Kamala Harris n-a venit cu mâna goală la summit-ul din Elveţia

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a anunţat sâmbătă un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic, asistenţă umanitară şi securitatea civilă în Ucraina, transmite AFP.

Harris, care participă la summit-ul de pace de două zile în luxoasa staţiune montană din Burgenstock, în Elveţia, a declarat că ajutorul cuprinde noi fonduri de 500 milioane de dolari pentru asistenţa energetică.

În plus, un ajutor de 324 de milioane de dolari anunţat deja de USAID, agenţia pentru dezvoltare a SUA, va fi redirecţionat pentru a satisface nevoile urgente din sectorul energetic al Ucrainei.

„Această finanţare va permite repararea infrastructurilor energetice avariate din cauza războiului, creşterea producţiei energetice, încurajarea investiţiilor în sectorul privat şi protejarea infrastructurilor energetice”, menţionează Harris într-un comunicat.

Noul pachet de ajutor, provenind de la USAID şi Departamentul de Stat al SUA, cuprinde de asemenea 379 milioane de dolari pentru asistenţa umanitară.

Aceste fonduri „vor ajuta pentru a răspunde la nevoile urgente ale refugiaţilor, ale persoanelor strămutate în interior şi ale comunităţilor afectate de agresiunea brutală a Rusiei împotriva poporului ucrainean”, se arată în comunicat.

Departamentul de Stat, cu sprijinul Congresului, va furniza alte 300 de milioane de dolari pentru securitatea civilă ucraineană.

Aceşti bani „îi va ajuta să opereze în siguranţa pe liniile frontului pentru a apăra teritoriul ucrainean, să salveze civilii care ajung să fie ţinta atacurilor Kremlinului, să protejeze infrastructurile critice şi să ancheteze cele peste 120.000 de cazuri de crime de război şi alte atrocităţi înregistrate”, a subliniat Kamala Harris.

 

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa sâmbătă de a se ajunge la o „pace justă cât mai repede posibil”, în debutul primului summit pentru pace în Ucraina care se desfăşoară în Elveţia, fără participarea Rusiei, potrivit AFP.

„Tot ce va fi convenit la acest summit va face parte din procesul de restabilire a păcii de care avem toţi nevoie”, a declarat Zelenski, adăugând:”Vom vedea cum se va scrie Istoria la acest summit”.

Circa 90 de ţări participă, dar această reuniune afişează ambiţii reţinute în absenţa Rusiei şi a Chinei.

„Împreună,noi facem primul pas spre o pace corectă”, a spus preşedintele ucrainean, adăugând că „lumea este mai puternică” decât Vladimir Putin.

Vineri, preşedintele rus s-a invitat zgomotos în discuţii, cerând de facto capitularea Ucrainei înaintea oricăror convorbiri de pace.

Zelenski a denunţat „ultimatumul” în „stilul lui Hitler” al preşedintelui rus, care a lansat invadarea vecinului său ucrainean în februarie 2022.

„Dorim să inspirăm un proces pentru o pace justă şi durabilă”, a declarat preşedinta elveţiană Viola Amherd, alături de omologul său ucrainean.

„În calitate de comunitate internaţională,noi putem pregăti terenul pentru discuţii directe între părţile beligerante”, a adăugat ea. „Dacă vrem să inspirăm un proces de pace, Rusia trebuie să fie de asemenea implicată la un moment dat. Aceasta este clar pentru toţi”.

Un al doilea summit este avut în vedere, la care Kievul speră că o delegaţie rusă va participa, explicase marţi şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak.

Reuniunea, care se desfăşoară în luxoasa staţiune Burgenstoc, va debuta printr-o şedinţă plenară sâmbătă după-amiază, care va fi urmată de un dineu.

Duminică, trei subiecte vor fi abordate în grupurile de lucru: securitatea nucleară, libertatea navigaţiei şi securitatea alimentară, precum şi aspecte umanitare, în special soarta copiilor ucraineni deportaţi în Rusia.

