Justiţia chiliană anchetează moartea preşedintelui Allende şi a poetului Pablo Neruda

Câteva sute de dosare ale crimelor regimului Augusto Pinochet au fost redeschise de chiar primul guvern de dreapta de după prăbuşirea dictaturii, în 1990.

Doisprezece medici legişti chilieni au început să studieze rămăşiţele pământeşti ale fostului preşedinte socialist Salvador Allende, care a murit în timpul loviturii de stat de pe 11 septembrie 1973, în urma căreia Pinochet a preluat puterea, scrie „Le Figaro”. Familia Allende susţine că preşedintele s-a sinucis în palatul prezidenţial, bombardat de pucişti, însă fiica sa, deputata Isabel Allende, este de acord cu ancheta în curs. Ea este unul dintre martorii importanţi, pentru că s-a aflat în palatul prezidenţial chiar înainte de moartea lui Allende.

Puciştii lui Pinochet au susţinut că preşedintele s-a sinucis cu un kalaşnikov primit în dar de la Fidel Castro. Expertiza balistică arată că a fost vorba mai degrabă de o „sinucidere asistată”, preşedintele fiind împuşcat mortal de una dintre gărzile sale. La fel, există şi ipoteza lichidării sale de către pucişti.

Pe lângă dosarul Allende, vor fi reexaminate condiţiile în care a dispărut predecesorul acestuia, preşedintele Eduardo Rey. Se bănuieşte că a fost otrăvit în timp ce-şi revenea după o intervenţie chirurgicală minoră, în 1982. Se va redeschide şi cazul morţii poetului Pablo Neruda, la doar câteva săptămâni după lovitutra de stat din 1973, bănuindu-se că atacul sau de cord a fost provocat prin otrăvire. Va mai fi investigată şi „sinuciderea” ministrului de Interne al lui Allende, Jose Toha, în martie 1974.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.