Kissinger – o interpretare diferită

Logica războiului este puterea și puterea nu are limită. Logica păcii este proporționalitatea, iar aceasta implică limite”, scria diplomatul și strategul american Henry Kissinger.

Cariera lui Kissinger este definită de trei realizări majore. A exploatat ruptura dintre China și URSS, n 1972, și a ales cel mai mic rău – comuniștii chinezi. Este acuzat pentru ascensiunea ulterioară a Chinei, care se datorează însă mult mai mult administrației Clinton și viziunii de a liberaliza un stat comunist prin intrarea în Organizația Mondială a Comerțului și posibilitatea e a gusta din ”tortul” economiei liberale de piață. Același Kissinger îi spunea însă președintelui Richard Nixon că succesorii săi, daca vor fi la fel de înțelepți, vor trebui să se apropie de Moscova pentru a contrabalansa puterea chineză. Iar, în ultimele luni de viață, Kissinger a avut întâlniri cu oficiali chinezi de rang înalt pentru a ajuta la încălzirea relațiilor diplomatice și evitarea unui conflict SUA-China.

În 1971, Kissinger a început tratativele de pace cu liderii comuniști vietnamezi, ajungând la Acordurile de pace de la Paris dintre Vietnamul de Sud și cel de Nord și la retragerea americană din Vietnam.

În 1974, Kissinger a ajutat la negocierea primului acord de dezangajare dintre Egipt și Israel, după Războiul de Yom Kippur și la un acord similar cu Siria. Niciun diplomat american nu a avut asemenea realizări.

S-a născut într-o familie de evrei din Bavaria care a emigrat în SUA în 1938. A devenit cetățean american cinci ani mai târziu și a luptat împotriva Germaniei naziste pentru respingerea contraofensivei din Ardeni. Experiența de pe front l-a făcut să declare că se simte cu adevărat american. ”Puțini oameni pot trece de identitatea religioasă și de locul de baștină și să se dedice interesului țării în care trăiesc. Machiavelli a fost unul, Metternich a fost altul. Iar Kissinger nu a fost împiedicat în cariera sa de religie, de faptul că s-a născut în altă țară și nici de moralitate”, scrie istoricul Sumantra Maitra, pentru The American Conservative. Având în vedere experiența sa personală, Kissinger a fost îngrijorat de migrația fără asimilare până în ultimele luni de viață. ”Este o greșeală să lași atât de mulți oameni cu culturi și concepte diferite, pentru că se creează un grup de presiune în interiorul țării care permite așa ceva”, a avertizat Kissinger într-unul dintre ultimele sale interviuri, în 2023.

Nu l-a criticat dur pe președintele Donald Trump. Cel mult, a spus că Trump poate să fi fost un „accident”. ”Cred că Trump poate fi una dintre acele personalități din istorie care apare din când în când pentru a marca finalul unei ere și pentru a forța renunțarea la iluziile acelei ere”, a spus Kissinger. În ciuda carierei sale, s-a considerat mai mult un istoric decât un diplomat. Teza sa de doctorat despre Klemens von Metternich și sistemul concertului de putere de după Conferința de la Viena a rămas un punct de referința în domeniu. ”Ca istoric, trebuie să fii conștient că orice civilizație se prăbușește. Istoria este o poveste despre acțiuni care eșuează, despre aspirații care nu se împlinesc, despre dorințe împlinite dar cu rezultate diferite de cele așteptate. Ca istoric, trebuie să trăiești cu sentimentul că tragedia nu poate fi evitată”.

Ordinea mondială pentru care a luptat Kissinger a fost distrusă de administrațiile americane ulterioare. Kissinger este considerat criminal de război în multe medii și în multe țări. Este drept că ideea sa despre pace nu oferă pace decât unora, mai deloc pentru Africa sau America de Sud. Ideea sa despre stabilitate internațională exclude drepturile omului. Dar poate că Kissinger avea dreptate: din ideal umanist, drepturile omului au devenit o ideologie; câteva articole generale ce pot fi interpretate până la punctul în care instanțele specializate, tot mai multe, mai puțin transparente și globalizate, nu mai aplică legea, ci fac legea.

Moștenirea lui Kissinger este criticată de mediocri și de naivi care, cu mințile lor încețoșate de ideologie,  îl numesc criminal de război. Este simplu să judeci din fotoliu și retroactiv, fără a ține cont de quid pro quo-uri și de povara deciziei atunci când ea poate afecta viața a milioane de oameni, să te întrebi dacă a fost înțelept să bombardezi Cambodgia pentru a demonstra ”hotărârea” SUA, dacă a fost înțelept să ignori barbarismul Pakistanului în Bangladesh din necesitatea de a contrabalansa apropierea dintre URSS și India, dacă a fost înțelept să susții răsturnarea socialismului în Chile”, scrie The American Conservative.

