-2 (0-1)

Un meci slab, plictisitor de-a dreptul în mitanul al doilea, din care istoria nu va consemna decât scorul. Nimic altceva. Calificată oarecum surprinzător la turneul final, Slovacia a demonstrat și în acest al doilea meci din grupă că nu își poate depăși condiția de echipă europeană din coada celei de a II-a urne valorice. Timp de 94 de minute Slovacia nu a jucat nimic. În primele 45 de minute Paraguay-ul s-a cantonat în jumătatea adversă, a plimbat mingea dintr-o parte în alta a terenului și din când în când amenița periculos poarta lui Mucha. Golul din minutul 27 a fost ceva firesc, iar faptul că la repriză sud-americanii au intrat la cabine doar cu un avantaj la limită, constituie chiar o surpriză. În partea a doua a jocului, conform „obiceiului” de la acest turneu final – echipa care conduce se retrage în apărare – paraguay-enii au cedat deliberat mijlocul terenului și s-au cantonat în apărare. Între minutele 46 și 75 am asistat la cele mai slabe minute de fotbal de până acum. Slovacii invitați să atace nu au pus deloc în pericol poarta adversă, sud-americanii respingând (chiar și la întâmplare, pentru că oricum nu conta) fără probleme orice tentativă ofensivă. În finalul meciului, plictisiți să mai stea degeaba în apărare, sud-americanii au revenit în jumătatea adversă, și după două situații de gol ratate, au punctat pentru a doua oară, asigurându-și o viață liniștită înaintea ultimului meci din grupă, cel cu Noua Zeelandă. În primul meci de duminică s-au putut observa foarte multe locuri goale în tribune, ceea ce demosntrează că nu toate echipele au lipici la publicul autohton. Cu toate acestea, vuvuzelele și-au făcut datoria.

Oraș: Bloemfontein

Stadion:Free State 

Temperatură: 15 grade

 Formații

 Slovacia: 1 Mucha, 2 Pekarik, 3 Skrtel, 6 Strba, 7 Weiss, 8 Kozak, 9 Sestak (13.Holosko – min.70),  11 Vittek, 16 Durica, 17 Hamsik (cpt), 21 Salata (15.Stoch – min.83).

 Antrenor: Vladimir Weiss

Paraguay: 1 Villar, 3 Morel, 6 Bonet, 9 Santa Cruz, 13 Vera (8.Barreto – min.88), 14 Da Silva, 15 Caceres, 16 Riveros, 18 Valdez (17.Torres – min.68), 19 Lucas (7.Cardozo – min.82),  21 Alcatraz.

Antrenor: Gerardo Martino

Arbitru: Eddy Mailett (Seychelles)

Liniori: Evarist Menkouande (Cameroon) și Bechir Hassani (Tunisia)

Oficial 4: Joel Aguilar

Marcatori

0-1  (min.27) – Vera primește o pasă de la Lucas și de la 14 metri central, șutează cu ristul  jos în colțul din dreapta al portarului

0-2  (min.86) – Riveros primește o minge la 15 metri în centrul careului și înscrie printr-un sut sec, fără preluare.

Cartonașe galbene: Sestak, Durica, Weiss – Vera,

Șuturi la poartă :                6                  –          11 

Pe spațiul porții:                 1                  –            5 

Cornere:                              3                  –            1 

Posesie:                              51%             –             49% 

MVP                              Vera (Paraguay)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.