Vicepreşedintele american Kamala Harris, care îl reprezintă pe preşedintele Joe Biden revenit în SUA după participarea la G7 în Italia, a venit cu un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari, în special pentru sectorul energetic şi asistenţă umanitară.

Preşedintele francez Emmanuel Macron va participa la summit sâmbătă alături de alţi şefi de stat şi de guvern din G7(Germania, Canada, Italia, Japonia şi Marea Britanie).

Gazdele elveţiene au dorit să reunească cât mai multe ţări posibil, în special pe cele din Sudul global, dar printre ţările emergente din BRICS doar Arabia Saudită şi-a trimis ministrul de externe. Brazilia, India şi Africa de Sud vor fi reprezentate de trimişi de rang inferior.

Cât despre China, aceasta a avertizat că nu va participa atât timp cât Rusia nu va fi prezentă la discuţii.

Experţii sunt rezervaţi cu privire la rezultatele acestui summit.

„Kievului şi susţinătorilor săi le va fi greu să obţină rezultate tangibile la reuniune, dincolo de reafirmarea principiilor de integritate teritorială din Carta ONU”, apreciază think tank-ul International Crisis Group.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

32 de Comentarii

 1. O poza spune totul, in cazul de fatza, Kamala arata ce si cat a primit de la barbac-su.

 2. A fost acolo organizat cel mai scump si bine platit de prosti sex in grup de pe planeta asta.Doar nu credeti ca a lipsit cantatul la pian si ca africanii au fost invitati degeaba.

 3. …doar ceva maruntis pentru Zelenski sa-si decoreze vilele cumparate deja cu miliardele care s-au dat mai inainte.

 4. Vai de mama lor !
  Cu 100 miliarde nu au scos-o la capat si o ”rezolva” cu 1 miliard !!!
  Gata, s-a ajuns la fundul sacului.
  Sper ca poporul american sa se scuture de dementii care il conduc !

 5. China nu e pe felie? Serios? Parcă nu îmi vine să cred! Pe cineva tot au trimis, nu cred că ratează asemenea întâlnire de lux.

 6. Cămila n-a venit cu mana goală, a venit cu capul gol în interior. Are o maladie cronică, lipsă de creier

 7. Cu ce folos vin banii ăștia, când Rusia, cu 10% din suma aduce totul la starea inițială, chiar mai multe pagube, pentru partea Ucrainiana.

 8. „Duminică, trei subiecte vor fi abordate în grupurile de lucru: securitatea nucleară, libertatea navigaţiei şi securitatea alimentară, precum şi aspecte umanitare, în special soarta copiilor ucraineni deportaţi în Rusia” – din cele 10 subiecte, anunțate în urmă cu ceva timp, doar 3 au mai rămas, cum este zicala: „cei 4 evangheliști, erau 3, Luca și Matei”…

 9. ,,Minciuni și fraze-i totul ce statele susține,
  Nu-i ordinea firească ce ei a fi susțin;
  Averea să le aperi, mărirea ș-a lor bine,
  Ei brațul tău înarmă ca să lovești în tine,
  Și pe voi contra voastră la luptă ei vă mân’.

  De ce să fiți voi sclavii milioanelor nefaste,
  Voi, ce din munca voastră abia puteți trăi?
  De ce boala și moartea să fie partea voastră,
  Când ei în bogăția cea splendidă și vastă
  Petrec ca și în ceruri, n-au timp nici de-a muri?”-să vedem și copii lui bideu , ștoltenberg, jeoană, meloni și alți și alți îngâmfați pe front, în tranșee, fără mâncare apă, wc? Aaa , nuuuu, ei dau comenzi? MARȘ pe front ! AFARĂ CU nato și ue din țară ! SLAVĂ PĂCII, melonilor !

 10. ,,Minciuni și fraze-i totul ce statele susține,
  Nu-i ordinea firească ce ei a fi susțin;
  Averea să le aperi, mărirea ș-a lor bine,
  Ei brațul tău înarmă ca să lovești în tine,
  Și pe voi contra voastră la luptă ei vă mân’.