Războaiele mari revin, inclusive într-o Europă care a început să-și aleagă liderii în funcție de prestația de bufoni TV. Pot asemenea oameni politici să-și aleagă consilieri competenți (cazul lui Stuart Seldowitz, consilier al președintelui Barack Obama, poate da un răspuns)? Ar mai avea ei de unde alege când în unele state occidentale istoria devine discplină opțională în școli? Până și criticii lui Kissinger vor începe să-l regrete.

 

Paul Craig Roberts: Adevăratul Kissinger – o interpretare diferită

La 100 de ani, Henry Kissinger a părăsit această lume într-un moment in care pare să se îndrepte spre o schimbare, după ce neoconservatorii din regimurile Clinton, George W. Bush, Trump și Biden au distrus toate realizările fostului secretar de Stat.

Kissinger și președintele Nixon au fost oameni ai păcii. Au moștenit o situație dezastruoasă a războiului din Vietnam, pentru care nu au avut nicio vină. Președintele John F. Kenedy a încercat să oprească războiul înainte de a începe, iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care a fost asasinat de CIA, de Statul Major Interarme și de Secret Service. Rezistența în fața amenințării sovietice necesita orice sacrificiu, inclusiv viața președintelui Kennedy și traumele produse unei națiuni americane care la acel moment era încă liberă.

Președintele Nixon și Kissinger mai trebuiau să reia acțiunile președintelui Kennedy pentru detensionarea Războiului Rece în urma crizei rachetelor din China și a războiului din Vietnam. Pentru a obține o destindere , administrația Nixon a produs Acordul pentru Limitarea Armelor Nucleare si a create o relație de lucru între Washington și Moscova. Deschiderea lui Nixon către China ar fi putut împiedica un nou război. Realizările lui Nixon și Kissinger în încercarea de a detensiona Războiul Rece nu au fost egalate decât în momentul în care liderul sovietic Mihail Gorbaciov și președintele Ronald Reagan au pus capăt Războiului Rece.

Regimul Clinton a încălcat cuvântul dat de administrația George H. W. Bush – în schimbul acceptului URSS pentru reunificarea Germaniei, SUA nu vor muta granița NATO cu niciun centimetru mai la est. Toate regimurile ulterioare din SUA au ieșit din acordurile privind armele ce reduseseră tensiunile și creaseră o legătură între superputerile nucleare. Această legătură este extrem de importantă având în vedere numeroasele alarme false create de sistemele de supraveghere.

Consecința distrugerii realizărilor lui Nixon, Kissinger și Reagan este lipsa încrederii de acum dintre SUA și Rusia. Situația de azi este mult mai rea decât în cele mai negre zile ale Războiului Rece.

Ca om care a fost în interiorul sistemului, știu că problema președinților conservatori, precum Nixon sau Reagan, în încercarea de a reduce tensiunile cu Rusia, a fost că baza electorală conservatoare a privit mereu cu suspiciune aceste acțiuni. Îmi amintesc cum încercările de a ajunge la o destindere cu URSS erau privite astfel de baza conservatoare a lui Reagan. Conservatorii se temeau că fostul star de la Hollywood devenit președinte nu le putea face fata viclenilor comuniști și că America va pierde.

Nixon s-a confruntat cu o problemă și mai mare. Președintele Johnson i-a lăsat moștenire capcana unui război nejustificat care nu putea fi câștigat. Dacă Nixon ar fi ieșit din război fără să-l câștige, și-ar fi periclitat susținerea electorală. Această realitate legată de electoratul conservator a făcut că Nixon și Reagan să se exprime agresiv făcând astfel ca stânga să-I perceapă ca ațâțători la război.

Această dilemă a lui Nixon si Kissinger a dus la bombardamentele din Cambodgia. Aveau nevoie disperată de un context în care să poată ieși din război fără ca baza lor electorală să interpreteze că au fost înfrânți. Au încercat să folosească forța pentru a obține o ieșire onorabilă, însă inamicul nu le-a permis asta.

Firește, stângiștii, incapabili să priceapă întregul context, au spus că Nixon și Kissinger sunt criminali de război. Este o interpretare eronată care s-a perpetuat până în ziua de azi. Încă mai întâlnesc conservatori americani care spun că Reagan a câștigat Războiul Rece. Asta este o prostie. Reagan le-a spus tuturor celor implicați că scopul a fost să încheiem, nu să câștigăm, Războiul Rece.

Conservatorii spun că Reagan a fost câștigătorul Războiului Rece, omul care a distrus URSS. URSS s-a prăbușit la trei ani după ce Reagan a părăsit Casa Albă. Nimeni, nici măcar CIA, nu se aștepta la disoluția URSS. Guvernul SUA a fost luat pe nepregătite. Prăbușirea URSS s-a întâmplat din cauza că membrii aripii dure a Biroului Politic al CC al PCUS, temându-se că Gorbaciov este pus pe o liberalizare prea rapidă, l-au arestat la domiciliu pe președinte . Asta a dus la Elțîn și la colapsul Uniunii Sovietice.

