Kievul cere ajutor militar de la UE și NATO

Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a cerut NATO și Uniunii Europene sprijin militar pentru trupele ucrainene ce luptă contra separatiștilor proruși și a declarat că alianța militară occidentală trebuie să vină cu o nouă strategie față de Kiev, relatează Reuters.

Un lider separatist a anunțat sâmbătă că rebelii din Ucraina au primit noi echipamente militare și trupe instruite în Rusia, și că vor lansa o mare contraofensivă împotriva forțelor guvernamentale.

Klimkin a declarat pentru postul de radio german Deutschlandfunk că UE și NATO trebuie să ia în considerare ceea ce ar putea și ar face dacă regulile se încalcă, adăugând că acesta a fost cazul când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie și este de asemenea valabil acum pentru acțiunile Rusiei la Donețk și Lugansk.

„Este o întrebare foarte grea pentru Uniunea Europeană și NATO: Ce pot face ele practic… în cazul unui război în Europa (declanșat) de o țară europeană?”, a afirmat oficialul, potrivit unei transcrieri a interviului ce va fi difuzat duminică.

„Și de aceea, dacă vor spune „Nu putem face mare lucru acolo”, aceasta dă naștere la întrebarea: Cum poți fi văzut în continuare ca un partener responsabil?”.

Întrebat dacă el cere UE și NATO ajutor militar, Klimkin a spus: „Da, desigur. Avem nevoie de ajutor militar pentru că dacă avem un astfel de ajutor, ar fi mai ușor pentru trupele noastre să acționeze pe teren”.

El a menționat că Ucraina se confruntă cu o situație economică și financiară dificilă încât are nevoie de ajutor chiar acum, pe care l-ar rambursa ulterior. Pe lângă un ajutor direct, țara are nevoie de asemenea ca UE să o ajute în implementarea reformelor, a spus Klimkin.

Oficialul a mai afirmat că NATO trebuie să adopte o nouă strategie față de Ucraina. Întrebat ce speră de la summitul NATO planificat în septembrie, ministrul a spus că ar dori ca Ucraina să obțină sprijin politic, mai mult ajutor pentru trupele sale, ajutor în reforme și ajutor în domenii ca „lupta împotriva terorismului” și securitatea cibernetică.

Ministrul de Externe ucrainean a mai spus că pericolul unei invazii ruse este omniprezent, adăugând că trupele ucrainene au fost vizate de tiruri trase de pe teritoriul rus aproape zilnic și că Rusia a adus mercenari și arme în țară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.