Kosovo avertizează că va interveni militar împotriva secesiunii sârbilor

Guvernul kosovar este „gata să reacţioneze, inclusiv printr-o reacţie armată, pentru a proteja integritatea teritorială a Kosovo în cazul unei secesiuni”, a avertizat ministrul kosovar de Interne, Bajram Redzepi, într-un interviu acordat publicaţiei sârbe „Danas”, citată de site-ul B92. Avertizarea din partea unui guvern care nici nu deţine armată vine simultan cu presiunile occidentale asupra Serbiei: dacă Belgradul nu devine flexibil, va pierde drumul spre UE. Ministrul kosovar face referire la o declaraţie a aşa-numitei „Alianţe a Municipalităţilor din Provincia Autonomă Kosovo şi Metohia”, care anunţă că va proclama independenţa părţii de nord a provinciei, locuită în majoritate de sârbi.

„Cei care vor avea o asemenea iniţiativă vor fi arestaţi”, a declarat Redzepi, adăugând că guvernul său a anunţat misiunea KFOR a NATO, EULEX şi International Civilian Office din Priştina despre un asemenea scenariu şi a cerut sprijin. Ulterior, Redzepi a infirmat că ar fi făcut referire la folosirea armelor în interviul acordat ziarului sârb. Kosovo nici nu dispune de o armată, ci de o forţă de securitate care are atribuiţii doar în protecţia oficialilor şi intervenţii în caz de dezastre naturale.

Ministrul sârb pentru Kosovo şi Metohia, Goran Bogdanovici, a cerut misiunii europene EULEX să ia poziţie faţă de ameninţările ministrului kosovar. Bogdanovici a precizat că declaraţia de independenţă, ai cărei autori sunt necunoscuţi, aparţine unei organizaţii fantomă. Ministrul sârb a declarat că, folosindu-se de un asemenea act, guvernul kosovar încearcă să modifice starea de fapt din nordul Kosovo, o zonă în care Serbia refuză instituirea autorităţii Priştinei.

Tadici va pierde UE, aşa cum Miloşevici a pierdut Kosovo

Tensionarea relaţiilor Belgrad-Priştina vine cu puţin înainte ca Serbia să propună spre aprobarea Adunării Generale ONU o rezoluţie care respinge recunoaşterea independenţei Kosovo. Este o ultimă cale de atac, după ce Curtea Internaţională de Justiţie a arătat că declararea independenţei, în 2008, nu a contravenit dreptului internaţional. Surse oficiale citate de cotidianul sârb „Blic” spun că ministrul german de Externe, care va sosi la Belgrad săptămâna viitoare, va cere Serbiei să renunţe la o asemenea rezoluţie, „în schimbul unui drum mai uşor către aderarea la UE”.

„În schimbul flexibilităţii, Belgradul ar primi sprijin pentru sârbii kosovari, ajutor pentru protecţia mănăstirilor sârbeşti din Kosovo şi un grad considerabil de autonomie pentru sârbii din Kosovo”, spun sursele citate de „Blic”. În cazul în care rezoluţia sârbă la ONU va eşua, preşedintele „Boris Tadici va pierde UE, aşa cum Miloşevici a pierdut Kosovo, iar Koştuniţa, posibilitatea de a câştiga”, mai arată diplomatul citat.

După avizul CIJ, independenţa Kosovo ar trebui să fie recunoscută de peste 100 de state dintre cele 192 membre ONU, pentru ca provincia să devină membru ONU, ceea ce ar echivala cu o recunoaştere deplină a statalităţii. Până acum, doar 69 de ţări au recunoscut Kosovo. Priştina a devenit membră a FMI, Băncii Mondiale, iar Comisia Europeană şi-a declarat sprijinul pentru aderarea Kosovo la BERD.

Oficialii sârbi au interdicţie în Kosovo

Avertizarea cu acţiuni armate împotriva sârbilor din nordul Kosovo vine după ce guvernul de la Priştina a tulburat apele interzicând vizitele în scop politic ale oficialilor sârbi în Kosovo. „Oricine din Serbia, indiferent de poziţia politică, care intră în Kosovo în vizită oficială, va fi arestat şi expulzat, dacă va fi prins de poliţie”, a declarat, miercuri, Memli Krasniqi, purtător de cuvânt al guvernului kosovar. Ministrul de Interne de la Priştina a explicat că politicienii sârbi au folosit vizitele în alte scopuri decât cele anunţate. „Spun că vin în scopuri religioase şi fac mereu declaraţii politice”, spune Redzepi. Ministrul sârb Bogdanovici va fi primul afectat de această interdicţie.

Misiunea EULEX s-a distanţat de interdicţia impusă de kosovari. „EULEX nu este implicată în acest proces. Există proceduri convenite pentru vizitele oficialilor de la Belgrad”, arată purtătorul de cuvânt Christina Herodes.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.