Henry Kissinger nu a fost un neoconservator care credea în hegemonia Statelor Unite asupra lumii. El credea în stabilitate. Puterea americană urma să fie folosită pentru a menține stabilitatea. Existau și atunci mișcări marxiste sau presupuse elemente marxiste la nivelul statelor. Urmărind stabilitatea, Kissinger a intervenit deseori pentru înlăturarea unor regimuri considerate destabilizatoare. Însă motivul era menținerea stabilității  într-o lume periculoasă.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

38 de Comentarii

 1. articolul a inceput bine dar s-a flescait cu comentariul lui Paul Craig Roberts considerat in SUA ca ‘Putin worship’
  era de asteptat

 2. KISSINGER RAMANE CA CEL MAI VALOROS OM AL „MANAGEMENTULUI” PUBLIC mondial……..(a sustinut si impementat stiinta in exercitare administrarea societatii ……umane)

 3. un criminal psihopat: kissinger.
  „cine controleaza resursele de hrana controleaza oamenii; cine controleaza energia controleaza continente intregi; cine controleaza banii controleaza planeta”
  „oarintele” noii oranduiri sa t a ni ce a crapat! crapat sa ramana in veci!
  Henry Kissinger — who as a top American foreign policy official oversaw, overlooked and at times actively perpetrated some of the most grotesque war crimes the United States and its allies have committed
  https://www.huffpost.com/entry/henry-kissinger-dies_n_6376933ae4b0afce046cb44f

 4. Asimilarea despre care se vorbește este o încălcare a drepturilor omului. Imigranții au dreptul sa își practice obiceiurile și credințele. Ii primești pe teritoriul tău nu doar ca pe sclavi ci ca pe un om, cu corp dar și cu trăire spirituala.

 5. Mărgelatu, cine anume – din SUA – il considera pe PCR ‘Putin worshiper’ (nu ‘Putin worship’ cum scrii tu)?
  CNN? Politico? WP? NYT?

  Poate aflu si eu ce recomandari de lectura primesc trollii securitatii recrutati dintre „inteligentii” de la filologie. Pe Silviu Predoiu (generalul) l-am auzit zicind, suparat pe civilii timpiti care cred ca si in ziua de azi serviciile sint pline de imbecili, ca, de la lovilutie incoace, angajeaza doar absolventi de nota 10 de la facultatile de filologie, de la… si aici s-a oprit din enumerare. Nici o paguba. Daca in topul lui de absolventi INTELIGENTI de facultati filologii sint pe primul loc, e chiar mai rau ca inainte.

 6. Capitalismul e Mafia. Mafia omoara Comunisti la propriu pentru ca altfel Comunistii omoara la figurat Mafia…Kisinger a fost un Mafiot Capitalist, un Criminal care a omorat Socialismul din Chile…Dar alde Reagan si Bush au fost Mafioti si mai mari Criminali…Kisenger are meritul de se fi impotrivit Expansiunii NATO la granitele Rusiei.
  .Acest Expansionism daca nu e oprit la timp in mod sigur provoaca al Treilea Razboi Mondial….Oalele sparte se repara ca deobicei prin moartea milioanelor de Rusi…De 150 de ani, cu exceptia perioadei 1945…1990, Romania a fost de partea Criminalilor, pentruca a fost condusa de Straini…Dar Romania a ramas nepedepsita, din contra, norocul chior i – a adus mari avantaje pe care nu le merita…Istoria nu iarta si se va razbuna. Daca merge pe calea de azi Romania va pierde tot ce a obtinut prin noroc, fara merit….Mai, nationalistul trebuie sa fie echilibrat, sa isi masoare bine puterea, sa nu minta, sa nu se minta…Adica nationalistul sa nu fie un rusofob prost.

 7. „LOGICA” razboiului e riscanta ! pentru ca ca … un PUMNAL nu ca un cutit-de-paine are 2-oua taisuri …

  Cine pierde un RAZBOI pierde mai mult, muuuult mai mult, decat cineva care incheie, chiar batjocoritoare, COMPROMISURI !

  EXEMPLU : UKRAINA prostita de BRITANICI via: BORIS(!) Johnson !
  Daca facea un COMPROMIS cu rusii …se puteau INTREGI-CA-STAT, inarma in continuare (cu o zecime din banii cadou de la BANCHERII VESTULUI pentru razboiul deja piedut ! Nu-s in USA crizata banii deja dati Ukrei 😉 ?) Ukraina putea lupta mai tarziu, CU SANSE MAI MARI cu rusii (pe care spunea si MERKEL si MACRON i-au doar pacalit prin tratatele MINSK 1-2) ❤️❤️❤️
  DE CE GRABA asta acum ?
  (La fel la EVREI …de ce-au facut CIRCUL asta GENOCIDAR taman acum ?)😎🤣🤣
  PENTRU ca …. subteran se stie/stia(!) ca BANCHERII NULANDIERI au deja pierdut totul … altfel nu riscau in contra-timp predant !

