Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 1 a Municipiului Bucureşti au arătat, că Traian Băsescu a „săvârşit acte de violenţă asupra unui minor în mitingul din 2004 de la Ploieşti”. Precizarea apare în motivarea sentinţei pe care judecătorii au dat-o în procesul pe care preşedintele României, Traian Băsescu, i l-a intentat omului de afaceri Dinu Patriciu.
Judecătorii: Reclamantul a săvârşit un act de violenţă asupra unui minor aflat în public.
Motivare: Instanţa subliniază că nu este învestită cu o acţiune având ca obiect tragerea la răspundere a reclamantului pentru fapta săvârşită în decembrie 2004.
Instanţa a arătat în motivarea deciziei că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu are valoarea unei „mărturisiri extrajudiciare verbale”, care poate fi folosită împotriva celui carea o face.
„În temeiul probelor arătate mai sus şi ţinând cont că prin verbul „a împinge” se înţelege şi „a îmbrânci” (conform DEX, ediţia 1998), instanţa reţine că reclamantul (Traian Băsescu – n.r.) a săvârşit un act de violenţă fizică asupra minorului aflat în public, la mitingul electoral din 2004″, arată magistraţii în motivarea deciziei.
În opinia judecătorilor, „scopul declaraţiei lui Dinu Patriciu nu a fost dezbaterea unei chestiuni de interes public, ci cauzarea unui prejudiciu de imagine apt să influenţeze rezultatul scrutinului electoral”.
Mai spicuim din sentinţa Judecătoriei Sectorului 1:
„din declaraţia martorului Meleşcanu Teodor Viorel, ce s-a aflat în timpul desfăşurării evenimentului electoral din anul 2004, pe scenă, în rândul al doilea din spatele reclamantului, la o distanţă de aproximativ 3-4 metri, se reţine că a avut loc un incident, în cadrul căruia reclamantul s-a apropiat de marginea scenei şi a întins microfonul unui copil ce a făcut afirmaţii defăimătoare, care însă, nu au fost auzite foarte clar de publicul agitat şi care ovaţiona”;
„la un moment dat, copilul a făcut un pas în spate, dar că nu poate preciza din ce motiv, că înălţimea copilului nu depăşea nivelul scenei şi că nu a observat ca persoanele din public, din apropierea copilului, să fi avut vreo reacţie faţă de incident”. Totodată, se spune în motivare, martorul a declarat, în faţa instanţei, că Dinu Patriciu a participat la acel miting, aflându-se în rândul din faţa sa, spre stânga scenei, „şi că ar fi putut să vadă acest incident, din locul în care se afla, fără însă a avea această certitudine”;
„Analizând coroborat aceste declaraţii, instanţa reţine că martorul Meleşcanu Teodor Viorel nu a descris în mod direct ăvârşirea faptei, dar a arătat că a observat efectele producerii acesteia”;
„Sub aspectul forţei probante, declaraţia reclamantului are valoarea unei mărturisiri extrajudiciare verbale, care – în conformitate cu dispoziţiile art. 1204 şi 1205 C.Civ. – poate fi folosită ca probă, împotriva celui care o face, în pricinile în care este permisă administrarea probei cu martori”.
Traian Băsescu a câştigat în primă instanţă procesul cu omul de afaceri Dinu Patriciu, după ce l-a dat în judecată pe acesta din urmă pentru publicarea unui film în care părea că loveşte un copil, peste faţă, la un miting electoral din 2004. În replică, Ovidiu Buduşan, avocatul omului de afaceri, a calificat drept bizară soluţia Judecătoriei Sectorului 1 şi a anunţat că va face recurs. Decizia instanţei a generat deja controverse în condiţiile în care însuşi Băsescu a recunoscut acel incident într-o emisiune TV.
Traian Băsescu a cerut despăgubiri de un 0,50 lei de la omul de afaceri.
Băsescu a declarat la acea vreme, prefăcându-se că plânge: „Să-ţi fie ruşine Dinu Patriciu”.
„Soluţia pare drept bizară şi va fi contestată la instanţele superioare. Este potrivnică realităţilor documentate la dosar. N-am să fac decât să vă aduc aminte că în acest dosar s-a făcut proba existenţei unui interviu dat de reclamant, preşedintele României, în care chiar domnia sa admite existenţa unui incident violent cu copilul, incident pe care până la acel moment îl contestase. În aceste condiţii, mie îmi vine greu să înţeleg pe ce se poate bizui o hotărâre de admitere a acţiunii reclamantului”, a explicat avocatul lui Patriciu, într-o intervenţie la Antena 3.
Buduşan a spus că, din punct de vedere juridic, în cadrul procesului s-a probat de către Dinu Patriciu că „nu a plăsmuit un incident, că acel incident a avut loc şi că poate să existe cel mult o constroversă asupra unor detalii ce nu pot să întemeieze procesul”.
„A împinge un copil este în accepţiunea până şi a unui om de rând un act de violenţă, iar în spirit juridic e un act de violenţă nepermis nici măcar unui părinte”, a argumentat avocatul.