  De ce să fiți voi sclavii milioanelor nefaste,
  Voi, ce din munca voastră abia puteți trăi?
  De ce boala și moartea să fie partea voastră,
  Când ei în bogăția cea splendidă și vastă
  Petrec ca și în ceruri, n-au timp nici de-a muri?”-să vedem și copii lui bideu , ștoltenberg, jeoană, meloni și alți și alți îngâmfați pe front, în tranșee, fără mâncare apă, wc? Aaa , nuuuu, ei dau comenzi? MARȘ pe front ! AFARĂ CU nato și ue din țară ! SLAVĂ PĂCII, melonilor ! -deranjează adevărul?

 11. Doar un dobitoc poate gândi că se poate face pace fără Rusia. În Afganistan au făcut la fel. Au pompat miliarde şi atunci când au înţeles că apucăturile unui popor nu pot fi schimbate au fugit cu coada-ntre picioare. În plus, eu chiar nu inteleg cum poporul american admite la Casa Alba un mort umblător. Un zombi! Aţi văzut ce a făcut la ultima întâlnire? Aţi surprins faza când şefa Comisiei Europen privea la ce se întâmplă şi nu-i vene să creadă? Vai mama ei Americă……

 12. Suntem inaintea unui mercenariat politic de cea mai infama si dementa conceptie. Oligarhia Mondiala iudeo-amerloca se pregateste sa impuna un nou cod de procedura in Dreptul International. Este evidenta dorinta de instaurare a unei conduite procedurale fara precedent : incheierea unui contract intre parti in absenta uneia dintre ele, care va fi suplinita de terti care se afla in treaba pe la haznalele Americii.

 13. Potrivit agenției Reuters, principalul obiectiv al lui Zelensky la conferință, acela de a izola diplomatic Rusia, a eșuat. În ceea ce privește noile ajutoare financiare pentru Ucraina anunțate de Harris la conferință, este de remarcat ușurința și larghețea cu care liderii partidului democratic american redistribuie bani care nu sunt de fapt ai lor, ci ai contribuabililor americani.

 14. infrangerea infrangerii Fa-ti un test IQ ca sa te prinzi de ce esti Editat

 15. O tara cu 31 triliarde datorie ajuta un stat distrus de razboi sa continue razboiul. Make sense! Bravo Kakala!

 16. Pace fara Rusia? Asta e de rasul curcilor!
  Si cum va fi fortata Rusia sa accepte conditiile de pace ale invinsilor?

 17. Putin a reoferit vestului un plan de pace pentru Ucraina. Sunt vechile conditii: ucrainienii si aliatii sa se retraga total dincolo de noile granite stabilite de Kremlin, Ucraina sa nu dispuna de armament nuclear, sa fie demilitarizata etc. Daca nu accepta este treaba lor, a spus Putin facandu-i raspunzatori de urmari.

 18. Adica iau banii blocati ai rusilor si finanteaza propagansa potomaca si ong uriile= antenele scarbiciilor.
  Si mai iau si de la nemernicanii de rand , desteptii utili neintrebati.

 19. În primul rând rușii trebuie scoși din Ucraina, în al doilea rând Putin trebuie judecat și de-abia apoi se poate discuta despre pace și eventual despre Crimeea.

 20. @Elena Popa 1
  Pai ce astepti? Du-te scoate-i pe rusi din Ucraina si judeca-l pe Putin. Da vezi sa nu ti se arda mancarea-n cratita, intre timp!

 21. La Murica doar Nero, Caligula si Calu’ mai lipsesc, ca in rest menajeria e plina ochi. Si de la astia luam noi lumina. Praful se va alege de occident.

 22. Occidentul,azilul de nebuni, crime împotriva umanității, liderii SUA în complicitate cu liderii țărilor NATO și UE sunt pericole iminente pentru distrugerea și exterminarea vieții pe Pământ, a civilizației.