  RAZBOIUL ca RAZBOIUL 😀 =VESEL !… insa, nu e UKRAINA PERDANTA azi, mai mica, mai saraca si mai cu multe jertfe deageaba ? 😀
  PROSTI trebuie sa fie rusii daca facand PACE ii mai lasa odata pe ukrani si pe cei semnand „a la MINSK”
  sa faca ARMISTITIU !

  RUSII trebuie OBLIGATORIU sa ia ODESSA si litoralul acum cat Ukraina e slaba si USA massiv-perdant ocupata cu ISRAELUL !

  Faza ante-stiuta de MOSSAD …cu „Zidul Ierihonului” + atacul !LASAT SA CURGA! 😛
  e o fereastra de oportunitate rusilor care … pot lovi rau acum: NATO(USA) slabite intern 🙂 !

  PS: Daca eu vad asta 🙂 … eu sunt un parat de pensionar de la RAND CORPO. oare nu vad si rusnacii asta ? 😐
  DUPA BIDEN ROBINETTE …totul se schimba = rusii mai bine termina BALCIUL !
  Pana n-aveam REVOLUTIE post-electorala 😛 in TAIWAN (= planul CIA ! deocamdata demi-secret anti-CHINA !)

  😀
  SHALOM !

 8. Ca tot pomeneai de RAND C:
  nu e straniu ca sediul din DOHA stia de ce va urma in ISRAEL deci si USA (ante-)stia !
  Ar fi nasol daca maha´gareata actelor (ce ai e azi TOP SECRET 🙁 ) ar cadea ELECTORAL 😉 🙁 😛
  pe partidul DEMOCRAT !

  Vad o strategie in cele straniu intamplat-prezise … „consiiul” il vrea pe TRUMO si si-a angajate geniile pentru asta ? !
  Ca ISRAELUL e atat de tampit si cu „ochelari de cal” n-am crezut !
  Dupa STRANIILE dezvaluri recente sper sa nu dezvaluie (ca-s atat de emotionali stiu) ce banci sunt bagate-n contractele peste capul celor din GAZA privind PETROLUl si GAZUL „cucerit” GENOCIDAR acum de evrei !

  ACTELE (zacaminteor TACITE din GAZA) n-au fost tot timpul (!) bine pazite si ca-s in 2-oua exemplare N-A fost OK !
  Vi s-a zis ! 🙁
  (cine trebuie stie ce … aluzionez: „27 decembrie” via „7a decembrie” ! )
  SHALOM ! (-> inca „Mi-e frica de … POGROAME !” 😛 )

 9. Vraja marii! Ciolanu a fost chemat la ordin în America sa ia lumina de la marele licurici!

 10. „stângiștii, incapabili să priceapă întregul context, au spus că Nixon și Kissinger sunt criminali de război”

  Ai cautat mult pe net aceasta idiotenie ? Nixon si sfatuitorul sau au fost criminali impotriva umanitatii, indiferent ce faceau ei cu dreapta sau stanga. Decat sa fie pus la zid langa pretenul sau causila, a fost lasat sa se chinuie prin neputinta, o pedeapsa mult mai sanatoasa pentru astia. Asa a procedat si CIA cu Clintona care a refuzat sa trimita aviatia in ajutor la Benghazi. La cat mai multi ani ! Sa traiesti incarcerat in propriu tau cadavru este cea mai buna pedeapsa pentru acestia. Nu trebuie sa le doresti moartea, ei trebuie sa si-o doreasca, sa fie furiosi ca nu i-ai omorat, cum procedau ei.

 11. Daca meritul lui Kissinger e macar de 1% in caderea comunismului atunci noi romanii ar trebui sa-i facem o statuie

 12. Vrei sincer si fara prejudecati sa zici ca din cauza lui Kissinger au disparut straniu si fara urma
  4 000 000 de comunisti romani MEMBRII DE PARDIT cu CARNET SI COTIZATEI ( + juramant eterne 🙂 COMINISMULUI ?

  Oare nu-i dai prea mult credit lui Kissinger … tinand cont ca 4 000 000 de COMUNSITI-CU-ACTE n-aveau cum sa dispara atat de
  SUBTIL MISTERIOS ! Oare chiar 😀 nimeni nu credea min COMUNISM dara AVEA ACTE PE EL
  De ce spun asta ? 😀 😛 -> Pentru a vedea si americanii si rusii si nemtii cat de iute isi schmiba pe alta punte romaul dracul ce-i frate !

  PROVERM ROMANESC nici COMUNIST nici CAPITALIST :

  – „FA-TE FRATE CU DRACUL PANA TRECI PUNTEA !” (americanii ca si nemtii-n ww2 😀 inca nu cred in asta … in „puntile” istoric stranii ale romanilor peste veacuri ! MDA ! Rusii cica vor sa ne dea inapoie ce nu-i ukran ! Romanii vor insa NATO se opune ! 😐

  AUD ! Tibore ?

 13. „Boul spune:
  03 DEC. 2023 LA 16:22
  Vraja marii! Ciolanu a fost chemat la ordin în America sa ia lumina de la marele licurici!”