Redăm mai jos declaraţiile mătuşii copilului, făcute în 2009, într-un interviu pentru Cotidianul.
– Cum aţi aflat prima oară de conflictul cu Băsescu şi nepotul dumneavoastră?
Cecilia Gheorghe (mătuşa lui Bogdan Istrăţoiu): ,,Chiar imediat după ce s-a întâmplat. În ziua aceea, în 2004, fusesem cu Bogdan şi cu mama lui la un concert. Bogdan a insistat să-l vadă pe Traian Băsescu, pentru că îl admira foarte mult. A stat vreo oră pe scenă cu Băsescu, până când acesta l-a dat jos de acolo. Din greşeală, din cauza emoţiilor, Bogdan a spus: «Trăiască Iliescu», în loc de «Trăiască Băsescu». Atunci Băsescu l-a dat jos de pe scenă. Imediat, Bogdan a încercat să-şi ceară scuze, dar Băsescu l-a lovit. Copilul a venit la mine şi la mama lui, care eram mai în spate, şi ne-a spus: «M-a bătut Traian Băsescu». Cum aşa ? l-am întrebat noi. Dar nici nu l-am luat în seamă. Era un copil de 10 ani, putea să spună orice. Apoi a fost un subiect închis. După doi ani, copilul a spus din nou: «Ştii că m-a bătut Traian Băsescu?». «Hai, mă, lasă-mă, că nu cred aşa ceva», i-am zis şi eu, şi Liliana, mama lui”.
– Ce fel de copil era Bogdan la vremea aceea?
Cecilia Gheorghe: ,,Învăţa bine şi era foarte respectuos. Pot spune că era un copil ca toţi copiii, avea şi calităţi, şi defecte. Din punctul meu de vedere era şi este şi acum un copil foarte deştept şi tocmai de aceea mă deranjează când aud că apar oameni care spun despre el că e nebun şi handicapat. Să le fie ruşine, nici măcar nu-l cunosc”.
– Ce simţiţi acum, când aţi văzut filmarea?
Cecilia Gheorghe: ,,În primul rând, regret că nu l-am crezut atunci când ne-a spus. Treaba asta trebuia rezolvată de atunci, nu după 5 ani. Dacă nu vedeam la televizor nu-l credeam pe Bogdan. Acum, dacă Traian Băsescu are bun-simţ, ar trebui să-şi ceară scuze. Fiecare om trebuie să răspundă pentru ceea ce face. Chiar acum am vorbit la telefon cu sora mea, în Italia, şi mi-a spus că sunt foarte speriaţi, şi ea, şi Bogdan. Au primit telefoane în care au fost ameninţaţi că vor fi omorâţi dacă vor confirma bătaia dată de Băsescu. Sora mea se teme să nu îşi piardă şi locul de muncă. Acum lucrează ca menajeră, dar înainte a lucrat la o fabrică de mobilă. Vă daţi seama, e singură cu un copil în Italia şi îi este foarte greu. Şi Bogdan este foarte afectat. Se vede pe posturile tv în ipostaze nu tocmai fericite. Deocamdată nu vom face plângere, dar dacă, Doamne fereşte se întâmplă ceva cu sora şi nepotul
meu, lucrurile nu vor rămâne aşa”.
– În mod clar, în ce au constat ameninţările? Asupra dumneavoastră s-au făcut presiuni?
Cecilia Gheorghe: ,,Când am vorbit cu sora mea azi, la telefon, mi-a spus: «Mă tem pentru viaţa copilului meu!» şi mi-a mai spus că azi nici nu l-a mai lăsat să se ducă la şcoală, cu toate că avea de dat trei examene. Îi este frică să nu dea, «din întâmplare», o maşină peste el. În ce priveşte persoana mea, da, şi eu am primit azi dimineaţă, pe la 8.30, un telefon. Era de pe un număr neafişat şi o voce masculină m-a avertizat să nu cumva să mai ies pe post şi să-mi văd de treaba mea dacă vreau să mai fiu în siguranţă.
Omul de afaceri a declarat, însă, că îşi menţine declaraţiile, dar regretă că a vorbit la vremea respectivă despre incident: „Rezultatele acelei intervenţii publice nu au fost cele pe care mi le-aş fi dorit”.
„Eu ce am văzut nu am văzut la televizor, am văzut cu ochii mei şi îmi menţin declaraţia. Există două procese, unul în care eu eram reclamant şi altul în care domnul preşedinte era reclamant. L-am pierdut pe cel în care dumnealui era reclamant. Mai există şi celălalt proces. Să aşteptăm decizia şi în acela”, a declarat Patriciu, în cadrul emisiunii „Ultima oră” de la Realitatea TV.
Întrebat dacă episodul cu palma lui Băsescu a fost regizat, Patriciu a răspuns: „Dacă ar fi fost aranjate ar fi fost ceva mai bine aranjate şi, aşa cum preşedintele spunea, ar fi trebuit făcute cu două trei zile mai târziu şi atunci nu ar mai fi avut cum să reacţioneze”.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.