„Joc de-a şoarecele şi pisica” în Strâmtoarea Taiwan

Navele de război chineze și taiwaneze s-au jucat duminică pe mare „de-a șoarecele și pisica”, cu câteva ore înainte de sfârșitul programat al celor patru zile de exerciții militare chineze fără precedent, lansate ca reacție la o vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA.

Vizita de săptămâna trecută a lui Nancy Pelosi în Taiwan a înfuriat China, care a reacționat prin lansări test de rachete balistice deasupra capitalei insulei, pentru prima dată, și prin întreruperea legăturilor de comunicare cu Statele Unite, scrie Reuters.

Aproximativ 10 nave de război ale Chinei și Taiwanului au navigat la mică distanță în strâmtoarea Taiwan, iar unele nave chineze au trecut linia mediană, o zonă tampon neoficială care separă cele două părți.

În timp ce forțele chinezești au „presat” linia, așa cum au făcut sâmbătă, partea taiwaneză a rămas aproape pentru a monitoriza și, acolo unde a fost posibil, pentru a le refuza chinezilor posibilitatea de a trece.

„Cele două părți dau dovadă de reținere”, a declarat o sursă anonimă, descriind manevrele ca un joc de-a șoarecele și pisica în largul mării.

„O parte încearcă să traverseze, iar cealaltă îi stă în cale și o forțează într-o poziție mai dezavantajoasă pentru ca, în cele din urmă, să se întoarcă”.

Taiwanul a declarat că rachetele sale anti-navă de la țărm și rachetele sale sol-aer Patriot sunt în așteptare.

Exercițiile chineze, centrate pe șase locații din jurul insulei, au început joi și sunt programate să dureze până duminică la prânz. Armata chineză a declarat sâmbătă că desfășoară exerciții comune maritime și aeriene la nord, sud-vest și est de Taiwan, cu accent pe testarea capacităților de atac terestru și maritim.

Statele Unite au calificat exercițiile drept o escaladare.

„Aceste activități reprezintă o escaladare semnificativă a eforturilor Chinei de a schimba status quo-ul. Ele sunt provocatoare, iresponsabile și cresc riscul unor calcule greșite”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

„Ele sunt, de asemenea, în contradicție cu obiectivul nostru de lungă durată de a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

China a întrerupt comunicarea prin diverse canale cu Statele Unite ca parte a răspunsului său la vizita lui Pelosi, inclusiv între comandamentele militare din teatrele de operațiuni și în ceea ce privește schimbările climatice.

Armata taiwaneză a declarat sâmbătă că navele și avioanele chinezești care participă la exerciții au efectuat un atac simulat asupra insulei pe care China o revendică ca teritoriu al său.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat ulterior că forțele sale au trimis avioane pentru a îndepărta 20 de avioane chinezești, dintre care 14 care au trecut linia mediană. De asemenea, a detectat 14 nave chinezești care desfășurau activități în jurul strâmtorii Taiwan.

Ministerul a publicat o fotografie care arată marinarii taiwanezi care urmăresc îndeaproape o navă chineză aflată în apropiere.

Vineri, forțele taiwaneze au lansat rachete de semnalizare pentru a avertiza dronele care zburau deasupra insulelor Kinmen și aeronavele neidentificate care zburau deasupra insulelor Matsu. Ambele grupuri de insule sunt aproape de coasta Chinei.

credit foto reuters.com

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

14 Comentarii

  1. sa fiu in locul SUA , nu m-as basica pentru exercitiile militare chineze,vorba lui Trump la ultimul meeting republican”:Terminam noi cu nebuna de Pelosi”

  2. Solutia este doar una: sa revina ‘shpikeritza’ la Taipei si sa nu mai plece de-acolo. Doar asa se vor potoli aia cu exercitiile pe capul nevinovatilor. A plecat si a aruncat pisica ,moarta in batatura taivanejilor.

  3. Soarta Taiwanului e pecetluita pe termen lung. Exact ca si Singaporele britanic in fata armatei japoneze acum 80 de ani, taiwanezii stiu bine ca nu au nicio sansa si ca toate vorbele goale din lume nu ii vor salva de o armata cu o superioritate covarsitoare la toate capitolele.
    Situatia este interesanta pentru Romania doar din acest punct de vedere: sa devina clar tuturor romanilor ce inseamna sa fii „aliat’ – nimanui niciodata nu-i va pasa de carnea de tun de la periferia Imperiului.
    A se adauga la aceasta inca cateva indicii importante relative la soarta Romaniei:
    1) SUA nu investesc, de 18 ani de la aderarea RO la NATO, practic nimic in aceasta tara.
    2) prin gura pacatosului George Friedman, SUA au declarat deschis ca in caz de razboi, Romania trebuie sa se bazeze nu atat pe NATO, cat pe fortele proprii (!!). Avand in vedere pozitia lui Friedman in ierarhia puterii, se poate spune ca acesta e mesajul elitelor SUA catre romani;
    3) aurul romanesc se odihneste bine-mersi la Londra (informatie neverificabila- poate ca sunt goale cuferele demult), si nu este adus la Bucuresti, desi teoretic intr-un NATO solidar, ambele capitale sunt la fel de bine aparate, nu?
    4) autostrada Ungheni-Targu Mures, in ciuda studiilor de fezabilitate si a panglicilor, nu se face. Nu se face, pentru ca NATO stie foarte bine ca i-ar deschide autostrada lui Putin pentru tancurile sale.
    Si nu in ultimul rand, Romania nu mai are practic Armata. Urmand sfatul inteleptilor de la NATO, europenii din est si-au desfiintat armatele parca PREMONITORIU (!) pentru conflictul care SE STIA ca avea sa vina, cel putin la nivel decizional in SUA.
    Ce sanse practice are acest popor sa continue sa existe daca vreodata- maine? poimaine? cine stie?- ajunge buldozerul razboiului in aceasta zona a lumii?
    Unii zic ca sansele ar fi inspre 0%. Cine da mai mult?
    Si ce e de facut, avand in vedere ca asteptatul cu mainile in san nu salveaza?