  Nu vezi ca ISTORIA se repeta (mai ti minte faza cu MILIARDUL din DUBAI ?) =
  ce-i care tin cu TRUMP (si l-au ajutat odata pe TRUMP) merg in DUBAI (Iohaniss et alia 😉 )
  cei care in DISPERARE de cauza inca mai cred in PERDANTII DEMOCRATI merg la BIDEN 😉
  nu tot ce pare aiurea e aiurea in mintile geniilor !

  Mishteaux spune ca cine „se pune bine cu TRUMP” care e deja viitorul POTIUS … merge ca Iohaniss (trumpistul tacut) in DUBAI
  si ca esalonul 2 … disperat din PSD merge la BIDEN !
  MDA ! Prea putini inteleg aluziile misteriosului PROPHET MISHTEAUX desi cu tarie emotionala … cred in canonizatii sfinti orthodocsi ! 🙂

  AUD ? (poate revine DRAGENA si PONTA … electoral 🙂 Cum vi s-a mai spus …esalonatilor-2 ! 🙁
  __________
  DNA sa vina sa si-i ia ! :))))))

 14. RKypto, te-au refuzat in SRI?dai de banuit,esti pornit rau

 15. pentru toti si tonti :
  Paul Craig Roberts a fost invitat permanent/ regular guest la Russia Today He supports Russian president Vladimir Putin, blames Euromaidan and the Syria civil war on a neocon plot, and argues that human rights NGOs working in Russia are part of a “US fifth column” working to undermine its government :)))
  IDIOT Util al Rusiei,’cati ca el’

 16. @@tibi: consumul exagerat de alcol dauneaza grav limpezimii in exprimare… 🙂 dar e duminica seara…n-am inteles ce-i cu cei 4 mil de comunisti care incercau si ei sa se descurce sa faca rost de un kil de carne, de o butelie, ca doar nu erau toti nomenclaturisti 🙂

 17. Tot ce se întâmplă în lume demonstrează ca statele vorbesc de democrație când se referă la politica internă. Când însă vine vorba de politica externă nu există decât state care vor să bage democrația lor pe gâtul altor state cu forța. Adică prin război. Astea sunt razboie “juste”, zic cei care le provoacă pentru ca numai asa lumea va trai bine în țara de implementare a democrației. Pe timpuri unii duceau creștinul altora ca să le ia în schimb aurul. Acum se duce democrația ca celor democratizați să li se ia petrolul. Generic vorbind. Adică românul ar zică aceiași marie cu altă pălărie. Și uite așa, vine Kissinger să hotărască, de exemplu în Chile dacă Alende are sau nu dreptul la viață. Învățătura pe care ne-o învață istoria zice ca cei cu putere și bani horesc cine are și ce anume dreptul să facă la el în țară ce vrea, de exemplu dictatura și să omoare pe cine vrea când vrea ( Arabbia Saudită -ziarist indezirabil) și cine nu. S-a schimbat numai tehnologia și tehnica de luptă.

 18. Kissinger a fost,impreuna cu Hitler, cel mai joasnic si periculos criminal de razboi din istoria omenirii. Asa cum Hitler a facut cu evreii, Kissinger a produs un Holocaust, dar cu populatia din Viet Nam, iar, cum vietnamezii sint asiatici, nu se poate zice ca genocidiul lor este de fapt un Holocaust. Prin urmare, dupa asta, absolut nimic de ce a facut Kissinger poate compensa mizeria lui. Pe de alta parte e o absoluta minciuna ca Kissinger nu credea ca USA trebuia sa controleze lumea, dimpotriva, a fost Kissinger primul care ii a convins pe WASPi ca sint si ei un popor suptrem si ales de Dumnazeu, dupa acea, Marilyn Albraigth, evreica cu nume schimbat, a continuat cu povestea lui Kissinger, ca americanii sint si ei un popor ales. Pe de alta parte, trebuie sa nu uitam ca si Marx si Lenin au fost evrei si ideologia lor a produs o gramada de Holocausti in Rusia si China. Acuma, urmarind o traditia, Zelenski a facut un Holocaust cu ucrainieni si Netanyahu o face cu palestinieni

 19. nu e de mirare ce se intimpla in lumea asta condusa de bestii, primitivi, criminali, mincinosi… aia cu adn-ul defect sint la putere… dar cum nimic nu este batut in cuie definitiv, lucrurile sint pe cale sa se schimbe oricite ode se vor ridica criminalilor. devine din ce in ce mai greu sa vopsesti adevarul in functie de conjunctura.

 20. Cică dronele ucrainene nu-și mai ating țintele si li se descarcă repede bateriile. Când v-am spus că rușii sunt cei mai tari din lume in războiul radioelectronic, ați ras!