 23. Toti banii pe care ii da Occidentul sunt din banii Rusiei,350 miliarde coco depuse la banci europene si americane,plus confiscarile de proprietati alte 300-400 miliarde valoric;doar nu credeti ca mai vede Rusia vreun ban inapoi
  Asta arata cat de slab a fost pregatit razboiul cu Ucraina de catre Putin

 24. Ucraina e ,,calul troian ” al SUA pentru a cotropi Rusia, apoi China și toată planeta.
  NATO și UE au scopuri ascunse, nu democrația și pacea sunt planurile acestora, ci stăpânirea întregii lumi.

 25. Putin a anunțat că Rusia va fi gata să înceteze ostilitățile și să înceapă fără întârziere negocierile de pace, cu condiția ca Ucraina să-și retragă forțele din cele patru regiuni aflate în conflict din 2014 și să renunțe la proiectul său de aderare la NATO.

  Oferta de negocieri făcută Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin „nu este de bună-credință”, a reacționat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de la Bruxelles.

  Pentru Washington, Vladimir Putin „nu este în măsură să dicteze” condițiile pentru viitoarea pace în Ucraina, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

  NATO a respins deja propunerea de pace a lui Putin, făcând inutilă așteptarea unui răspuns din partea lui Zelensky, care nu va mai putea pretinde că Vladimir Putin refuză să negocieze pacea.

 26. Președintele sârb Vučić, într-un interviu pentru publicația elvețiană ‘Weltwoche’: „Va fi un război mondial în 3-4 luni – verificăm stocurile de ulei, făină, zahăr”.

  Ce știe președintele sârb?

 27. Bai,USA e in faliment,dolarul in mare pericol si pozitia de hegemon asisderea.Singurul care mai functioneaza perfect este complexul militar industrial.Cam ce ati vrea sa faca USA,hai !? Io zic sa va faceti provizii.

 28. @Dr@gonhunter
  Vucic stie ce stie tot satul, doar ca el fiind sarb are OO si-o spune in gura mare. De ulei,faina si zahar nu cred ca va fi cazul, ca nu apucam. Poate de niscai izmene maro. Cu toate ca nici alea nu mai ajuta, dupa.

 29. Ha, ha, ha! Inainte de impunerea sanctiunilor amerloce asupra Rusiei, 70% din tranzitul monetar in aceasta lume se facea in verzisori. 3% drept taxe reveneau Satan USA. Acum la 2 ani de la impunerea acestor sactiuni doar 30% din acest trafic se mai face in verzisori. Cea mai buna dovada ca prin aceste sactiuni Satan USA in imbecilitatea lui s-a impuscat singur in piciorul drept. La cat se vinde acum uncia de aur? Si tot creste valoare ei? In curand pe verzisori se va face pipilica si vor fi folositi ca hartie igienica. Slava z.

 30. Administrația Biden l-a avertizat pe Zelensky că acordul de securitate, care a fost semnat zilele trecute, ar putea înceta să se aplice dacă un alt președinte va ajunge la putere. În plus, acest lucru se aplică nu numai Statelor Unite, ci și altor țări cu care Zelensky a semnat așa-numitele „acorduri de securitate”. Pe de altă parte, dacă Biden rămâne la putere, Statele Unite vor continua să respecte acordul semnat.

  „(…) Nu intenționez să induc pe nimeni în eroare spunând că odată ce ceva este scris, este pentru totdeauna cioplit în piatră. Dar ceea ce vă voi spune este că totalitatea dovezilor arată că atunci când Statele Unite intră într-un acord obligatoriu cu o altă țară pe termen lung, avem tendința de a respecta acele angajamente, indiferent de schimbările în administrație”, a spus Sullivan.

  După cum a raportat presa occidentală, documentul în sine conține o clauză specială care permite Statelor Unite să facă acest lucru cu o notificare prealabilă către Kiev cu șase luni înainte. În plus, Donald Trump, care candidează la președinție, nu este dornic să sprijine Ucraina. Cel puțin așa susține el.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.