  4. Or sa se linisteasca toti. Lumea e bipolara deja, SUA+UK pe de o parte, China pe de alta parte.
    Rusia si UE sunt scoase din joc.

  5. In locul Chinei as fi avertizat SUA:
    Daca un singur oficial SUA pune piciorul in Taiwan fara acordul Chinei, China isi inchide toate ambasadele si consulatele din SUA.
    Pariu ca vizita in Taiwan, a babaciunii Pelosi, nu ar mai fi avut loc.

  6. Valter tu esti kinez comunist?
    O singură China comunistă si un stat capitalist democratic Taiwan
    Pretenții, pretenții, dar nu ii facem comuniști cu forța sub dictatura cu partid unic.

  7. @ Țețe 09:54
    Aleargă pe trotinetă și spune-i lui Puuuutiiiin !
    El nu știa, ce noroc că l-ai informat tu ! ?

  8. De USA si catelul ei editatenglez se vor alege praful si pulberea. Multi amerloci vor deveni canibali de foame.

  9. Oano, lasa-ne cu propaganda asta stil Nuland-Blinken-Kagan. Mai asculta si pe alti care au fost in Taiwan. HD Hartman, profiler romano-american, evreu, care a fost in Taiwan ne-a spus ca acolo sunt doua-trei ziare si doua posturi TV. „Democartia” de acolo e dirijata de doua-trei familii de oligarhi!!! Va sfatuiesc sa vizionati filmul – Formoza tradata – ca sa stiti cum a fost Taiwanul sub dominatie americana. Chiang Kai-shek cand a trecut cu armata sa din China continetala, cu ajutorul americanilor, a luat cu el toata averea Chinei, inclusiv de patrimoniu. Deci a avut cu ce sa se dezvolte si sa traiasca bine!!!!

  10. Chinezii maoisti vor musai Taiwanu ca sa ii loveasca in economia lor pe americani care au interes direct acolo in productia de componenente electronice de mare complexitate dupa care le curg balele maoistilor pentru rachetele lor si ale rusnacilor.Iar lozinca cu „o singura China” este numai o vrajeala bolsevica,mai ales ca Taiwanul ala nici macar nu este al Chinei,care China l-a cedat Japoniei inca din 1895 ca cedare de razboi in urma razboiului pierdut de China cu Japonia.Astfel Taiwanul poate fi revendicat atat de Japonia care nu l-a cedat in vreun tratat niciodata de atunci,sau poate fi revendicat chiar de USA ca invingatoare in cel de al doilea razboi si care i-a scos de acolo pe japonezi in razboi si care a investit acolo cu un plan de tip Marshal finantat masiv pe timp de 30 de ani cu care a dezvoltat ei toata tehnologia de acolo mai ales in domeniul electronicii pentru ca chinezii de acolo au cea mai mare indemanare in productia de componente electronice.

  11. Pentru ca americanii au investit si au dezvoltat cam toata tehnologia de acolo din Taiwan,mai ales in domeniul electronicii,pentru ca chinezii de acolo au cea mai mare indemanare in productia de componente,si pentru interesul lor direct si legitim,americanii sunt clar in stare de un razboi cu maoistii ipocriti,mincinosi si puturosi care vor sa invadeze Taiwanul si sa-i talhareasca pe ei de investitiile lor de zeci de ani.Iar maoistii stiu toate astea si ca nu prea au niciun drept pe acolo,si mai stiu si ce ii asteapta din partea americanilor daca ei le strica interesul lor legitim legat de Taiwan,ca altfel maoistii erau deja calare si peste aia asa cum sunt ei calare acum peste aia cu mult mai dezvoltati ca ei din Hong-Kong si din Macao,plus cum stau maoistii catzarati pe Tibetul acela anexat de ei si care nu este nicio China ci este tzara altui popor milenar.Dar incearca si maoistii marea cu degetul crezand ei ca ii pacalesc pe americani asa cum i-au pacalit pa britanici cu Hong-Kongul pe care aia l-au cedat cu niste conditii acceptate in comun,dar care maoistii nu le-au respectat dupa ce s-au vazut calare prin locurile unde ei, fomistii puturosi,nu au investit vreodata nici macar o para chioara.

  12. De ce face Israel in Gaza , nu vad nimic in acest ziar. Inca o confirmare de cine e stapanul Romaniei.
    Tremura de frica lor.

  13. Mai „Tetea” , dar putin te duce mintea. Deci UK e in joc iar cea mai mare putere nucleara si cu cele mai mari rezerve (overall)-RUSIA, tu o scoti din joc. mare i-di-ot !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.