Judecătorul Horațiu Dumbravă: Nu e deloc o apocalipsă

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a vorbit sâmbătă, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, de la B1 TV, despre decizia Curții Constituționale privind infracțiunea de abuz în serviciu.

”Părea a fi o mare furtună, până la urmă a fost o adiere de primăvară. Judecătorul, în sala de judecată, va fi cel care va decide, chiar în condițiile în care avem această decizie a Curții Constituționale”, a spus judecătorul.

Dumbravă a declarat că după decizia CCR dosarele care sunt în lucru pe infracțiunea de abuz în serviciu vor merge mai departe.

„Vor merge mai departe. Nu e deloc o apocalipsă. Nu se închid dosarele, nu au cum să se închidă. Trebuie să așteptăm motivarea CCR să vedem decizia în întregul ei pentru că decizia va trebui să se aplice nu numai în raport cu dispozitivul, ci și în raport cu considerentele pe care CCR le va cuprinde în decizie. (…) În mod cert nu dispar dosarele, nu e vorba de nicio dezincriminare, de aceea spun că s-a așteptat o furtună care nu a mai venit”, a mai spus Horațius Dumbravă.

Curtea Constituțională a admis miercuri parţial sesizările privind neconstituţionalitatea prevederilor privind abuzul în serviciu.

CCR a decis că prevederile din Codul Penal puse în discuție sunt constituționale „în măsura în care prin sintagma ‘îndeplineşte în mod defectuos’ din cuprinsul acestora se înţelege ‘îndeplineşte prin încălcarea legii”.

Astfel, cu unanimitate de voturi judecătorii au decis că admit excepţia de neconstituţionalitate şi ”constată că dispoziţiile art 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma ‘îndeplineşte în mod defectuos’ din cuprinsul acestora se înţelege ‘îndeplineşte prin încălcarea legii”, se arată în minuta CCR.

Totodată, Curtea a respins excepția de neconstituționalitate ca neîntemeiată și a constatat că dispozițiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituționale în raport de criticile formulate.

Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede că ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 precizează că ”în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Preşedintele interimar al Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a precizat miercuri că decizia CCR privind abuzul în serviciu se aplică pentru viitor şi că ”nu s-a pus problema dezincriminării”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.