 21. „tibi1 spune:
  03 DEC. 2023 LA 17:53
  @@tibi: consumul exagerat de alcol dauneaza grav limpezimii in exprimare… 🙂 dar e duminica seara…n-am inteles ce-i cu cei 4 mil de comunisti care incercau si ei sa se descurce sa faca rost de un kil de carne, de o butelie, ca doar nu erau toti nomenclaturisti 🙂”

  DECI 😛 esti fe acord ca si romanii de ieri supusi din motive de punte-istorica rusnacilor, noi azi ca si comunisti de ieri incercam sa ne descurcam cu americanii (cu foamea de bani in gat = vezi ambasadorii lor toti cu afaceri ne-cushere in RO 😛 )
  pana trecem la alta PUNTE (istorica) si ne face frate cu alt DRAC (cine crede xa yankeii-s vesnici trebuie doar sa se uite undei IMPERIUL anglosaxon dinaintea lui si unde-i LIRA STERLINA cel mai traziu dupa SOROSH … atentie SOROSH al carui fiu vrea sa de-a un TUN dollarului cum a dat REZIST tat-su …SOROSH al-BATRAN ! 🙂
  IEOHVA sa ma ierte ca SOROSH e de-al meu ❤️❤️❤️ dar tare TUN va dat deja buzunarelor ! SHALOM de tata asta si evreilor RAI …cum fost premeditatul Byby care siöa vandut neamul pentru VITELUL DE AUR !

  PUP ! Unde-i NULAND , grasutza , ca mi-e dor de tampeniile ei ?
  – S-a dus baba cu …colacii(din Kiew) ? Unde … ? [I❤️me !] … TRUMP e mega-multimit de cum decurge strategia si-i pare rau ca n-a ascultat inca dinaintea „evenimentului MINNEAPOLIS” de mishteaux (bine ca macar acum crede in Q!]

  ROBINETTE e mla pamant = nu-i exclus ca intreaga-i famiglie sa ajunga in PARNAIE ! 😀 😀 😀 sincer m-as bucura de-si-s neutral !
  Prea e demagog si sakaie !

  SHALOM !

 22. AXOANE,AI O ABORDARE CORECTA ! ASA E,RUSIA E O NATIUNE CE IMPUNE RESPECT:PE TOATE PLANURILE.

 23. @ În epoca de piatră nu aveau nici politicieni și nici consilieri , iar multe triburi funcționa matriarhatul, ?

 24. „The neocons are the worst thing that ever happened to the United States. They’re really the scum of the earth… They should all be picked up and shipped out of the country. They all belong in Israel. That’s where they should be. Pick ’em up, ship ’em to Israel, revoke their passports.” (Paul Craig Roberts)
  – pentru zisa asta, chapeau bas!

 25. @RKypto 03 DEC. 2023 LA 15:33: daca tu-ti închipui ca filologii n-ar fi inteligenti – te citez, „Daca in topul lui de absolventi INTELIGENTI de facultati” – nota mea: fara virgula, fiindca semnele de punctuatie, dupa tine, care nu esti filolog – adica nu stii sa scrii si citesti, fiindca ASTA-nseamna „filolog”, ba si mai mult, fiindca LOGOS-ul (VORBIREA, CUVÂNTUL) e conceptul fondator al lumii, IDEEA, „la-nceput a fost CUVÂNTUL” -semnele de punctuatie, dupa tine, asadar, n-ar fi necesare -, „filologii sint pe primul loc, e chiar mai rau ca inainte”-, faci dovada ca-ti lipseste pâna si cea mai superficiala pregatire universitara, ca nu stii ce-ai aia o carte si-ti lipsesc si mintea, si cultura. @ Mărgelatu 03 DEC. 2023 LA 17:43 : esti periculos. Sosia unor Robinette, Nuland, Mc Cain (atentie, ca ultimul a crapat de cancer la creier!). Cine-ti permite sa discriminezi Russia Today, despre care habar n-ai? UrSSula, alta sosie a specimenelor de mai sus, niste lashi, care si-au distrus tarile si n-au curajul de-a-si asuma dezastrele pe care le-au facut, respectiv ca Rusia este, în timp ce SUA-si pierde-n mod limpede locul de mare putere a lumii, pe care nici nu-l merita? O mare putere organizeaza lovituri de stat, scuza pentru genocide, si ele, scuza la jefuirea bogatiilor naturale ale tarilor ocupate (SUA în Irak, Libia, Venezuela, Egipt, Ucraina, Siria …)? NU. Asa ca SUA, complexate, însa genocidare, numai o „mare putere” nu sunt.

 26. Procurorul general din Texas, Ken Paxton, a dat în judecată Pfizer, acuzând că producătorul de droguri a făcut „afirmații false, înșelătoare și înșelătoare” cu privire la vaccinul său împotriva COVID-19 și a încercat să intimideze și să cenzureze criticii care au pus la îndoială acele afirmații sau au citat fapte care le contracarau.

  Potrivit procesului , afirmațiile de marketing ale Pfizer cu privire la eficacitatea, durata protecției și capacitatea vaccinului său COVID-19 de a preveni transmiterea au încălcat Legea privind practicile comerciale înșelătoare din Texas .

  Procesul mai susține că Pfizer a citat statistici înșelătoare, a ascuns date negative și a făcut declarații nesusținute despre eficacitatea împotriva variantelor precum Delta.

  „Căutăm dreptate pentru oamenii din Texas, dintre care mulți au fost constrânși de mandatele tiranice ale vaccinului să ia un produs defect vândut prin minciuni”, a spus Paxton într-un comunicat de presă . „Faptele sunt clare. Pfizer nu a spus adevărul despre vaccinurile lor COVID-19.”

  Când eșecul produsului său a devenit evident, „Pfizer a trecut apoi la tăcere pe cei care spuneau adevărul”.

 27. Daca a fost un politician bun, exista dubii. Cert este ca acum se ala in locul unde nu mai trebuie sa plateasca pentru caldura.

 28. Nu poți fi pro-american și susținător al capitalismului, dar, în același timp, să-l înjuri pe Henry Kissinger!
  Omul a servit interesele USA și $ cu o rară eficiență.
  A, n-a acționat conform preceptelor morale? Păi ce, capitaliștii Americii dorm cu „Christian Ethics & Morals”, ediție de lux, la căpătîi?

 29. Se poate pune intrebarea de ce numai la specia homo khazarus este loc de intoarcere, ca la trenul din gara Ploieshti? Dupa ce faci raul, nu potzi sa revi la normalitate, fara consecintzele de rigoare, adica sa nu plateshti pretzul, chiar daca eshti un inconshtient, pentru ca totul are un pretz, asha shi cu Kiss hingheru nostru. Alt exemplu actual, adevarat caz de studiu in manualul HO al tov.profesor de marxism-leninism tov.Florian A., este macelul din Gaza, asemanator cu Odesa unde Antonescu era identic cu atitudinea lui Bubyko de acum. Deci la Bubyko nu se pun la socoteala crime, ca de… el este tiky iat, shi asta nu de acum, cu victime numeroase asemanatoare cu gazeta lui de perete de la Yad. Sau alt caz studiu: shoimul patriei Cristian Pedra a retras=anulat o hartie de la Universitate pentru Antonescu, dar nu shi lui Cashka, creind un precedent in care toate aceste hartii, diplome, etc. date in kamunizm, pot fi retrase la totzi=minte infantila ca la cei care promoveaza sau sant promovatzi cu sigla Ales!Bules!!! S-a ajuns la faza cand dau cu stangul in dreptul, dar ka khazarii nu este nimeni: sa fie sange, da, mult sange, crezand ca acest scenario apara specia lor=o adunatura de natzii crezand in Rabyi ca vor fi stapani cu acte ai Planetei, deocamdata fiind doar robyii de pe moshia lui Rothschild!!!
  O zi buna.
  Con

 30. Se pare ca generalii realishti i-au propus lui Zelea sa returneze Moldovei ce este sau era al ei in schimbul Transnistriei unde sunt shi arme mult necesare lor. Este o situatzie UNICA macar de a reglementa pashnic solutzii nedrepte create de bolshevicii, multzi din ei ukrainienii de azi. Dar ce sa vezi, ca pe vremea lui Hitlerica care a tradat shi el poporul, luand decizii deasupra specialishtilor militari, s-a ajuns ca Zelea sa refuze generalii lui, mai mult, ca sa scape de ei i-a inlaturat. Probabil Lavrov shtie ca razboiul celor 2 Roze, este o competitzie hibrida cine reface primul URSS. Poate mai mult este vorba de kalul Troyan=Zelea cu care se joaca shah UE, ca tot zic ei ca vor sa atace NATO=inceputul WW3 ca pe vremea lui Stalin, asta in conditziile cand > 2 ani nu au cucerit Ukraina, de…, cam suspecta logica slavilor care candva se declarau fratzi. Mai este faptul ca dupa iarna asta ce va fi grea, natziunile din imperiul Ukrainian nu vor mai rabda conducerea khazara, care nu respecta pe creshtini.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Scenariul de mai sus este valabil shi pentru imperiul khazarului Putin. Paktul Hitler-Stalin trebuie anulat!!!
  Sa nu uitam ca WW2=Marele macel Pobeda al creshtinilor, a fost o kacialma de Poker Mondial al derbedeilor Planetei (ca shi acum de fapt), cu invingatorii stabilitzi din shtart prin tratate secrete, Teheran, Yalta, shi cine mai shtie unde. Malta poate fi o creatzie asemanatoare, ca sa le fie bine numai lor. Cred ca Churchill l-a intrecut pe Stalin, de multe ori, trishand multe popoare, ex.Romania, dar a primit rasplata cuvenita prin pierderea Imperiului.
  URSS nu mai este bastion al pacii, pentru ca nu mai exista, sau nu se vede clar de kgb-istul Putin? Zelea shtie…
  In povestea cu raz belitzii khazari, Zelea=Legionarul Verde vs.Putin=Legionarul Roshu galbejitul=aici nu e interpretare diferita, ka ka khazarii nu e nimeni=da sa fie sang mult, da, mult sange…

 31. Das Macht.Nietzche und der Führer.Despre asta e politica de când e ea și am obosit de când o repet, politica este incompatibilă cu civilizația.Sare-n ochi asta, mai ales azi dar pare că nimeni nu observă cum”arta de a conduce” a devenit arta lăcomiei fără de limite si a violentei spre înlăuntru si afară.Vorbeam cu nepotul despre „ținutul plăcerilor” din”Pinochio” și despre cum el transforma copiii in măgari.Apoi m-a întrebat: dar oamenii bogați unde trăiesc?M-am gândit la Peterson care a întors nuvela asta pe toate fețele și mi-a apărut fractura lui logică mai clar ca niciodată.E povestea elitei care ne distruge lumea azi.

 32. Cand ti-am zis ca tamblaul incepe in TEXAS radeai manzeste !
  CREDE IN …mishetaux ! Un geniu e un geniu [Q] !
  TRUMP crede in Q … si-i evident, merge mai bine ca viitor-parnaiashilor BIDEN !

  Cine crezi ca a organizat subtil in timp si pas-cu-pas culminand in 2024 …tot-ce-vezi in lumeeee (inclusiv !”POGROAMELE”!) ?

  PS: Iti spunce privat : CREDE cu tarie ca misteriosul mishteaux , actionand subtil-zglobiu subteran, fin si mega-precis precum o „bataie de aripa a unui fluture in Brazilia poate face uragane la …Berlin !”

  MISHTRAUX e TATA LOR … doar pentru a reusi sa il repuna a-ideologic si dintr-un PARIU cu „cei la fel de capabili ca si el”
  aplica NOUA MATEMATICA a HAOSULUI .. pentru ca DIN TIMP si cu MINIM EFORT folosind matematica HAOSULUI DETERMINIST pe
  aciunile SOCIETALE … sa „miste natiuni”

  Inca nu ti-e stranium cum … 😀 … imdeiat dupa macelul la evrei si harapi 😀 … TRUMPO creste in sodaje si BIDEN scade ?
  TOTU-I PREMDEITAT amice si … „geniile” lor pierd vizibilm in fata „geniilor” noastre ! 😐

  MAGA ! Reciteste comentariile prophetice a le lui mishteaux si intreaba-te doar atat :
  – Nu conteaza ce-s si ce spun ci CE ADANCURI LE-A generat ! 🙂

 33. Fara un IQ >145 n-ai cum ‘l intelege pe mishetaux ! Si nu e deloc ca-ti poti modifica prin harnicie , invatat sau vointa
  IQ-ul (=potentialul intelectual genetic-innascut) propriu !
  Cu ce te nasti cu asta gandesti … MDA !
  Orice destept vede ca prophetiile (mistic-rationale) ale lui MISHTEAUX sunt stranii prin para-statistica anumitor …fragmente 😉 !
  NU DISPERA TOTUSI !
  ce nu intelegi acum veim intelge ca toti normalii (varful clopotului gaussian) CU MINTEA DE PE URMA !
  ________
  Msihteaux desi pare prostilor (premeditat voit) altfel: Nu greseste in predictii !
  TRUMP=POTUS ! -> fiti siguri de asta !
  Si TRUMP=POTUS …subteran doar din vointa ascunsului … mishteaux !
  (ca doavada -> 7 decembrie -> 27 decembrie ! Ve-ti intelege oare cu mintea de pe urma , post-factual ? 🙁 )

  Cum iti explici acum … @Radu Humor … strania pre-predictie : „Mi-e frica de … POGROAME!” intr-o vreme cand era liniste pe thema si SULLIVAN yankeul chiar spunea ca in OM e liniste ? 😀
  MDA ! … sincer , intre noi … ASA CA-S PROSTI ! 🙁 🙁 🙁

  SHALOM!

 34. @Radu Humor
  Cum iti explici acum strania predictie anista din april 2022 privind in atac in august 2022 la TRUMP (?)
  si faptul ca va fi decisiv pentru voinat lui de-a re-devenii POTUS
  sa castige judecatorul (CANNON, pre-straniu-prophetit in cauza de aceeasi straniu-misterios mishteaux, consulta arhiva COTIDIAN-ului, NU MA CREDE PE CUVANT!) !

  Daca mishteaux nu-ti pare straniu insemna ca nu esti capabil sa-i intelegi nici post-prophetic-factual LOGICA !
  STRATEGIC …se intampla ce spune el obligat-mascat ? 🙁

  Voi chiar vreti „mura-n gura” „sub nasul lor” ? 🥲🥲🥲
  Ar fi plicticos pentru mine, desi as putea-o face … (sa sti viitorul e mai putin palpitant si viu decat sa-l descoperi tarind ! o spune unul altfel decat TURMA ! ) 🙁 🙁 🙁

 35. @mishteaux
  Tu ai citit părerile mele în legătură cu postările tale ?

  Gam aleika shalom !😘😜

 36. @Radu Humor
  Cu parere de rau NU ! 🙁
  Altfel nu intrebam !
  (… am vazut insa ca ai pus fragmente din ele pe un forum monahal? ! )
  :

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.